Κίνδυνο νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Κίνδυνο νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

«Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας» και «παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος», τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2017, θολώνοντας την μέχρι πρότινος κυβερνητική ρητορική περί «καθαρής εξόδου», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την υπερφορολόγηση υπογραμμίζοντας ότι: «η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας».

Αν και οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μείωσε την αβεβαιότητα κι αυτό με τη σειρά του καταγράφηκε θετικά στην οικονομία, εκπέμπουν SOS για τον κίνδυνο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος μετά το τέλος του τρέχοντος Μνημονίου εάν επανέλθει η χώρα σε παλιές κακές δημοσιονομικές πρακτικές, παραθέτοντας σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. 

«Παρά την εφαρμογή του προγράμματος εκ μέρους της κυβέρνησης παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος», καταλήγουν.

Ως προς την έξοδο στις αγορές το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απευθύνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν ισοδυναμεί ούτε με το τέλος της εποπτείας ούτε και της λιτότητας, αφού όπως επισημαίνει η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα μετά το 2018 και σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2021 και 2% έως το 2060.

Αναφερόμενοι, δε, και στα επώδυνα μέτρα όπως η μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου για το 2019 και 2020 αντίστοιχα, προσθέτουν ότι: «Αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο θα εμπλουτιστεί κατά πάσα πιθανότητα με περαιτέρω στοιχεία τους επόμενους μήνες. 

Θα υπάρξουν σημαντικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στους σχεδιασμούς της “επόμενης μέρας” καθώς η οικονομική πολιτική μας θα παρακολουθείται σε κάθε περίπτωση από τους θεσμούς και τις αγορές».

Στο στόχαστρο της Έκθεσης βρέθηκε και αυτή τη φορά η αυξημένη φορολογία, με τους συντάκτες της, να τονίζουν πως: «Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας», συνιστώντας την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της αντικατάστασης της υπερφορολόγησης από την περιστολή της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η σύγκριση των συντελεστών άμεσης και έμμεσης φορολογίας με τη σημείωση ότι οι Έλληνες είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ «τα φορολογικά μας έσοδα κατά 44,5% βασίζονται στην έμμεση φορολογία, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11,5 μονάδες χαμηλότερο. Είναι δηλαδή και σε βάρος των φτωχότερων.

Στα ενδιαφέροντα, καταγράφονται επίσης οι πολιτικές αναφορές του Γραφείου περί συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι: "Η συναίνεση είναι απαραίτητη για να υπάρξουν οργανωμένες εθνικές προσπάθειες προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. 

Καμία χώρα που ήταν σε πρόγραμμα δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, χωρίς να διαθέτει μια αποφασισμένη ηγεσία και ένα ελάχιστο συναίνεσης, χωρίς δηλαδή να έχει αποκαταστήσει ένα πνεύμα εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης για να πετύχει τους στόχους της".

Διαβάστε ΕΔΩ την Εκθεση 
epirusblog.gr
5 of 5
Κίνδυνο νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8596405389342464511
item