Ιράν: Πώς η φωτογραφία μιας γυναίκας χωρίς μαντήλα έγινε το σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη [εικόνες & βίντεο] Πηγή: Ιράν: Πώς η φωτογραφία μιας γυναίκας χωρίς μαντήλα έγινε το σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr

Ιράν: Πώς η φωτογραφία μιας γυναίκας χωρίς μαντήλα έγινε το σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη [εικόνες & βίντεο]

Μια γυναίκα χωρίς μαντήλα, η οποία κουνάει ένα λευκό μαντήλι πάνω σε ραβδί, έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων που σαρώνουν το Ιράν, από την περασμένη Πέμπτη, εναντίον του καθεστώτος.
Η εικόνα κυκλοφορεί ευρέως στα παγκόσμια social media αλλά και στον τύπο, από την αρχή των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου: σε έναν δρόμο του Ιράν, μια νεαρή γυναίκα χωρίς μαντήλα, κουνάει ένα λευκό μαντήλι δεμένο σε ένα ραβδί. 
Για πολλούς, πρόκειται «για μια εικόνα-σύμβολο» της εξέγερσης.

Η αντικαθεστωτική και ακτιβίστρια -εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο-  Maryam Namazie, σε ένα tweet την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, έγραψε:
«Ενα από τα σύμβολα των χθεσινών διαδηλώσεων ήταν μια νεαρή γυναίκα που είχε κρεμάσει την υποχρεωτική μαντήλα σε ένα ραβδί... Τι καταπληκτική εικόνα!».
 the iconic photos of yesterday's protest was a young woman with her compulsory hejab on a stick... What a w… https://t.co/driJROkz1j
— MaryamNamazie (@Maryam Namazie)
Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε, μάλιστα, και ένα σκίτσο που επιβεβαίωνε ότι η κοπέλα έγινε σύμβολο:
«Λευκή Τετάρτη»
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Le Monde στην Τεχεράνη, Ghazal Golshiri, αυτή η φωτογραφία δεν έχει σχέση με την παρούσα εξέγερση.
FAUX - la photo n'a rien à voir avec les manifestations. Elle a été prise avant. Arrêtez de prendre vos fantasmes p… https://t.co/TsI8OKeQ1k
— GhazalGolshiri (@Ghazal Golshiri)
[ΛΑΘΟΣ -Η φωτογραφία δεν έχει σχέση με τις διαδηλώσεις. Την είχαν πάρει νωρίτερα. Σταματήστε να παίρνετε τις φαντασιώσεις σας για πραγματικότητα».
Την φωτογραφία πόσταρε στο Facebook και στο Instagram η ιρανή δημοσιογράφος, η οποία διαμένει στις ΗΠΑ, Masih Alinejad, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, μαζί με άλλα βίντεο και φωτογραφίες. Δηλαδή, την ίδια ημέρα που έγινε η διαδήλωση στο Machhad. 
Ωστόσο, η Alinejad τονίζει ότι η φωτογραφία ελήφθη την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, στη λεωφόρο  Enghelab, στην Τετάρτη, δηλαδή τρεις ημέρες πριν αρχίσουν οι διαδηλώσεις στην Τεχεράνη. 
Η δημοσιογράφος προσθέτει ότι η νεαρή γυναίκα χωρίς μαντήλα συνελήφθη, καθώς «και όλη η ομάδα των νέων που την υποστήριζαν».
Η δημοσιογράφος Alinejad, παράλληλα, ξεκίνησε εκστρατεία, με τίτλο «Λευκή Τετάρτη», στα social media, για να διαμαρτυρηθούν οι γυναίκες για τις ενδυματολογικές υποχρεώσεις που υφίστανται στο Ιράν. 
Στη σελίδα της στο Facebook « My Stealthy Freedom » ανέβασε βίντεο και φωτογραφίες από Ιρανές ντυμένες στα λευκά ή χωρίς μαντήλες.
epirusblog.gr
5 of 5
Ιράν: Πώς η φωτογραφία μιας γυναίκας χωρίς μαντήλα έγινε το σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη [εικόνες & βίντεο] Πηγή: Ιράν: Πώς η φωτογραφία μιας γυναίκας χωρίς μαντήλα έγινε το σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8029316643976021531
item