Γιάννενα: Γ. Μπαμπινιώτης - Κανείς μας δεν κατακτά την ελληνική γλώσσα… Γιάννενα: Γ. Μπαμπινιώτης - Κανείς μας δεν κατακτά την ελληνική γλώσσα… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Γ. Μπαμπινιώτης - Κανείς μας δεν κατακτά την ελληνική γλώσσα…

Γιάννενα: Γ. Μπαμπινιώτης - Κανείς μας δεν κατακτά την ελληνική γλώσσα…

Σπάνια μία εκδήλωση με θέμα την ελληνική γλώσσα, τη γραμματική ή τη σύνταξή της προσελκύει πολύ κόσμο. 

Στις εξαιρέσεις ανήκει η πρόσφατη ομιλία του Ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη στο Μέγαρο της Ε.Η.Μ., όπου ουσιαστικά παρουσίασε το τελευταίο του πόνημα, τη «Σύγχρονη σχολική γραμματική για όλους»!

Πολυπληθές ακροατήριο κατέκλυσε τη μεγάλη αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών προκειμένου να ακούσει τον διακεκριμένο Πανεπιστημιακό και δεινό ομιλητή, Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας των Αρσάκειων –Τοσίτσειων Σχολείων, να αναλύει το μεγάλο αυτό κεφάλαιο που ονομάζεται «ελληνική γλώσσα», το οποίο κατέχει όσο λίγοι σύγχρονοί μας επιστήμονες.


Ο Πρόεδρος της Ε.Η.Μ.
Τον Γ. Μπαμπινιώτη προλόγισε ο Πρόεδρος της Ε.Η.Μ. και διακεκριμένος φιλόλογος Κώστας Βλάχος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η γραμματική είναι κοινωνικό φαινόμενο συνεχώς μεταβαλλόμενο ώστε να μπορεί να ικανοποιεί την εκάστοτε ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία. 


Τις ανάγκες της κοινωνίας, δηλαδή, η οποία με τη σειρά της αξιοποιεί τη γλώσσα ως συνεκτικό της δεσμό, ως στοιχείο ταυτότητας». 

Ο κ. Βλάχος μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για τη νέα γραμματική του Γ. Μπαμπινιώτη, έκτασης 480 σελίδων, την οποία χαρακτήρισε έγκυρη, σημειώνοντας πως μελέτησε και ανέλυσε επιστημονικά την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της αναδεικνύοντας εντός κι εκτός Ελλάδας τη συνέχεια, την οικουμενικότητα και την καλλιέργειά της.

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε γενικότερα στην ακαδημαϊκή πορεία και προσφορά του Καθηγητή και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης στο σύντομο χαιρετισμό του. 


«Δεν κατακτάται…»
Βασισμένη στο πώς μιλούν και εκφράζονται, γραπτά και προφορικά, οι Έλληνες του σήμερα είναι η «Σύγχρονη σχολική γραμματική για όλους» του Γιώργου Μπαμπινιώτη, το περίφημο λεξικό του οποίου βρίσκεται σήμερα στα περισσότερα ελληνικά σπίτια! 


Κάτι αντίστοιχο φιλοδοξεί προφανώς να πετύχει και με το νέο ογκώδες σύγγραμμά του, πάνω στο οποίο βασίστηκε η πρόσφατη μακροσκελής διάλεξη που έδωσε στην Ε.Η.Μ., θέμα της οποίας ήταν «Η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας». 

Ωστόσο, παραδέχθηκε από την αρχή ότι μόνο ένας αλαζόνας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχει κατακτήσει την ελληνική, η αναμέτρηση με την οποία είναι διαρκής και δύσκολη υπόθεση! 

Κατά τα άλλα, παρουσίασε αναλυτικά τη μέθοδο με την οποία δούλεψε τη γραμματική του, με βασικό στόχο να την κάνει «κτήμα» κάθε Έλληνα, αποκαλύπτοντας με απλό τρόπο τούς μηχανισμούς της γλώσσας μας, δηλαδή της γραμματικής και του συντακτικού της.

Τη διάλεξη του Γ. Μπαμπινιώτη στο Μέγαρο της Ε.Η.Μ. παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Μιχάλης Ράπτης, ο Αντιπρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσα Μπέγκα κ.α..


ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Γ. Μπαμπινιώτης - Κανείς μας δεν κατακτά την ελληνική γλώσσα…
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6094301268333046633
Σχόλια
item