Γιάννενα: Ξεσηκώνονται κάτοικοι της Ζίτσας για τις πέντε μονάδες βιοαερίου Γιάννενα: Ξεσηκώνονται κάτοικοι της Ζίτσας για τις πέντε μονάδες βιοαερίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ξεσηκώνονται κάτοικοι της Ζίτσας για τις πέντε μονάδες βιοαερίου

Γιάννενα: Ξεσηκώνονται κάτοικοι της Ζίτσας για τις πέντε μονάδες βιοαερίου

Προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας έχουν στρέψει τα… βέλη τους κάτοικοι του Δήμου Ζίτσας, με αφορμή επικείμενη αδειοδότηση για πέντε μονάδες βιοαερίου στην Βιομηχανική Περιοχή, όταν μάλιστα ο Δήμος και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Ωστόσο κάτοικοι κυρίως της Ελεούσας και του Ροδοτοπίου δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μείνουν με… σταυρωμένα χέρια και καλούν τους πολίτες σε μαζική κινητοποίηση σήμερα, στις 10 το πρωί, έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου θα συνεδριάζει το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, υπό την προεδρία του Συντονιστή Βασ. Μιχελάκη.


Σε  ψήφισμά  τους, κάτοικοι και φορείς εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της περιοχής, που ήδη – όπως υποστηρίζουν - είναι επιβαρυμένη καθώς μονάδες εντός κι εκτός ΒΙΠΕ λειτουργούν ανεξέλεγκτα. 


Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, οι μονάδες που θέλουν να εγκαταστήσουν τώρα  έχουν σαν πρώτη ύλη τεράστιες ποσότητες αστικών και ζωικών αποβλήτων της περιοχής, αλλά και περιοχών πέρα της Ηπείρου. 


«Μονάδες αυτού του μεγέθους δεν μπορούν να λειτουργούν  έξω από τα σπίτια μας, σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά μας, λέγοντας ότι είναι εντός ΒΙΠΕ», τονίζουν μεταξύ άλλων. 

Και προσθέτουν σε άλλο σημείο: «Με την υγεία των παιδιών μας δεν μπορεί να παίζει κανείς. Όσες αποφάσεις και να πάρουν όσες μονάδες βιοαερίου και να εγκρίνουν, θα τις ανατρέψουμε στην πράξη. 


Δεν μπορεί να υπάρξει έγκριση αυτών των μονάδων με αρνητικές ομόφωνες γνωμοδοτήσεις Δήμου και Περιφέρειας. Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος».

Υπενθυμίζεται ότι η αρνητική θέση Περιφέρειας και Δήμου, υπαγορεύτηκε -όπως είχε γνωστοποιηθεί- από το γεγονός ότι πέντε μονάδες και ο όγκος των ζωϊκών αποβλήτων που θα επεξεργάζονται είναι ιδιαίτερα μεγάλος και θα προκαλέσει εκτεταμένα περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχή, ενώ εντοπίζονται και ελλείψεις στην Περιβαλλοντική Μελέτη, μεταξύ των οποίων είναι και οι τεράστιες εκτάσεις που απαιτούνται για την εναπόθεση- διάθεση της ιλύος.


proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξεσηκώνονται κάτοικοι της Ζίτσας για τις πέντε μονάδες βιοαερίου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7127563686613375370
Σχόλια
item