Γιάννενα: Ζητείται αύριο για το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής Γιάννενα: Ζητείται αύριο για το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ζητείται αύριο για το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής

Γιάννενα: Ζητείται αύριο για το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής

«Καταφύγιο» για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενδέχεται να γίνει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην ακριτική, αλλά φιλόξενη Πωγωνιανή, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά, αλλά και τη βιωσιμότητα της δομής, που φθίνει χρόνο με τον χρόνο.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, η πρόταση για τη μετεξέλιξη του Κέντρου σε χώρο φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ηλικίας από 12 έως 17 χρονών, ήταν μια από αυτές που έπεσαν στο τραπέζι. 

Μοιάζει, ωστόσο, και η επικρατέστερη, εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και πρόσθετο προσωπικό, που θα απαιτηθεί.

Στη συνάντηση με την κ. Φωτίου, συμμετείχαν η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Πωγωνίου, οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος, καθώς και εκπρόσωπος του βουλευτή Γιάννη Καραγιάννη.

«Επιδιώξαμε τη συνάντηση, γιατί βλέπουμε το Κέντρο να αποδυναμώνεται και αυτό μας ανησυχεί», σημείωσε ο Κ. Καψάλης στον Η.Α., επισημαίνοντας πως σήμερα το Κέντρο φιλοξενεί μόλις 13 παιδιά από την Αλβανία και δεν είναι εύκολο να συνεχίσει τη λειτουργία του με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, και, πολύ περισσότερο, να αναβαθμιστεί.

Όπως εξηγεί η κ. Τζούφη, στόχος και του υπουργείου, αλλά και γενικότερη κατεύθυνση, είναι τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και αυτό θα ενισχυθεί μέσω του νομοσχεδίου για τις υιοθεσίες και την αναδοχή. «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου μελλοντικά, αλλά και -αν είναι δυνατόν- της αναβάθμισής του», σημείωσε.

Η λειτουργία του Κέντρου ως δομή για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μοιάζει ως η μόνη βιώσιμη για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον, με δεδομένο πως υπάρχουν σχετικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου και να γίνουν παρεμβάσεις στις υποδομές και να προσληφθεί το επιπλέον, απαραίτητο, προσωπικό. Σήμερα στο Κέντρο εργάζονται επτά μόνιμοι υπάλληλοι.

Την ίδια ώρα, ικανοποιείται και μια ανάγκη που υπάρχει πανελλαδικά, καθώς στην Ελλάδα βρίσκονταν στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 3.150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από τα οποία 1.098 σε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας.

Εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στην πρόταση αυτή, στόχος είναι και η ενίσχυση εκπαιδευτικών δομών. Αφενός του γυμνασίου και των λυκειακών τάξεων (στις οποίες φοιτούν μόλις πέντε μαθητές), αφετέρου δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης ή εργαστηρίων, όπως αυτά που λειτουργούσαν και παλαιότερα.

Ο δήμος Πωγωνίου πρόκειται να διαβουλευθεί με την τοπική κοινωνία για το θέμα, ενώ, παράλληλα, με τους εμπλεκόμενους φορείς θα ετοιμαστεί μια συγκεκριμένη πρόταση, πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο. 

«Αν το αποφασίσει η τοπική κοινωνία, το υπουργείο μπορεί να βρει τρόπο για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει η δομή», σημείωσε η κ. Τζούφη.

Στη συνάντηση εκφράστηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως η λειτουργία του για τη φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, αλλά και ως Κέντρο Προστασίας Ηλικιωμένων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι βέβαια η εξεύρεση χρηματοδότησης για τη λειτουργία, αλλά και για επιπλέον προσωπικό, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ζητείται αύριο για το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2111628606501294982
Σχόλια
item