ΣΕΒ: Τραπεζικοί, ασφαλιστές οι πιο υψηλόμισθοι - Στα «ψηλά» και το Δημόσιο

ΣΕΒ: Τραπεζικοί, ασφαλιστές οι πιο υψηλόμισθοι - Στα «ψηλά» και το Δημόσιο

Ο μέσος μηνιαίος μισθός (μαζί με τις εισφορές των εργαζομένων) διαμορφώνεται στο εννεάμηνο του 2017 σε 1.184 ευρώ (+0,5 % από πέρυσι) και μαζί με τις εισφορές των εργοδοτών, σε 1.567 ευρώ - Οι υψηλότεροι μισθοί καταγράφονται σε τράπεζες- ασφάλειες.

Άκρως ενδιαφέροντα παρουσιάζονται τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας. Στο δελτίο με τίτλο «Προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη», ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο εννιάμηνο του 2017 είναι ικανοποιητική.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «αχίλλειος πτέρνα» της ανάκαμψης είναι οι επενδύσεις, που εξακολουθούν να μειώνονται (πλην των μεταφορικών μέσων), ενώ σε καθαρή βάση (μετά τις αποσβέσεις) είναι ακόμη αρνητικές, δεν αρκούν δηλαδή για να αυξήσουν το κεφαλαιακό απόθεμα της χώρας. 


Αύξηση μισθών - Παραμένουν υψηλοί στο Δημόσιο
Ο μέσος μηνιαίος μισθός (μαζί με τις εισφορές των εργαζομένων) διαμορφώνεται στο εννεάμηνο του 2017 σε 1.184 ευρώ (+0,5 % από πέρυσι) και μαζί με τις εισφορές των εργοδοτών, σε 1.567 ευρώ.  

Στη βιομηχανία, ο μηνιαίος μισθός, διαμορφώνεται σε 1.476 ευρώ (+1,7% από πέρυσι), στο εμπόριο, μεταφορές, τουρισμό σε 978 (+0,7% από πέρυσι), στην ενημέρωση και επικοινωνία σε 1.218 (-0,5% από πέρυσι), και στη Δημόσια Διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία σε 1.342 ευρώ (-0,9% από πέρυσι).

Τα στοιχεία που αφορούν το 9μηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα περιλαμβάνονται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, ο οποίος σχολιάζει πως «είναι σαφής η υπεροχή των μισθών στη βιομηχανία σε σχέση με τους μισθούς που πληρώνονται στους λοιπούς κλάδους, αν και οι μισθοί στη Δημόσια Διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλοί, εμποδίζοντας την άριστη κατανομή των παραγωγικών συντελεστών».

Οι υψηλότεροι μισθοί καταγράφονται σε τράπεζες - ασφάλειες (3669,2 ευρώ, +5,4 % από πέρυσι) και οι χαμηλότεροι στις κατασκευές (849,3 ευρώ, +0,6 %) και τη γεωργία- κτηνοτροφία (595,6 ευρώ, +3,3%).


Η παραγωγικότητα υποχωρεί
Ταυτόχρονα, με την αύξηση της απασχόλησης (+1,9%) να υπερβαίνει την αύξηση του ΑΕΠ (+1,1%), η παραγωγικότητα της οικονομίας υποχωρεί.

«Η μείωση της παραγωγικότητας, στην ουσία, ενσωματώνει όλες τις διαρθρωτικές παθογένειες που εξακολουθούν να επηρεάζουν το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια. 


Σε συνδυασμό, δε, με την αύξηση των αμοιβών, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, και τείνει να συμπιέζει την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας ως επενδυτικού προορισμού».

Στον πίνακα αποτυπώνονται οι μέσες μηνιαίες αμοιβές ανά μισθωτό συμπεριλαμβανομένων των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών



Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται οι μισθοί και τα ημερομίσθια ανά μισθωτό συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών των εργαζομένων


epirusblog.gr
5 of 5
ΣΕΒ: Τραπεζικοί, ασφαλιστές οι πιο υψηλόμισθοι - Στα «ψηλά» και το Δημόσιο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 335288890257127207
item