Νέες πιέσεις για τους πλειστηριασμούς από τους θεσμούς Νέες πιέσεις για τους πλειστηριασμούς από τους θεσμούς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Νέες πιέσεις για τους πλειστηριασμούς από τους θεσμούς

Νέες πιέσεις για τους πλειστηριασμούς από τους θεσμούς


Στόχο να έχουν τελειώσει τα προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοιχτά μέχρι το Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου, παρόλο που κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο για να επιτευχθεί, έθεσε το Euro-working Group της Πέμπτης στην ελληνική κυβέρνηση.

Εκκρεμούν γύρω στα οκτώ προαπαιτούμενα, με πιο σημαντικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό, την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ, την επίτευξη προόδου στις άδειες για εξόρυξη, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ αλλά και με το πλέον σημαντικό προαπαιτούμενο που δεν είναι άλλο από μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών δίνεται η μέγιστη δυνατή σημασία από τους θεσμούς και το Euro-working Group κάλεσε, μεταξύ άλλων, για την αντικατάσταση των συμβολαιογράφων που δεν φαίνεται να συμμετέχουν στη διαδικασία και να διαπιστωθεί μέχρι την άλλη εβδομάδα ότι υπάρχει «αποτελεσματική ροή» στο νούμερο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που γίνονται.

Στο Euro-working Group παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι συζητήσεις που γίνονται, σε τεχνικό επίπεδο, όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για αυτό τον σκοπό και αποτελείται από τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς, υπέβαλε ερωτήματα στους εκπροσώπους του Euro-working Group για το πώς θα πρέπει να κινηθεί στο επόμενο διάστημα. 

Ενώ η προεργασία βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο επίπεδο, το βασικό είναι ότι στη συζήτηση κανένας εκπρόσωπος κράτους-μέλους δεν υπέβαλε ένσταση ή εξέφρασε κάποια αμφιβολία για το κατά πόσον μια ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη για την ελληνική οικονομία.

Oι εμπειρογνώμονες της task force αναμένεται να συντάξουν έκθεση με την πρώτη τεχνική επεξεργασία που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Euro-working Group, του Μαρτίου, καθώς και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του ίδιου μήνες που θα γίνει και η πρώτη συζήτηση.

Συγχρόνως έγινε χθες και μία πρώτη συζήτηση για τη γαλλική πρόταση που είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε όσο αναπτύσσεται η οικονομία τόσο λιγότερη ελάφρυνση του χρέους να δίνεται στην Ελλάδα.

Τα μέλη του Euro-working Group τόνισαν ότι αυτός ο μηχανισμός πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα είναι ξεκάθαρος, κατανοητός και αποτελεσματικός.

Ακόμα και να μην έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τα προαπαιτούμενα που απομένουν μέχρι το Eurogroup στις 19 Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που το αποτελούν οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών, μπορεί να συνέλθει στο περιθώριο του Eurogroup και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια.

Το σίγουρο είναι ότι για να δοθεί η τελική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πρώτα όλα τα προαπαιτούμενα.
Epirusblog Gr
5 of 5
Νέες πιέσεις για τους πλειστηριασμούς από τους θεσμούς
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 7823663555332979276
Σχόλια
item