Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ - Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ - Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ - Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕΓιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ - Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ
Και οι δυο φορείς έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την αδειοδότηση των μονάδων, επισημαίνοντας με επιχειρήματα μία σειρά κινδύνων, που μπορούν να αποδειχθούν μέχρι και καταστροφικοί για την Βιομηχανική Περιοχή, αλλά και για το Λεκανοπέδιο. 
Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω αναφορικά με την αδειοδότηση μονάδων βιοαερίου που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη Βιομηχανική Περιοχή, εμφανίστηκαν χθες τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος.
Περιφέρεια και Δήμος Ζίτσας, ακολουθούν στο θέμα της αδειοδότησης των μονάδων τον ίδιο δρόμο, έχοντας καταθέσει τα ίδια επιχειρήματα και τους ίδιους ενδοιασμούς, στην προοπτική αδειοδότησης, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί με τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, όπως επίσης και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου.
Από την άλλη όμως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τάσσεται στην αντίπερα όχθη και η έγκριση των μελετών που έχουν υποβάλλει οι μελετητές και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Χθες, με δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε, ότι η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της έχουν αναζητήσει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και έχουν καταλήξει σε αρνητική γνωμοδότηση, επισημαίνοντας μία σειρά κινδύνων, που μπορούν να αποδειχθούν μέχρι και καταστροφικοί για την περιοχή της ΒΙΠΕ, αλλά και του λεκανοπεδίου.
Κομβικό ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη το ότι πρόκειται για μονάδες τεράστιας δυναμικότητας, που δεν έχουν καν συμφωνήσει ότι θα επεξεργάζονται τα ζωικά απόβλητα των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων της περιοχής.
«Εμείς γνωμοδοτούμε, αλλά ψάχνουμε κιόλας τα θέματα και δε χρειάζεται να κάνουμε κομπλεξική πολιτική. Επικοινωνήσαμε και με τον «Νιτσιάκο» και με τον «Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό» και μας ενημέρωσαν, ότι ενδιαφέρονται να κάνουν δικές τους μονάδες. 
Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει διαθέσιμη πρώτη ύλη, πως θα λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές; Θεωρούμε ότι σε μερικά χρόνια, όταν οι παραγωγοί δουν πόσο εύκολο είναι να γίνουν τέτοιες μονάδες, θα μαζεύονται σε ομάδες και θα τις κάνουν μόνοι τους», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο Δήμος Ζίτσας
Παράλληλα, σχεδόν βέβαιος, ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί αρμοδίως και δεν πρόκειται να αδειοδοτηθεί ή να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει καμία μονάδα στα όρια της ΒΙΠΕ, εμφανίστηκε χθες και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος,ο οποίος σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, έκανε γνωστό πως απέστειλε σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη, ενώ ενημέρωσε σχετικά και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Βερροιόπουλο, κατά την παρουσία του στην περιοχή στις αρχές της εβδομάδας.
«Έχουμε ενημερώσει την Αποκεντρωμένη και έχουμε αποστείλει επιστολή στον κ. Σταθάκη. Θέλουμε να λύνουμε περιβαλλοντικά ζητήματα του δήμου Ζίτσας και του λεκανοπεδίου και να μη δημιουργούμε νέα. 
Από τη στιγμή που το σύνολο των αιρετών οργάνων, που έχουν γνωμοδοτήσει είναι αρνητικά, με σημαντικές παρατηρήσεις, δε νομίζουμε, ότι υπάρχει άλλη επιλογή», σημείωσε ο δήμαρχος Ζίτσας.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ - Ούτε βήμα πίσω για τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2542548739311825727
Σχόλια
item