Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - Παρουσία της υπ. Πολιτισμού τα εγκαίνια της έκθεσης Δαγκλή Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - Παρουσία της υπ. Πολιτισμού τα εγκαίνια της έκθεσης Δαγκλή | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - Παρουσία της υπ. Πολιτισμού τα εγκαίνια της έκθεσης Δαγκλή

Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - Παρουσία της υπ. Πολιτισμού τα εγκαίνια της έκθεσης Δαγκλή
Τα Γιάννενα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν από κοντά το έργο του Χρίστου Δαγκλή (Ιωάννινα 1916 - Αθήνα 1991) μέσα από δύο εκθέσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορτών για την απελευθέρωση της πόλης.
Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της «Κεντρικής Αναδρομικής Έκθεσης χαρακτικών και σκηνογραφικών μελετών» του χαράκτη και ζωγράφου στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18.30, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, ενώ μετά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην «Περιφερειακή Αναδρομική Έκθεση με ακουαρέλες» του κ. Δαγκλή, στον εκθεσιακό χώρο του φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου στις 21.00.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος και εκ μέρους της Επιτροπής Παρακολούθησης της Δημοτικής Πινακοθήκης, πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκαν και στο έργο του Χρ. Δαγκλή, αλλά και στην προσπάθεια του εκλιπόντος, τέως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Δημήτρη Γιωτίτσα, να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την επιστροφή των έργων του στη γενέτειρά του.
Ο Χρίστος Δαγκλής σπούδασε στην ΑΣΚΤ, πρώτα στο προπαρασκευαστικό τμήμα με τον Π. Μαθιόπουλο και στη συνέχεια στο εργαστήριο ζωγραφικής με τον Κ. Παρθένη και χαρακτικής με τον Γ. Κεφαλληνό.
Αποτελεί μια μορφή εμβληματική της νεοελληνικής αλλά και της Αριστεράς. Από τα χρόνια της Κατοχής έδωσε αφίσες, ένσημα και άλλο έντυπο υλικό για την αντίσταση. Χωρίς φόβο, χωρίς αμφιβολίες θυσίασε στην εξορία τα πιο δημιουργικά νεανικά του χρόνια. 
Έζησε σε αντίσκηνα, μαζί με πολυάριθμους συντρόφους του στο Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη, με μόνο του όπλο το μολύβι και την πένα του, αποτυπώνοντας πρόσωπα, τοπία, βασανιστήρια.
Υπηρέτησε τις ιδέες του και δεν συμβιβάστηκε ποτέ στην τέχνη του. Αργότερα, ως ελεύθερος πλέον πολίτης και καλλιτέχνης, στράφηκε προς την τοπιογραφία, στις απόψεις ελληνικών τόπων και σπουδαίων ευρωπαϊκών πόλεων που απεικόνισε στις δεξιοτεχνικές του ακουαρέλες.
Ο Δαγκλής αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατέχει σήμερα, 26 χρόνια μετά το θάνατό του, μια θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες.
Η έκθεση
Η διάρκεια της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη θα είναι από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 έως και την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και οι ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής: Δευτέρα έως Πέμπτη 8.00 π.μ.-3.00 μ.μ., Παρασκευή 8.00 π.μ.-9.00 μ.μ. και Κυριακή 10.00 π.μ.-1.00 μ.μ.& 6.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.
Η διάρκεια της έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών θα είναι από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 έως και την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 και ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής: καθημερινά από τις 11.00 π.μ.-1.00 μ.μ.& 6.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - Παρουσία της υπ. Πολιτισμού τα εγκαίνια της έκθεσης Δαγκλή
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6827692984265283524
Σχόλια
item