Γιάννενα: Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας Γιάννενα: Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας

Γιάννενα: Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας

Σε λειτουργία τίθεται από τις 22 Ιανουαρίου το «μητρώο Πολιτών», το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών, που θα διασύνδεει 1036 υπηρεσίες ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή.

Στο σύστημα θα ενταχθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες δημοτολογίου του δήμου Ιωαννιτών και των ληξιαρχείων των δημοτικών ενοτήτων Ιωαννίνων, Ανατολής, Μπιζανίου, Νήσου, Παμβώτιδος και Περάματος. 

Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες μετάπτωσης δεδομένων των στο Μητρώο Πολιτών, για τις επόμενες ημέρες δε θα είναι δυνατόν να εκτελεστούν εργασίες, σύμφωνα με τη διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα Δημοτικής Κατάστασης, από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και ώρα 3 μ.μ. μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, δε θα διενεργούνται εγγραφές, διορθώσεις στοιχείων, διαγραφές, συμπληρώσεις στοιχείων, μεταβολές στις οικογενειακές μερίδες, καθώς επίσης δε θα εκδίδονται και πιστοποιητικά.

Στο τμήμα Ληξιαρχείου, από την Τρίτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 3 μ.μ. μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, παρακαλούνται οι πολίτες να μη προσέλθουν για οποιαδήποτε καταχώρηση, διόρθωση ή μεταβολή ληξιαρχικών πράξεων, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, διότι αυτές θα πρέπει να συνταχθούν χειρόγραφα και γι΄ αυτό τα ληξιαρχικά γεγονότα, συνιστάται να δηλωθούν μετά την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών. Εξαιρούνται οι καταχωρήσεις ληξιαρχικών πράξεων θανάτου. Οι υπηρεσίες θα επαναλειτουργήσουν πλήρως τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Στόχοι του νέου συστήματος είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς και ο περιορισμός της περιττής γραφειοκρατίας με μείωση των υπογραφών και, προοπτικά, με την απαλοιφή της υποχρέωσης του πολίτη να προσκομίζει πλήθος εγγράφων για απλές διοικητικές διαδικασίες. Το όφελος θα αυξάνεται όσο περισσότεροι φορείς του δημόσιου θα εντάσσονται λειτουργικά στο νέο σύστημα.

Με το νέο σύστημα αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία και τρόπος οργάνωσης των στοιχείων αστικής και δημοτικής κατάστασης του πολίτη, απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες για την τήρηση, επεξεργασία και διάθεσή τους και τίθενται οι βάσεις για τη σταδιακή κατάργηση των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που ζητούνται σήμερα από τρίτους φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τον σχεδιασμό και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους. 

«Έτσι ο πολίτης δεν θα είναι πλέον αναγκασμένος να προσφεύγει στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ή τα ΚΕΠ, για να λάβει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, όπως αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων, αποσπάσματα οικογενειακής μερίδας, κ.λ.π., αφού η ζητούμενη πληροφορία θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7056068292757206714
Σχόλια
item