Βόμβα από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Κανείς δεν θα αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες Βόμβα από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Κανείς δεν θα αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Βόμβα από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Κανείς δεν θα αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες

Βόμβα από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Κανείς δεν θα αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες
Οι σκληρές θέσεις του Νικόλα Ντιμιτρόφ

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα».

Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα των Σκοπίων θυμίζοντας πως « η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

Αν και ο Μάθιου Νίμιτς επέμεινε ότι τώρα είναι ευκαιρία για λύση επισείοντας τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα του μέλλοντος, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απάντησε:

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικάευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό».

«Τον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει 
το δικαίωμάμας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε “μακεδονικά” ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης.

Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται τηνταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση. Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες …» συμπλήρωσε επίσης ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε τα εξής: «Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα.

Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».

Όπως όμως πρόσθεσε ο ίδιος «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Έχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα.

Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Άκουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης».
Epirusblog Gr
5 of 5
Βόμβα από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Κανείς δεν θα αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4793118237780933933
Σχόλια
item