Γιάννενα: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις φετινές εκδηλώσεις της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



Γιάννενα: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις φετινές εκδηλώσεις της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την 21η του Φλεβάρη, και κάθε τέτοια μέρα, όχι μόνο η Ήπειρος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα πανηγυρίζει μια ακόμη ιστορική επέτειο.
Ύστερα από 450 χρόνια σκλαβιάς, στις 21 Φεβρουαρίου του 1913, τα Γιάννενα ελευθερώθηκαν. Έχουν περάσει από τότε 105 χρόνια. Κάθε χρόνο γιορτάζεται η επέτειος και πάντα είναι επίκαιρη και ενδιαφέρουσα η αναδρομή, σε ό,τι σχετίζεται με τα γεγονότα εκείνα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών, θα ξεκινήσουν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθούν με την μεγάλη πολιτική και στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της επετείου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί θα γίνει η εκκίνηση του 21ου Μπιζάνιου Δρόμου, από το Μπιζάνι.
Πρόκειται για έναν θεσμό που τον αγκάλιασε όχι μόνο ο αθλητικός κόσμος της περιοχής αλλά ολόκληρη η πόλη και αναβιώνει και φέτος.
Στις 12 το πρωί, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, όπου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Η απονομή των επάθλων στους νικητές του Μπιζανίου Δρόμου, θα γίνει στις 12.45 στην Κεντρική Πλατεία.
Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.
Θα ακολουθήσει, στις 11:15, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων, ενώ θα γίνει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912 - 1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.
Στις 13:00, oι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στη θέση «Εικονίσματα» της Τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στις 9:30 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο πολέμου 1912 – 1913, στο Χάνι Εμίν Αγά.
Στις 11:00, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Θα ακολουθήσει στις 12:15 τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων (πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής) και στη 1 το μεσημέρι, θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», του Δήμος Δωδώνης.
Το απόγευμα, στις 18:30 θα εγκαινιαστεί η «Κεντρική Αναδρομική Έκθεση χαρακτικών και σκηνογραφικών μελετών» του χαράκτη-ζωγράφου Χρίστου Δαγκλή (1916-1991) στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Η ημέρα θα κλείσει, με την καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 19.55, θα πρέπει να έχουν προσέλθει επίσημοι και κοινό, ενώ στις 20:00, θα ακολουθήσει χαιρετισμός του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και αμέσως μετά, ομιλία από τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, με θέμα: «Νικητές, ηττημένοι και οφειλέτες».
Η εκδήλωση, θα ολοκληρωθεί μουσικά με συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου ιωαννιτών.
Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:
• Γιόζεφ Χάιντν: κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα αρ. 2 σε ρε μείζονα op. 101 Α΄ μέρος - Allegro moderato
• Nίκος Σκαλκώτας: «Ελληνικοί χοροί» Κρητικός, Τσάμικος, Αρκαδικός, Ηπειρώτικος
Σολίστ: Νίκος Νικολαΐδης, τσέλο
Μουσική διεύθυνση: Φοίβος Παπαδόπουλος
Στις 21:00, οι παρευρισκόμενοι θα ξεναγηθούν στην «Περιφερειακή Αναδρομική Έκθεση με ακουαρέλες» του χαράκτη - ζωγράφου Χρίστου Δαγκλή (1916-1991) στον εκθεσιακό χώρο του φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.
Ανήμερα της επετείου, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, η ημέρα θα ξεκινήσει με εορταστικό πρωινό στις 7:00, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας.
Θα ακολουθήσει, στις 10:30, δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, στις 11 κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στις παράλληλες εκδηλώσεις, περιλαμβάνεται το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 19:00 τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα τους χάρτες του Ηπειρώτη χαρτογράφου και συγγραφέα Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.
Θα γίνει παρουσίαση - ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωγραφίας - Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολο Κατσίκη με θέμα: «Μιχαήλ Χρυσοχόος: ο Ζιτσαίος πρωτοπόρος της εθνικής χαρτογραφίας».
Διοργάνωση: «Ζωσιμαία» Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00, θα εγκαινιαστεί η αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπράτη με τίτλο: «40 χρόνια Πολιτικοί και Δημοσιογράφοι στα Γιάννενα» στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος»5 (Μιχ. Αγγέλου 42).
Τέλος, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, θα παρουσιαστεί στην Aίθουσα «Κ. Κατσάρη» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το βιβλίο του Κ. Σπ. Στάϊκου, «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο. 13ου αι. – μέσα 16ου» (Α΄ Τόμος, Αθήνα, 2017).
Ομιλητής ο Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Η εκδήλωση πλαισιώνεται από Έκθεση παλαιτύπων βιβλίων της περιόδου της Ιταλικής Αναγέννησης.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις φετινές εκδηλώσεις της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3334625762990128351
item