Ήπειρος: Προϋπόθεση η λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων Ήπειρος: Προϋπόθεση η λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Προϋπόθεση η λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων

Ήπειρος: Προϋπόθεση η λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων
Μακριά από άναρθρες κραυγές και κυρίως ακολουθώντας τη λογική της επιστήμης, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής των Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σημειώνοντας όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων παρακολούθησης της σεισμικότητας. 
Ο κ. Τσελέντης πραγματοποίησε μία ανοιχτή ομιλία στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» ως προσκεκλημένος της Πρωτοβουλίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. 
Στα αξιοσημείωτα της τοποθέτησής του, η εκτίμησή του, ότι το σχήμα της κοινοπραξίας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του εντοπισμού και τις πιθανής αξιοποίησης φυσικού αερίου από ταμιευτήρες και όχι πετρελαίου, αν και όπως είπε, αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία. 
Πρόσθεσε ακόμη, ότι σε μία χρονική απόσταση 25 ετών σχεδόν κανείς δε θα μιλά σε ολόκληρο τον πλανήτη για την ενέργεια μέσω της εξόρυξης πετρελαίου, αλλά αποκλειστικά και μόνο για άλλες πηγές ενέργειες.
Η κεντρική στόχευση της ομιλίας του κ. Τσελέντη και ο λόγος για τον οποίο προσκλήθηκε στα Ιωάννινα ήταν εάν μπορεί να ενισχυθεί η ήδη υπάρχουσα σεισμικότητα της περιοχής, τόσο στο πρώιμο στάδιο των ερευνών, όσο και στη συνέχεια κατά τη διαδικασία των γεωτρήσεων.
Η στατιστική πιθανότητα παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο, όπως είπε, χωρίς να αποκλείσει τον κίνδυνο αυτό, ιδιαίτερα σε μία περιοχή που είναι σεισμογενής και υπάρχει συχνή σεισμική δραστηριότητα.
Κομβικό σημείο όμως ως προς την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου είναι σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η λήψη μέτρων που θα μειώσουν τους κινδύνους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και φυσικά για την πρόσκληση σεισμών.
«Στα Ιόνια νησιά καταφέραμε έχοντας μία πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Γαλιατσάτο, να εφαρμόσουμε μέτρα συνεχούς παρακολούθησης. Δεν κινδυνολογούμε, αλλά καθησυχάζουμε. Η περιοχή όμως είναι σεισμογενής, δηλαδή βρίσκεται κοντά σε ρήγματα και πρέπει να παρακολουθούμε τη σεισμικότητά της, εγκαθιστώντας σεισμογράφους. 
Το κόστος είναι αμελητέο, όμως το ότι δε γίνεται συχνά είναι γιατί δε θέλουν οι εταιρείες να ξέρουν, ότι μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό που πρέπει λοιπόν, είναι να απαιτήσουμε τη συστηματική παρακολούθηση και μάλιστα από κρατικούς φορείς και όχι από ιδιωτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μέθοδος
Αφού εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην πιθανότητα εφαρμογής συγκεκριμένων μεθόδων εξόρυξης, όπως η υδραυλική ρηγμάτωση, αλλά και η έρευνα για αέριο στους σχιστόλιθους, ο κ. Τσελέντης πρότεινε την αξιοποίηση μίας περιβαλλοντικά πιο φιλικής μεθόδου, με την χρησιμοποίηση εκρηκτικών υλών μικρής ισχύος και την παραγωγή σεισμικών κυμάτων.
Ακολούθησε για αρκετή ώρα διαλογική συζήτηση με το κοινό και τον κ. Τσελέντη να απαντά σε ερωτήσεις, απορίες και προβληματισμούς.

Πυρά για τον «κίτρινο Τύπο»
Το πρώτο σκέλος της ομιλίας του κ. Τσελέντη ωστόσο, αλλά και μία ακόμη αναφορά του στη συνέχεια αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην προσέγγιση που έτυχε η δική του συμμετοχή στις ενημερωτικές εκδηλώσεις των ημερών από μερίδα του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. 
Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για «λάσπη» σε βάρος του, μιλώντας για τις αιχμές σε βάρος του, με αφορμή την πρότερη ενασχόλησή του με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.  
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Προϋπόθεση η λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4560708452263468422
Σχόλια
item