Αρχίζουν οι κρίσιμες διερευνητικές επαφές στη Γερμανία, αισιόδοξη η Μέρκελ

Αρχίζουν οι κρίσιμες διερευνητικές επαφές στη Γερμανία, αισιόδοξη η Μέρκελ

Αρχίζουν σήμερα στη Γερμανια οι προκαταρκτικές διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ανάμεσα στο κεντροδεξιό μπλοκ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας) και στους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

«Αισιόδοξη» ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή δήλωσε προσερχόμενη στην πρώτη συνάντηση των αρχηγών η κ. Μέρκελ. Εξίσου οπτιμιστής εμφανίστηκε και ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, προσθέτοντας πως τα τρία κόμματα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αρχή της διαδικασίας.

Οι επαφές θα διαρκέσουν περίπου πέντε ημέρες, έως τις 12 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα τεθούν στην ηγεσία και στις επιτροπές της εκάστοτε παράταξης ώστε να αποφασιστεί εάν υπάρχει προοπτική για συνέχιση των συζητήσεων. Οι Σοσιαλδημοκράτες άλλωστε έχουν αποφασίσει να θέσουν τυχόν τελική προγραμματική συμφωνία προς ψήφιση στα μέλη τους.

Τρεις μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Σεπτεμβρίου η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες φαντάζουν η τελευταία ευκαιρία για την κ. Μέρκελ ώστε να αποφύγει επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να σημάνουν το τέλος της παραμονής της στην καγκελαρία.

Ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στους επίδοξους εταίρους παραμένουν μεγάλες σε σειρά θεμάτων, με αιχμές το μέλλον της ευρωζώνης και την προσφυγική πολιτική.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δηλώνει κουρασμένο από τους Μεγάλους Συνασπισμούς της κ. Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν οκτώ από τα τελευταία 12 χρόνια. Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ARD, μόλις το 45% των Γερμανών τάσσεται υπέρ ενός νέου Μεγάλου Συνασπισμού.

Άλλωστε, στις κάλπες του Σεπτεμβρίου Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν τη χειρότερη εκλογική επίδοσή τους στη μεταπολεμική περίοδο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα τμήμα των Σοσιαλδημοκρατών, γνωστό ως «NoGroKo» (Όχι σε Μεγάλο Συνασπισμό), αντιτίθεται κάθετα στην προοπτική νέας συνεργασίας με την κ. Μέρκελ.

Εναλλακτική λύση για να μην στηθούν νέες κάλπες θα ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας από την κεντροδεξιά με ψήφο ανοχής από το SPD σε κρίσιμα νομοθετήματα, όμως η κ. Μέρκελ απορρίπτει το εν λόγω ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση οι διερευνητικές επαφές δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν γρήγορα, με τους περισσότερους αναλυτές να μην προσβλέπουν σε σχηματισμό κυβέρνησης πριν τον Μάρτιο.
epirusblog.gr
5 of 5
Αρχίζουν οι κρίσιμες διερευνητικές επαφές στη Γερμανία, αισιόδοξη η Μέρκελ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8837876264241664025
item