Γιάννενα: Με τις ευλογίες της αθλητικής ηγεσίας και της Αστυνομίας Γιάννενα: Με τις ευλογίες της αθλητικής ηγεσίας και της Αστυνομίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με τις ευλογίες της αθλητικής ηγεσίας και της Αστυνομίας

Γιάννενα: Με τις ευλογίες της αθλητικής ηγεσίας και της Αστυνομίας

Ξένοι στην ίδια τους την πόλη αισθάνθηκαν την Κυριακή οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, αλλά πολύ περισσότερο όσοι βρέθηκαν στο στάδιο «Ζωσιμάδες» για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εντός και εκτός γηπέδου θα αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια, όχι τόσο ως προς το μέγεθος των επεισοδίων, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγραφεί χειρότερες καταστάσεις και μεγαλύτερες καταστροφές, όσο κυρίως για την ανοχή της αστυνομίας, που επέτρεψε μια ολόκληρη πόλη να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας επί πολλές ώρες, αλλά και αποτέλεσε βαθύτατη προσβολή και για τον φίλαθλο κόσμο, που ένιωθε σαν «απρόσκλητος επισκέπτης» μέσα στο ίδιο του το σπίτι. 

Ανοχή, που μάλλον δεν μπορεί να αποδοθεί εξολοκλήρου στην τοπική ηγεσία της αστυνομίας, αλλά προφανώς και σε ανώτερα κλιμάκιά της, με πολλούς να υποψιάζονται –και όχι αβάσιμα- πως οι χειρισμοί είχαν την πλήρη κάλυψη της πολιτικής ηγεσία τόσο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και του υφυπουργού Αθλητισμού.

Άλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι επετράπη να ταξιδέψουν από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα ορδές οπαδών του ΠΑΟΚ, τη στιγμή που απαγορεύονται μετακινήσεις φιλάθλων ακόμη και σε παιχνίδια χαμηλού κινδύνου, δεν μπορεί να παραβλεφθεί από κανέναν. 


Όταν, λοιπόν, έχουν δοθεί 700 εισιτήρια για τις ανάγκες των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ και τελικά φτάνουν έξω από τους «Ζωσιμάδες» υπερδιπλάσιοι, τότε το ότι δεν υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια οφείλεται μόνο και μόνο στην παροιμιώδη ψυχραιμία των γιαννιωτών φιλάθλων, πολλοί εκ των οποίων όχι απλώς εξοβελίστηκαν από τις θέσεις τους στην κερκίδα, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν και από το γήπεδο.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝΑπό το πρωί της Κυριακής, οπαδοί του ΠΑΟΚ έφταναν κατά κύματα στα Γιάννενα και υπήρχαν προσυγκεντρώσεις στην παραλίμνια περιοχή. Ήταν εύκολο να αντιληφθεί κάποιος πως οι εκκλήσεις των δύο ΠΑΕ να μη μετακινηθούν πέραν των όσων δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήρια, δεν είχαν εισακουστεί.


Άγνωστο για ποιο λόγο, από την αστυνομία δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια να επιτραπεί η προσέγγισή τους στο στάδιο «Ζωσιμάδες», όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με οπαδούς άλλων ομάδων. 


Έτσι, στις 2 το μεσημέρι, μία ώρα πριν τον αγώνα, η θύρα 7, που είχε διατεθεί για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες άλλοι, φορώντας μπλούζες και κασκόλ με τα διακριτικά της ομάδας τους, κινούνταν ανεμπόδιστοι περιμετρικά του γηπέδου. 

Αν και κάποιοι εξ αυτών είχαν προμηθευτεί εισιτήρια στη μεγάλη κερκίδα, μέσω ηλεκτρονικής προπώλησης ή γνωστών και φίλων στα Γιάννενα, οι περισσότεροι δεν είχαν εισιτήρια και συγκεντρώθηκαν έξω από τη θύρα 4. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν, επιτρέποντάς τους να σπάσουν τη σιδερένια πόρτα και να καταλάβουν μέρος της μεγάλης κερκίδας, ενώ την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή να ανοίξει και η πλευρική είσοδος της θύρας 7, απ’ όπου και άλλοι οπαδοί πέρασαν στη μεγάλη κερκίδα.

