Στο ζενίθ η ανησυχία στο Μαξίμου για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο -Κλειστή σύσκεψη υπό τον Τσίπρα

Στο ζενίθ η ανησυχία στο Μαξίμου για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο -Κλειστή σύσκεψη υπό τον Τσίπρα
Το επικίνδυνο μείγμα που διαμορφώνει η Τουρκία με έμπρακτες αμφισβητήσεις του καθεστώτος του Αιγαίου και την μεθοδική κλιμάκωση στη ρητορική της, προκαλεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για τον κ. Τσίπρα συνιστά ακόμα ένα ανοικτό «μέτωπο» που καλείται να διαχειριστεί (από κοινού με το Σκοπιανό και την υπόθεση Novartis) με προσεκτικούς χειρισμούς. Εξ’ αυτού του λόγου, το θέμα απασχόλησε «κλειστή» σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida κοινός τόπος στην ηγεσία της κυβέρνησης, είναι ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι ένταση στο Αιγαίο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να λέει δημόσια ότι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα τους προβληματίζει πολύ σοβαρά.
Το τηλεφώνημα με Γιλντιρίμ
Αφού οι διπλωματικοί δίαυλοι Αθήνας-Άγκυρας είχαν πάρει «φωτιά», ακολούθησε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, με τους κυβερνητικούς να μεταφέρουν οτι ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε «σε σκληρή γλώσσα» οτι πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι προκλήσεις, είτε από αέρος είτε δια θαλάσσης.
Το βλέμμα και στο Τουρκικό μπλόκο  για την ΑΟΖ
Για την Αθήνα , όμως, δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε οι πρόσφατες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χ. Ακάρ,ότι «μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις στο Αφρίν και ταυτοχρόνως να ελέγχουμε το Αιγαίο», εκφράζοντας ουσιαστικά τη θεωρία των «2,5 πολέμων» που μπορεί να διεξάγει εκ παραλλήλου η Τουρκία. 
Η εντεινόμενη επιθετικότητα έχει θέσει σε εγρήγορση την ελληνική πλευρά, η οποία παρατηρεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις το Αιγαίο, αλλά και -εξ’ αποστάσεως- όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, με τους Τούρκους να έχουν αντιδράσει άμεσα, εμποδίζοντας το γεωτρύπανο «Saipem 12.000» με πλοία. 
Στα… ραντάρ και οι σχέσεις Τουρκίας-ΠΓΔΜ
Με τις διαπραγματεύσεις, τέλος, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να έχουν ενταθεί για την ονοματολογική διαφορά, η Αθήνα παρακολούθησε και τη συνάντηση Ερντογάν-Ζάεφ.
Και η εκτίμηση που κάνουν στην κυβέρνηση είναι ότι η κίνηση της Τουρκίας εντάσσεται σε ένα σχέδιο αύξησης της επιρροής της στη γείτονα και άρα και στα Βαλκάνια. 
Αυτή ακριβώς την επιρροή θέλει ο κ. Τσίπρας να περιορίσει με την προσπάθεια να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό, αφού είναι σαφές- όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές στο Iefimerida -ότι δε θέλει η Ελλάδα,  «να μετατραπεί η ΠΓΔΜ σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Τουρκίας, έναντι των Βαλκανίων».

epirusblog.gr
5 of 5
Στο ζενίθ η ανησυχία στο Μαξίμου για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο -Κλειστή σύσκεψη υπό τον Τσίπρα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3095447089521157793
item