Εντοπίστηκε Τεράστιο Κοίτασμα απο το ..»Καλυψώ» στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής «ΑΟΖ» Εντοπίστηκε Τεράστιο Κοίτασμα απο το ..»Καλυψώ» στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής «ΑΟΖ» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εντοπίστηκε Τεράστιο Κοίτασμα απο το ..»Καλυψώ» στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής «ΑΟΖ»

Εντοπίστηκε Τεράστιο Κοίτασμα απο το ..»Καλυψώ» στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής «ΑΟΖ»
Εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου, που καταδεικνύει την ύπαρξη κοιτάσματος ΦΑ, ανακάλυψε η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL στον γεωτρητικό στόχο Καλυψώ του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς θα διενεργηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνες και αξιολογήσεις.
Πληροφορίες από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία η κυβέρνηση κρίνει ως πολύ ενθαρρυντικά.
Της σχετικής ανακοίνωσης από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη θα προηγηθούν ανακοινώσεις των εταιρειών ΕΝΙ και Τοτάλ στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Γαλλίας.
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Καλυψώ» είναι μεγαλύτερο από το «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, που περιέχει 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια στο «Καλυψώ», ποσότητα που είναι αρκετή να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 20 χρόνια.
Ο κ. Λακκοτρύπης είχε αναφέρει ότι η γεωλογική δομή στο κοίτασμα «Καλυψώ», είναι παρόμοια με του αιγυπτιακού κοιτάσματος-μαμούθ Ζόρ.
Επόμενος γεωτρητικός στόχος είναι η «Σουπιά» στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσα στις επόμενες μέρες. Παράλληλα, ο Αμερικανικός κολοσσός Εξον Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο οικόπεδο 10 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν,κατά τις επαφές του στην Ιταλία, μετέφερε την «ευαισθησία» της χώρας του για τις δραστηριότητες της ΕΝΙ στη Μεσόγειο, ενώ ειδικότερα για το τεμάχιο 6 φέρεται να ανέφερε ότι εμπεριέχουν κινδύνους για τη βόρεια Κύπρο, όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα και την Τουρκία.

Epirusblog Gr
5 of 5
Εντοπίστηκε Τεράστιο Κοίτασμα απο το ..»Καλυψώ» στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής «ΑΟΖ»
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2688292866154198754
Σχόλια
item