Γιάννενα: Ανάπτυξη σε έξι φάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γιάννενα: Ανάπτυξη σε έξι φάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ανάπτυξη σε έξι φάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Γιάννενα: Ανάπτυξη σε έξι φάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Σε έξι φάσεις θα γίνει η μεταφορά και η ανάπτυξη των κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στη νέα πτέρυγα, η οποία αναμένεται να δώσει ζωτικό χώρο σε κλινικές που σήμερα ασφυκτιούν, αλλά και θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων.

Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου στη συνεδρίασή του στις 22 Ιανουαρίου, η αρχή θα γίνει με τη μεταφορά της Οφθαλμολογικής κλινικής στον 4ο όροφο της νέας πτέρυγας, διατηρώντας, όμως, και ένα αριθμό 28 κλινών (σε σύνολο 38) στο Γ’ κτίριο. 
Παράλληλα, θα γίνει και η μεταφορά της Αιματολογικής κλινικής και της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας από το Α’ στο Β’ κτίριο, που θα οδηγήσει και σε αύξηση των κλινών τους.
Η δεύτερη φάση προβλέπει μετακινήσεις της Γαστρεντερολογικής και της Ενδοκρινολογικής κλινικής εντός του Α’ κτιρίου, καθώς και την επέκταση της Πνευμονολογικής στο ίδιο κτίριο.
Θα ακολουθήσει η τρίτη φάση με την ανάπτυξη των κλινικών της Χειρουργικής και της Παιδοχειρουργικής στον 3ο όροφο της νέας πτέρυγας, όπου θα εγκατασταθεί και η κλινική Πλαστικής Χειρουργικής. 
Η απελευθέρωση χώρου στο Γ’ κτίριο θα επιτρέψει την αυτόνομη ανάπτυξη της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής με δώδεκα κλίνες.
Η ανάπτυξη των κλινικών στη νέα πτέρυγα από τα… ψηλά στα χαμηλά, θα συνεχιστεί με τη μετακίνηση-επέκταση της Ορθοπεδικής-Παιδοορθοπεδικής στον 2ο όροφο του Δ’ κτιρίου, γεγονός που θα επιτρέψει και την καλύτερη σύνδεσή τους με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης.
Παράλληλα θα γίνει και η μεταφορά της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στον 2ο όροφο του Γ’ κτιρίου, απόφαση για την οποία είχαν διατυπωθεί ενστάσεις, με μερίδα γιατρών να επισημαίνει ότι η απομάκρυνσή της κατά έναν όροφο από τον όροφο που βρίσκεται η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και τα χειρουργεία, εγκυμονεί κινδύνους. 
Το Δ.Σ. έκρινε ότι δεν τίθενται θέματα ασφάλειας, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί ένα ασανσέρ για τις ανάγκες της, ενώ από τη διερεύνηση που έγινε για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνο, προκύπτει ότι σε πολλά η Καρδιοχειρουργική Κλινική βρίσκεται σε διαφορετικούς ορόφους ή ακόμη και κτήρια σε σχέση με τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης και τα χειρουργεία. 
Ένα δεύτερο επιχείρημα έχει να κάνει με το ότι η παραμονή της Καρδιοχειρουργικής στη θέση που βρίσκεται, δε δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξής της, τη στιγμή μάλιστα που το κλείσιμο της αντίστοιχης κλινικής στην Πάτρα δημιουργεί αντικειμενικά αυξημένες ανάγκες για το σύνολο της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Η πέμπτη φάση προβλέπει την επέκταση των δύο καρδιολογικών κλινικών στον 1ο όροφο της νέας πτέρυγα, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν χώρους και στο Γ’ κτίριο, ενώ στον ίδιο όροφο θα αναπτυχθεί και το Αιμοδυναμικό, που πλέον θα διαχωρίσει τις ιατρικές πράξεις για την αντιμετώπιση των στεφανιαίων αγγείων με αυτές για βηματοδότηση /ηλεκτροφυσιολογία.
Το τελευταίο βήμα θα η λειτουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών στον 1ο όροφο της νέας πτέρυγας και της Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και του εργαστηρίου PET-CT στον χώρο του ισογείου.
Με την ολοκλήρωση της μετακίνησης των τακτικών εξωτερικών ιατρείων από την Οφθαλμολογική και τις Καρδιολογικές Κλινικές, με επόμενη απόφαση θα διατεθούν οι χώροι, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που θα προκύψουν για την ανάπτυξη της Μονάδας στήριξης της Εξατομικευμένης Ιατρικής και Μοριακής Ιατρικής, την αναβάθμιση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας, τις ανάγκες επαναδιευθέτησης των αιμοληψιών κ.λπ.
Η έναρξη της διαδικασίας ανάπτυξης στη νέα πτέρυγα θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου και μέσα στο πρώτο 20ήμερο εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες φάσεις, που υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν παράλληλα.
«Το σχέδιο θα μπει σταδιακά σε εφαρμογή. Ωστόσο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες η πλήρης υλοποίησή του. Το μόνο σίγουρο είναι πως εντός του 2018, το σύνολο των κλινικών με τα εξωτερικά ιατρεία θα λειτουργούν στις νέες τους θέσεις. 
Μόλις καταφέρουμε να πάρουμε το επιπλέον προσωπικό που απαιτείται, θα ενεργοποιηθούν τα νέα χειρουργεία, η νέα Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και σίγουρα θα λειτουργήσουμε το PET CT, που θα στήσουμε εντός του 2018. 
Τελευταία θα λειτουργήσουμε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας», ανέφερε στον Η.Α. ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κώστας Χολέβας.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ανάπτυξη σε έξι φάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8272465992806566807
Σχόλια
item