Μνημόσυνο του «Σταυραετού του Μαχαιρά» στο Κρησφύγετο της ΕΟΚΑ! ( φωτο & Βίντεο Ντοκουμέντο) Μνημόσυνο του «Σταυραετού του Μαχαιρά» στο Κρησφύγετο της ΕΟΚΑ! ( φωτο & Βίντεο Ντοκουμέντο) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μνημόσυνο του «Σταυραετού του Μαχαιρά» στο Κρησφύγετο της ΕΟΚΑ! ( φωτο & Βίντεο Ντοκουμέντο)

Μνημόσυνο του «Σταυραετού του Μαχαιρά» στο Κρησφύγετο της ΕΟΚΑ! ( φωτο & Βίντεο Ντοκουμέντο)
Τελέστηκε το πρωί στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ 1955-1959 Γρηγόρη Αυξεντίου και ακολούθησε η αναπαράσταση της μάχης του Μαχαιρά κατά την οποία ο Σταυραετός αρνούμενος να παραδοθεί στους κατακτητές έγινε μαχόμενος παρανάλωμα πυρός.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης που εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο τόνισε ότι ο Αυξεντίου δεν συμβιβάστηκε με τίποτε μέτριο, με καμμιά μέση λύση και τόνισε πως έστω και αν δεν έχουμε το θάρρος να ακολουθήσουμε τον Γρηγόρη Αυξεντίου και τους άλλους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα δεν πρέπει να είμαστε αγνώμονες και αχάριστοι και να στρεβλώνουμε την ιστορία για να βολεύουμε τη συνείδηση μας.
Την Κυβέρνηση στο μνημόσυνο εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, που κατάθεσε και στεφάνι στο κρησφύγετο του ήρωα, μετά την αναπαράσταση.
Παρόντες ήταν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ. Παρέστη επίσης εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αστυνομίας και ο Δήμαρχος της γενέτειρας του ήρωα,
Κατά την αναπαράσταση της μάχης που έγινε στο χώρο της θυσίας του ήρωα επαναλήφθηκε η αφήγηση των τελευταίων στιγμών του ήρωα, όπως αυτές καταγράφηκαν από τον συναγωνιστή του Αυγουστή Ευσταθίου.
Ο Αγωνιστής της ΕΟΚΑ  Ευσταθίου παρά την ηλικία του ήταν και σε αυτό το μνημόσυνο μπροστά από το κρησφύγετο της θυσίας και κατέθεσε στεφάνι.
Η αφήγηση δραματική, όσες φορές και να την ακούσει κανείς, συνεχίζει να αναπτύσσει την ένταση μεταξύ της μέριμνας για την καθημερινότητα, την προστασία του εγώ και της αυταπάρνησης, της άρσης πέρα από τα σαρκικά πλαίσια και τον βηματισμό στη φωταγωγημένη οδό της υπεράσπισης των ιδανικών με πράξεις και προς όφελος αυτών που μένουν και αυτών που θα έρθουν.
Στο κρησφύγετο αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή, εψάλη ο εθνικός ύμνος και άγημα της Εθνικής Φρουράς απέτισε τιμές.
Το μνημόσυνο και την αναπαράσταση της θυσίας διοργάνωσαν η Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 55-59, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, η ΣΕΚ, ο Δήμος Λύσης και η οικογένεια του ήρωα.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.  Με αφορμή το μνημόσυνο του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου, 
δείτε το βίντεο ντοκουμέντο
http://veteranos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Μνημόσυνο του «Σταυραετού του Μαχαιρά» στο Κρησφύγετο της ΕΟΚΑ! ( φωτο & Βίντεο Ντοκουμέντο)
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2541506320395333654
Σχόλια
item