Παρά την εισβολή στη μεγάλη κερκίδα, δεν υπήρξαν έκτροπα, όχι φυσικά λόγω της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων, που ήταν ανεπαρκείς, αλλά λόγω της ψυχραιμίας των φιλάθλων του ΠΑΣ, που δεν απάντησαν στις συνεχιζόμενες προκλήσεις.


Μια δεύτερη εστία έντασης υπήρξε στο ημίχρονο, όταν κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που βρέθηκαν εκτός γηπέδου, έφτασαν πίσω από την παλιά σκεπαστή και άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους φιλάθλους του ΠΑΣ. Κάποιοι εξ αυτών άρχισαν να απαντούν με τη ρίψη καθισμάτων για να τους απωθήσουν, κάτι που τελικά έγινε με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων και με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣΗ εικόνα του Εθνικού Σταδίου και των γύρω δρόμων μετά τη λήξη του αγώνα, ήταν απογοητευτική. Σπασμένα καθίσματα από τις κερκίδες, πολλά εκ των οποίων είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα, βρίσκονταν στους δρόμους περιμετρικά του σταδίου, μαζί με άλλα αντικείμενα. 


Μεγάλες είναι οι ζημιές και στις τουαλέτες στη θύρα 7, απ’ όπου αποξηλώθηκαν πλακάκια και είδη υγιεινής, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για πολεμοφόδια.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε χθες από την Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, αποξηλώθηκαν και έσπασαν περισσότερα από 350 καθίσματα, που πρέπει να αντικατασταθούν για να επιτραπεί ξανά η χρήση των κερκίδων.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΠΑΕΕυθύνες στην αστυνομία αποδίδει η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, με χθεσινή ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας πως από την πλευρά της είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους και έλαβε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. 


Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της για τα όσα συνέβησαν και δίνει συγχαρητήρια στους φιλάθλους της ομάδας «για την υποδειγματική τους συμπεριφορά, που απέτρεψαν επιπλέον επεισόδια εντός γηπέδου». 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όλη την εβδομάδα πριν τον αγώνα λαμβάναμε πληροφορίες για οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων του ΠΑΟΚ, τις οποίες και μεταφέραμε στους αρμόδιους της Αστυνομικής Διεύθυνσης, οι οποίοι με τη σειρά τους μας καθησύχαζαν ότι όλα θα πάνε καλά και έχουν κάνει προβλέψεις για το σχέδιο ασφαλείας.


Η ομάδα, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο να παρακολουθήσει τον αγώνα, όπως άλλωστε γινόταν πάντα, ερχόμενη πάλι σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση και κατόπιν παρότρυνσης τους, αποφασίσαμε να διαθέσουμε τη Θύρα 7 των φιλοξενουμένων, η οποία και έχει χωρητικότητα 940 ατόμων, μαζί με τη “νεκρή” ζώνη, για εκτόνωση και αποφυγή δημιουργίας κερκίδας φιλάθλων του ΠΑΟΚ στο υπόλοιπο γήπεδο.


Από εκεί και έπειτα, όλη την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι θα γίνει μαζική μετακίνηση οπαδών για τον αγώνα και κατόπιν συνεννοήσεων και με την ομάδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προσπαθήσαμε μέσω ανακοινώσεων να καταστήσουμε σαφές ότι τα συνολικά εισιτήρια που θα δοθούν, είναι 700 στον αριθμό και ότι όποιος δεν έχει εισιτήριο, να μην έρθει στην πόλη, γιατί δε θα μπορέσει να παρακολουθήσει τον αγώνα.


