Γιάννενα: ΠΕΔΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ.



Γιάννενα: ΠΕΔΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), στα Γιάννενα, όπως έκανε γνωστό χθες, με δηλώσεις του ο υπεύθυνος της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων Κώστας Φώτος.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί προ μηνών, στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων θα τεθούν σε λειτουργία 8 εως10 ΤΟΜΥ.
Κάθε μία από τις δομές αυτές προβλέπεται να εξυπηρετεί πληθυσμό 10-13.000 κατοίκων και μέχρι 2.000 παιδιά. Ουσιαστικά, στο προσωπικό θα είναι ο οικογενειακός γιατρός των εγγεγραμμένων σε κάθε περιοχή ενώ θα υπάρχει και παιδίατρος. 
Εκτός από τους γιατρούς, θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας και κοινωνική λειτουργός. 
Θα είναι μία μονάδα αναφοράς που θα υλοποιεί τα προγράμματα πρόληψης της πολιτείας, της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων και θα αποτελεί οδό διευκόλυνσης της πρόσβασης αυτών στα τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Κεντρικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και φυσικά να δέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας οι πολίτες.
Ο κ. Φώτος αναφέρθηκε παράλληλα και στο αίτημα που είχαν θέσει τον περασμένο Οκτώβριο στον υπουργό κ. Ξανθό για την πλήρωση θέσεων γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Πιο συγκεκριμένα είχαν αιτηθεί οφθαλμίατρο και νευρολόγο.
Όπως ανέφερε ο κ. Φώτος αναμένουν να καλυφθούν τα κενά αυτά μέσα από τις 450 συνολικά προσλήψεις που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως συνολικά η Δομή έχει γιατρούς πολλών ειδικοτήτων και είναι σε πολύ καλό επίπεδο. 
«Πιστεύουμε ότι άμεσα θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για την πλήρωση και των συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων που χρειάζονται στη Μονάδα», είπε καταλήγοντας ο κ. Φώτος.
Όταν τεθούν σε λειτουργία οι ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας εξ΄ αυτών και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Ο εγγεγραμμένος πολίτης, ουσιαστικά, αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει από εκεί και μετά. Εισάγεται έτσι, ένα σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΕΔΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ.
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4781931003700882289
item