Αντιδράσεις για την Κατρίν Ντενέβ που υπερασπίζεται το ανδρικό δικαίωμα στο... καμάκι

Αντιδράσεις για την Κατρίν Ντενέβ που υπερασπίζεται το ανδρικό δικαίωμα στο... καμάκι
Ανάμεσα στις φωνές που κατακεραυνώνουν και προσπαθούν να εξαλείψουν απαράδεκτα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, υπάρχουν και εκείνες που θεωρούν ότι με αφορμή το σκάνδαλο Γουάινσταϊν τείνει να δαιμονοποιηθεί το... φλερτ.
Στην προκειμένη, 100 Γαλλίδες, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Κατρίν Ντενέβ, Ίνγκριντ Κάβεν και η συγγραφέας και κριτικός Τέχνης Κατρίν Μιγιέ, υπογράφουν ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στη Le Monde και κατά κάποιο τρόπο υπερασπίζεται το δικαίωμα των αντρών να «ενοχλούν» τις γυναίκες και το αντίστοιχο γυναικείο να λένε «όχι» σε αυτήν την ενόχληση στο όνομα της σεξουαλικής απελευθέρωσης. 
Η αλήθεια είναι πως με το σκάνδαλο Γουάινσταϊν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έχουν αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να αμφισβητείται η «ειλικρίνειά» τους, αλλά και το κίνητρό τους, ακριβώς επειδή στο παρελθόν τα στόματα παρέμεναν κλειστά και κυρίως φοβισμένα. 
«Ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά η προσπάθεια αποπλάνησης κάποιου ακόμα κι αν είναι επίμονη ή αδέξια δεν είναι. 
Ούτε η αντρική αβρότητα είναι φαλλοκρατική επίθεση», αναφέρει το κείμενο που προσπαθεί να διαχωρίσει φλερτ και σεξουαλική παρενόχληση, όπως επίσης να επισημάνει ότι το κίνημα #MeToo τείνει να «ευνουχίσει» τον αντρικό πληθυσμό που μπορεί να προσπάθησε να "κλέψει" ένα φιλί κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου. 
Ωστόσο, η εν λόγω συλλογική κίνηση δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη· για την ακρίβεια, έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις και δη προς το πρόσωπο της Ντενέβ που ουσιαστικά είναι μακράν η πιο αναγνωρίσιμη από τις 100 υπογράφουσες. 
Μάλιστα, η πρώην υπουργός περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ σε δηλώσεις της στην τηλεόραση τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ανυπόφορο» κείμενο, ενώ δε δίστασε να κατηγορήσει ανοιχτά την Ντενέβ: «Βρίσκω πολύ κρίμα που μία μεγάλη κυρία όπως η Ντενέβ – αφού αυτή βγαίνει μπροστά και αυτή θα μείνει στην ιστορία για το εν λόγω θέμα – συνυπογράφει αυτό το κείμενο, ενώ τα θύματα της σεξουαλικής βίας είναι ήδη διαλυμένα από τον φόβο να μιλήσουν και από το νόμο της σιωπής».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη κίνηση από μέρους της θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο επιχείρημα σε όσους πράττουν έτσι, αφού είναι σα να συμφωνεί με τις πρακτικές τους. 
Αντίστοιχα, ούτε τα κοινωνικά δίκτυα έμειναν αμέτοχα όσον αφορά στο σχολιασμό με τους χρήστες επώνυμους και μη να «χρέωνουν» στην Ντενέβ ότι για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που μαίνονται τα σεξουαλικά σκάνδαλα επέλεξε τη σιωπή. 
Εξάλλου διατείνονται ότι δεν τίθεται θέμα πουριτανισμού, αλλά αναφαίρετου δικαιώματος: «Δεν είναι πουριτανισμός να καταγγέλεις κάποιον που χρησιμοποιεί την εξουσία του για να σε ρίξει στο κρεβάτι, είναι δικαίωμα».
Πάντως, το περιβόητο κείμενο στη Le Monde, μεταξύ άλλων παραδέχεται ότι το σκάνδαλο Γουάινσταϊν έχει βοηθήσει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση του κόσμου αναφορικά με την σεξουαλική βία κατά των γυναικών, ειδικά στον εργασιακό τους χώρο. 
Η αντίθεσή των 100 ουσιαστικά έγκειται στο ότι θεωρούν πως δεν πρέπει οι γυναίκες να μπαίνουν στη διαδικασία θυματοποίησης των εαυτών τους, όπως ούτε στον ρόλο της λείας. 
«Ως γυναίκες δεν αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας σε αυτόν τον φεμινισμό που πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα. 
Πιστεύουμε ότι η ελευθερία του να πεις όχι σε μία σεξουαλική πρόσκληση δεν υπάρχει χωρίς την ελευθερία να «φλερτάρεις» επίμονα. Και θεωρούμε ότι πρέπει να ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ελευθερία της ενόχλησης από το κλεινόμαστε στους εαυτούς μας επιτελώντας τον ρόλο της "λείας"».
«Πάνω από όλα, έχουμε πλήρη συνείδηση του ότι ένα ανθρώπινο ον δεν είναι μονολιθικό: μία γυναίκα μπορεί την ίδια μέρα να ηγείται μιας επαγγελματικής ομάδας και να απολαμβάνει την ύπαρξή της ως σεξουαλικό αντικείμενο ενός άντρα χωρίς να είναι ελευθέρων ηθών ή κακός συνεργός της πατριαρχίας. 
Μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο μισθός της είναι ίσος με τον αντίστοιχο αντρικό, αλλά να μην αισθάνεται πληγωμένη για πάντα από ένα «τρίψιμο» στο μετρό, ακόμα κι αν θεωρείται έγκλημα. Μπορεί ακόμη να το αντιμετωπίσει ως έκφραση μιας σπουδαίας σεξουαλικής μιζέριας ή σαν ανύπαρκτο γεγονός».
Το θέμα είναι βέβαια, ειδικά με όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για το «σκοτεινό» Χόλιγουντ, κατά πόσο υπάρχει νηφαλιότητα για να καταλάβει κανείς τις πραγματικές προθέσεις των γυναικών αυτών να διατηρήσουν τις ισορροπίες χωρίς να τις παρεξηγήσει. Τη στιγμή μάλιστα που το timing που επέλεξαν ίσως να μην είναι το ιδανικότερο...
epirusblog.gr
5 of 5
Αντιδράσεις για την Κατρίν Ντενέβ που υπερασπίζεται το ανδρικό δικαίωμα στο... καμάκι
epirusblog.gr
5 of 5
show biz 6868428926915209342
item