Γιάννενα: Τα τσιπάκια καλή λύση για να μειωθούν τα αδέσποτα! Γιάννενα: Τα τσιπάκια καλή λύση για να μειωθούν τα αδέσποτα! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Τα τσιπάκια καλή λύση για να μειωθούν τα αδέσποτα!

Γιάννενα: Τα τσιπάκια καλή λύση για να μειωθούν τα αδέσποτα!

Σκυλιά κάθε είδους και ράτσας φιλοξενούνται σήμερα στο Καταφύγιο Αδέσποτων του Δήμου Ιωαννιτών, όχι όμως και κυνηγόσκυλα! 

Αυτό χάρη στο σύστημα ελέγχων των ζώων που έχει καθιερώσει η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου με τη βοήθεια ειδικών συσκευών scanner, το οποίο αποτρέπει τους ιδιοκτήτες τους από το να τα απελευθερώσουν κάποια στιγμή.


Aν η συγκεκριμένη επιτυχημένη μέθοδος εποπτείας επεκτείνονταν και στα υπόλοιπα δεσποζόμενα ζώα, εκτιμάται πως θα περιορίζονταν σημαντικά, ίσως και να εξέλιπε με την πάροδο του χρόνου, το φαινόμενο των αδέσποτων σκύλων που έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στα Γιάννενα.


Αυτό μπορεί να γίνει, όμως το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο, μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει τις προτάσεις και την εμπειρία των κυνηγετικών φορέων, με την Ε΄Μ Κ.Ο.Η. να εκφράζει τον προβληματισμό της για το γεγονός.


Έλεγχοι στα κυνηγόσκυλα
Δύο ακόμα ειδικές συσκευές αναγνώρισης (scanner) του κωδικού αριθμού που είναι μοναδικός για κάθε σκύλο πρόσφερε ο Δήμος Ιωαννιτών για τις ανάγκες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι από τις πρώτες οργανώσεις και τους πρώτους φορείς γενικότερα σ’ ολόκληρη τη χώρα, που εδώ και δύο χρόνια έχει προχωρήσει, με δικές της δαπάνες, στην προμήθεια των συγκεκριμένων συσκευών. Για την πρακτική αυτή έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.»!


Τα scanner τα χρησιμοποιούν οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες για τον ηλεκτρονικό έλεγχο και την ταυτοποίηση των κωδικών που φέρουν όλα τα κυνηγόσκυλα, καθώς η κυνηγετική οικογένεια σχεδόν στο σύνολό της ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη τοποθέτησης του ειδικού ηλεκτρονικού τσιπ σ’ αυτά. 


Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε χθεσινή της ανακοίνωση, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ιωαννιτών, δεν υπάρχουν κυνηγετικοί σκύλοι! Εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή διενεργεί τακτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό σκύλων, που τυχόν δε φέρουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση.


Προβληματισμός Ε’ Κ.Ο.Η.
Ωστόσο, το Δ.Σ. της Ε’ Κ.Ο.Η. στην ίδια ανακοίνωση εκφράσει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, παρά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, οι επίσημοι φορείς που εκπροσωπούν τους εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγούς της χώρας, δεν έχουν προσκληθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον διάλογο για τη μελλοντική διαχείριση του ζητήματος. 


Υπενθυμίζει μάλιστα και τη σχετική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος πριν από μερικούς μήνες, από την πόλη των Ιωαννίνων, διά στόματος του αναπλ. Υπουργού Γ. Τσιρώνη, ότι το νομοσχέδιο που θα έλυνε τα διαχρονικά αυτά προβλήματα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης και θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση εντός του 2017, κάτι που δεν έγινε και δεν έχει γίνει ούτε μέχρι σήμερα.


Καταλήγοντας, η Κυνηγετική Ο­μο­σπονδία Ηπείρου διαμηνύει ότι «θα συνεχίσει να είναι αρωγός και πρωτοπόρος σε οποιαδήποτε προσπάθεια σχετίζεται με την προστασία και διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, το ίδιο να πράξουν και άλλοι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία.  


ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα τσιπάκια καλή λύση για να μειωθούν τα αδέσποτα!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6633721930063005753
Σχόλια
item