ΜΜΕ Σκοπίων: Στα χέρια των ΥΠΕΞ πλέον η διαπραγμάτευση για την ονομασία -Τέλος οι πρέσβεις

ΜΜΕ Σκοπίων: Στα χέρια των ΥΠΕΞ πλέον η διαπραγμάτευση για την ονομασία -Τέλος οι πρέσβεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων θα είναι πλέον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Σκοπίων Telegrafi, οι πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι δεν θα έχουν πλέον συναντήσεις με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Σε αυτό το στάδιο, οι διευθύντριες βαλκανικών ζητημάτων στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, Αλεξάντρα Μιόφσκα και Σοφία Γραματά θα επικοινωνούν πιο εντατικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Οι δύο τους είχαν παραστεί και στην πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και γνωρίζουν καλά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, σημειώνει το TV Telma.
Ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα τις επόμενες δέκα ημέρες και θα συναντήσει τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ντιμιτρόφ είχε προαναγγείλει ότι θα εμπλακούν πιο ευθέως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ως επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων, μετά τις πρώτες προτάσεις του Νίμιτς. 
Τότε όμως σημείωνε ότι αυτό το βήμα έχει συγκεκριμένο ρίσκο «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ναουμόφσκι- που ήταν έως τώρα επικεφαλής της διαπραγμευτικής ομάδας των Σκοπίων- είχε σχολιάσει αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Νίμιτς στη Νέα Υόρκη ότι οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση».
Μάλιστα, είχε τονίσει τότε:
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας».

epirusblog.gr
5 of 5
ΜΜΕ Σκοπίων: Στα χέρια των ΥΠΕΞ πλέον η διαπραγμάτευση για την ονομασία -Τέλος οι πρέσβεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6136803366081680668
item