Σκοπιανό: Oνομασία με τον όρο "Μακεδονία" στο τραπέζι του Νίμιτς Σκοπιανό: Oνομασία με τον όρο "Μακεδονία" στο τραπέζι του Νίμιτς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σκοπιανό: Oνομασία με τον όρο "Μακεδονία" στο τραπέζι του Νίμιτς

Σκοπιανό: Oνομασία με τον όρο "Μακεδονία" στο τραπέζι του Νίμιτς
Μια ονομασία, στην οποία θα υπάρχει υπό κάποια μορφή (παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν θα είναι στα ελληνικά ή στα σλαβικά) ο όρος "Μακεδονία", φαίνεται ότι θα καταθέσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ. 

Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες, στις δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, η πρόταση θα είναι νέα και θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", τον οποίο έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά. 

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν  συζητηθεί για πολλά χρόνια. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. 

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω» σημείωσε. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, πριν από την συνάντηση των διαπραγματευτών με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων στη Νέα Υόρκη, οι δύο διαπραγματευτές θα μεταφέρουν ουσιαστικά στους πολιτικούς τους προϊσταμένους σε Αθήνα και Σκόπια τις θέσεις του ειδικού απεσταλμένου. Εν συνεχεία θα υπάρξει και άλλο "ραντεβού"  Νίμιτς με Βασιλάκη και Ναουμόφσκι που θα πραγματοποιηθεί είτε στην Ελβετία είτε στις Βρυξέλλες.

Ανοιχτό παραμένει το εάν θα υπάρξει συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο περιθώριο του Νταβός στις 24 ή στις 25 Ιανουαρίου. 

Εάν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, θα φανεί αν τελικώς υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μετά τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών. 

Σε κάθε περίπτωση, η ονομοσία που τελικά θα καταθέσει σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένων και των εσωτερικών συσχετισμών στη κυβερνητική πλειοψηφία. 

Ο κυβερνητικός συνεταίρος Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι δεν συναινεί στην χρήση του ελληνικού όρου "Μακεδονία", αφήνοντας ωστόσο επιμελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει εάν ο όρος παραμείνει αμετάφραστος. 

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι η όποια λύση θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της βούλησης του ελληνικού λαού, κάτι που απορρίπτει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αντίστοιχες θέσεις έχουν εκφράσει και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Δημήτρης Καμμένος. 

Πολλά θα κριθούν και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην γειτονική χώρα, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο  ο γ.γ του ΝΑΤΟ. Ο Γένς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μιλήσει το μεσημέρι της Πέμπτης και σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ ενώ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου  
Epirusblog Gr
5 of 5
Σκοπιανό: Oνομασία με τον όρο "Μακεδονία" στο τραπέζι του Νίμιτς
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 2864250138869108336
Σχόλια
item