Γιάννενα: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ ίδρυσης δύο νέων Μουσείων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννενα: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ ίδρυσης δύο νέων Μουσείων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ ίδρυσης δύο νέων Μουσείων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Γιάννενα: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ ίδρυσης δύο νέων Μουσείων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πρόκειται για το Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής.

Μπορεί το πολύτιμο αρχειακό υλικό στο Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να προυπάρχει εδώ και χρόνια, όμως τα δύο παραπάνω σημαντικά Μουσεία εδώ και λίγες ημέρες αποτελούν πραγματικότητα και με τον πλέον επίσημο τρόπο. 

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου εκδόθηκε το υπ. αριθμ.: 268 ΦΕΚ, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική (1042/1/21.12.2017) Απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάνει πράξη την πολυπόθητη επίσημη ίδρυση των δύο μουσείων. 

Η ιδέα για τη δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησε το 1990 και ανήκει στον Γιώργο Πλουμίδη, Ομότιμο Καθηγητή -σήμερα- του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος άρχισε να συλλέγει παροπλισμένα τυπογραφικά μηχανήματα προκειμένου να διασωθεί η τυπογραφική ιστορία της πατρίδας μας. 

Στο μουσείο υπάρχουν ως εκθέματα πιεστήρια (όρθια και επίπεδα), λιθογραφικές πλάκες, γραφομηχανές, πολυγράφους, φωτοτυπικά, τυπογραφικά στοιχεία, μήτρες στοιχείων, κλισέ κ.λπ., όπως και πολυάριθμα τεχνολογικά είδη. 

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν αρκετά «επώνυμα», όπως το πιεστήριο της Gazzeta Jonica (Κέρκυρα), της τουρκικής εφημερίδας Yanya (Ιωάννινα), λινοτυπική γερμανική καραβομηχανή, το λιθογραφικό πιεστήριο του Διακίδη (Πάτρα), ξύλινη φωτογραφική μηχανή του οίκου Δαλαμπέκη, αγγλικό πιεστήριο Strachan and Heneman. 

Το Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής ιδρύθηκε το 1995, λίγο μετά αφότου ο τότε καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωαννίνων Στέφανος Γερουλάνος ξεκίνησε το σχέδιο της δημιουργίας ενός ιατρικού μουσείου στα Γιάννενα, στο οποίο θα εκθέτονται αντικείμενα που έχουν σχέση με την Ιστορία της Ιατρικής. 

Πάνω από 20.000 αντικείμενα εκτίθενται σήμερα στους 12 διαφορετικούς χώρους του και ολοκληρώνουν την συλλογή του Μουσείου.

epirusgate.blogspot.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ ίδρυσης δύο νέων Μουσείων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6447696049804879218
Σχόλια
item