Αντί αυτού και όσο πλησιάζαμε στο Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι θα υπάρξει μαζική μετακίνηση οπαδών από όλο και περισσότερες πηγές, αλλά και μέσω διαδικτύου, πράγμα το οποίο και πάντοτε φέρναμε σε γνώση της Αστυνομικής Διεύθυνσης για να μπορέσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να προετοιμαστεί. Πάντοτε λαμβάναμε σαν απάντηση ότι όλα έχουν προβλεφθεί και προσπαθούσαν να μας καθησυχάσουν.


Την Παρασκευή πριν τον αγώνα, σε αρκετές ενοχλήσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση για τις πληροφορίες που είχαμε για τη μετακίνηση και για έκδοση πλαστών εισιτηρίων, οδήγησε την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα στις 11 το βράδυ να ζητήσει έκτακτη συνάντηση ασφαλείας την επόμενη μέρα. 


Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτή η έκτακτη συνάντηση, παρόντων του Αστυνομικού Διευθυντή, τριών επιπλέον υπευθύνων και αντιπροσώπων της Αστυνομίας, του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΣ. Γιάννινα κ. Χριστοβασίλη, του εκπροσώπου του Δ.Σ. της ΠΑΕ. και υπεύθυνου τέλεσης αγώνα κ. Ιωάννου, του υπεύθυνου ασφαλείας της ΠΑΕ κ. Βρόσγου, του υπεύθυνου τμήματος εισιτηρίων κ. Α. Πότση και του γραμματέα της ΠΑΕ κ. Αλ. Πότση, όπου και πάλι εκφράστηκαν ανησυχίες από μέρους μας για την μετακίνηση των οπαδών του ΠΑΟΚ και τα ενδεχόμενα προβλήματα, παίρνοντας για άλλη μία φορά την επιβεβαίωση ότι έχουν όλα υπολογιστεί και προβλεφθεί. 

Αντίστοιχα το ίδιο έγινε και σε ενοχλήσεις του κ. Βρόσγου προς την Αστυνομική Διεύθυνση το βράδυ του Σαββάτου, στην οποία και ανέφερε επιπλέον και φαινόμενα πλαστών εισιτηρίων.

Φτάνοντας στην ημέρα του αγώνα και πλέον έχοντας γίνει μάρτυρες αυτών των φαινομένων, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, όπως και την προηγούμενη μέρα, αποφάσισε να μην κάνει πώληση εισιτηρίων, προσπαθώντας να περιορίσουμε το φαινόμενο παρουσίας οπαδών του ΠΑΟΚ και ζητούσε επιμόνως από το πρωί να τηρηθούν τα μέτρα που είχαν αποφασισθεί για να αποφευχθούν όλα αυτά.


Η Αστυνομική Διεύθυνση εν γνώση της περιόρισε τη φύλαξη έξω από τα εκδοτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχηματισμός πυρήνα οπαδών του ΠΑΟΚ, θέλοντας να πάρουν εισιτήρια και να μπουν στον αγώνα. Χωρίς να έχει γίνει πώληση εισιτηρίων στον κόσμο και με την απομάκρυνση της διμοιρίας των ΜΑΤ μετά από εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή, οι οπαδοί προσπάθησαν να εισέλθουν με το σπάσιμο της πόρτας της θύρας 4.


Σε ερώτηση της ΠΑΕ προς την αστυνομία, λάβαμε σαν απάντηση ότι η διμοιρία έφυγε για εκτόνωση της κατάστασης και ότι το σπάσιμο της θύρας καλώς έγινε, γιατί έτσι προστατεύθηκε η πόλη από τα άτομα που δε θα έμπαιναν στο γήπεδο».


Τέλος, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έδωσε στη δημοσιότητα και την ανάλυση της πώλησης και διάθεσης των εισιτηρίων, αναφέροντας πως εκτός από τα 940 εισιτήρια για τη θύρα 7 (κατόπιν παρότρυνσης από την αστυνομία και με εντολή να ανοίξει η νεκρή ζώνη), περίπου 1500 άτομα πέρασαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Με τις ευλογίες της αθλητικής ηγεσίας και της Αστυνομίας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7087280595364421645
Σχόλια
item