Γιάννενα: «Ξέχασαν» τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Γιάννενα: «Ξέχασαν» τις προτάσεις του Πανεπιστημίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Ξέχασαν» τις προτάσεις του Πανεπιστημίου

Γιάννενα: «Ξέχασαν» τις προτάσεις του Πανεπιστημίου
Μόνο στρωμένος με… ροδοπέταλα δεν είναι ο δρόμος για την κοινή πορεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου παρά την αισιόδοξη απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή και στα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα πριν από λίγες ημέρες.
Εκτός από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από σχολές και τμήματα και των δύο Ιδρυμάτων, από χθες επιβεβαιώθηκε με τον πλέον σαφή και επίσημο τρόπο και μία εσωτερική διαφωνία των μελών της Επιτροπής.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σχολιάζοντας τις προτάσεις του υπουργείου και παρουσιάζοντας τις θέσεις του Πανεπιστημίου παραδέχθηκε εμμέσως ότι το τελικό κείμενο που εστάλη από την Επιτροπή δεν περιελάμβανε όλα τα στοιχεία που είχαν συμφωνηθεί.
Η διαπίστωση αυτή έγινε με αφορμή την πρόταση την οποία αποδέχεται σε πρώτη φάση ο υπουργός να ενταχθεί στην Καλών Τεχνών το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Ο κ. Καψάλης τόνισε με νόημα πως τα μέλη της Επιτροπής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμφωνούν με τις θέσεις της Γ.Σ. της Σχολής Καλών Τεχνών και με τις επισημάνσεις τους περί αναγκαιότητας διατήρησης της εικαστικής κατεύθυνσης.
Όταν ρωτήθηκε, πως τελικά προέκυψε η απόφαση του κ. Γαβρόγλου τόνισε πως το κείμενο της Επιτροπής απεστάλη, όχι από το Πανεπιστήμιο, αλλά από το ΤΕΙ την τελευταία ημέρα του 2017 και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη τουλάχιστον πρόταση του Πανεπιστημίου για την Καλών Τεχνών δεν είχε περιληφθεί.
Αυτό δημιουργεί, όπως είναι φυσικό επιπλέον ερωτήματα, στα οποία δε θέλησε να δώσει μεγαλύτερη συνέχεια ο κ. Καψάλης, όμως προφανές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ή κάποιοι επιχείρησαν να προβούν σε «λαθροχειρία» και να αφήσουν στο… σκοτάδι τους υπόλοιπους.
Επί του προκειμένου, για την Σχολή Καλών Τεχνών ο κ. Καψάλης τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το αίτημα της Σχολής, που επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διακριτό ακαδημαϊκό προφίλ έναντι των άλλων σχολών και τμημάτων, έχοντας σαφή κατεύθυνση προς τις εικαστικές τέχνες.
«Υπήρξε το κείμενο με την συγκεκριμένη πρόταση, όμως δεν απεστάλη στον υπουργό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης. 
Ενστάσεις για άλλες Σχολές
Θέμα δεν προκύπτει όμως μόνο με τη Σχολή Καλών Τεχνών. Το Πανεπιστήμιο επισημαίνει ζητήματα αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποτελέσει το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Ηπείρου τμήμα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου.
Όπως είπε, απαιτείται διαμόρφωση της ηλικιακής ομάδας των παιδιών στην οποία θα απευθύνεται η εκπαίδευση, που δε μπορεί να είναι άλλη από την ηλικία των 0-4 ετών. Επίσης απαιτούνται διακριτοί τίτλοι σπουδών ανάμεσα στο Τμήμα και τα Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης των Παιδαγωγικών Τμημάτων και αυστηρά προσδιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμη επισημάνθηκε ότι στην πρόταση του υπουργού δε γίνεται αναφορά στην ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου.
«Κρίνουμε, ότι για την καλύτερη ακαδημαϊκή οργάνωση του Τμήματος και της Σχολής, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής, μπορεί να ενταχθεί στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επόμενο χρόνο. Προτείνουμε για το συγκεκριμένο Τμήμα και τα Τμήματα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Μηχανολόγων Μηχανικών, να υπάρξει σαφής χρονικός προσδιορισμός για την έναρξη λειτουργίας τους», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου. 
Αιχμές για το ΦΠΨ
Επίσης όμως ζήτημα προκύπτει με το τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου, όπου εξετάζεται (;) το ενδεχόμενο κατάτμησής του σε τρία διαφορετικά τμήματα.
«Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να βασιστεί απαραίτητα σε αντίστοιχη απόφαση του Τμήματος. Για εμάς το ενιαίο Τμήμα ΦΠΨ ανήκει στη Φιλοσοφική Σχολή. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από το Τμήμα, όμως εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε συνάντηση του προέδρου και των διευθυντών των τομέων με τον υπουργό. Δε γνωρίζω το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής», σημείωσε ο κ. Καψάλης, χωρίς να κρύβει πάντως την έντονη ενόχλησή του.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ξέχασαν» τις προτάσεις του Πανεπιστημίου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 9058762767783390311
Σχόλια
item