Ποια Είναι Η Ελληνική Πόλη Με Θερμαινόμενα Πεζοδρόμια Που Καθαρίζουν Μόνα Τους Από Το Χιόνι Ποια Είναι Η Ελληνική Πόλη Με Θερμαινόμενα Πεζοδρόμια Που Καθαρίζουν Μόνα Τους Από Το Χιόνι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ποια Είναι Η Ελληνική Πόλη Με Θερμαινόμενα Πεζοδρόμια Που Καθαρίζουν Μόνα Τους Από Το Χιόνι

Ποια Είναι Η Ελληνική Πόλη Με Θερμαινόμενα Πεζοδρόμια Που Καθαρίζουν Μόνα Τους Από Το Χιόνι
Οι υπάλληλοι και οι πολίτες δεν χρειάζεται να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης από το χιόνι. Το χιόνι λιώνει μόνο του. Κατά την πρόσφατη αστική ανάπλαση κατασκευάστηκε σύστημα γεωθερμίας κάτω από τα πεζοδρόμια.

Όλα αυτά στο Καρπενήσι, σε ένα μεγάλο μήκος των πεζοδρομίων, το κύκλωμα ζεστού νερού που θερμαίνεται από την γη σε βάθος 100 μέτρων προκαλεί το λιώσιμο του πάγου το χειμώνα, δημιουργώντας ένα καθαρό διάδρομο ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς. 

Πρόκειται για μια καινοτομία, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Πρόκειται για ένα έργο, παράλληλα με την κατασκευή της ανάπλασης στο κέντρο Καρπενησίου, που όμως δεν φαίνεται. 

Δεν είναι άμεσα ορατό και όμως είναι τόσο χρήσιμο. Τουλάχιστον στο κομμάτι που έχει εφαρμοστεί, λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες. 

Το κύκλωμα των θερμαινόμενων πεζοδρομίων με χρήση γεωθερμίας, επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της αστικής ανάπλασης και δημιουργεί δωρεάν και «ανά πάσα στιγμή», ένα διάδρομο ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς.Η υλοποίηση της γεωθερμίας εγκαταστάθηκε στον χώρο του πάρκινγκ (παλιό ΚΤΕΛ), τα συστήματα και οι κυκλοφορητές του νερού εγκαταστάθηκαν κάτω από την σκάλα που οδηγεί στην νέα παιδική χαρά, ενώ το ζεστό νερό ανακυκλώνεται και κυκλοφορεί υπογείως στα πεζοδρόμια από ένα κύκλωμα 20 οπών στο έδαφος του πάρκινγκ, σε βάθος 100(!) μέτρων.Το νερό στο κλειστό κύκλωμα κυκλοφορεί στο σύστημα και θερμαίνεται από την θερμοκρασία της γης.

Πρόκειται για μια καινοτομία που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Καρπενήσι και λειτουργεί και μπορεί να επεκταθεί.

Αόρατα Γεγονότα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ποια Είναι Η Ελληνική Πόλη Με Θερμαινόμενα Πεζοδρόμια Που Καθαρίζουν Μόνα Τους Από Το Χιόνι
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2835518706494402091
Σχόλια
item