Τα «άκουσε» η Φωτίου για τη «σφαγή» των επιδομάτων με το πολυνομοσχέδιο: Είναι κουτό, διορθώστε το

Τα «άκουσε» η Φωτίου για τη «σφαγή» των επιδομάτων με το πολυνομοσχέδιο: Είναι κουτό, διορθώστε το

Για ώρες η αρμόδια υπουργός δεχόταν «βροχή» ερωτημάτων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίαζαν παραδείγματα αποδόμησης των ισχυρισμών της κυβέρνησης για εξορθολογισμό.

«Κοιτάξτε να το διορθώσετε, είναι κουτό». Αυτή τη φράση ψέλλιζε  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διαψεύδοντας το μέχρι στιγμής γαλήνιο κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα κατά τη διάρκεια του απαραίτητου «μασάζ» για το πολυνομοσχέδιο την Τρίτη. 

Η συζήτηση κυλούσε ήρεμα μέχρι που η κουβέντα έφτασε στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, με την κριτική να εστιάζει στις μειώσεις που θα υποστούν οι τρίτεκνοι, ενώ οι άλλες ομάδες θα δουν μικρές αυξήσεις. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές-  αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την αρμόδια υπουργό

Θεανώ Φωτίου, παρουσίασαν μία εικόνα σχεδόν ειδυλλιακή, ισχυριζόμενοι πως αυξάνεται το κονδύλι του προϋπολογισμού για τα επιδόματα- αρκετοί βουλευτές αντέδρασαν και  εξέφρασαν τις έντονες ενστάσεις τους, παρουσιάζοντας  παραδείγματα που δείχνουν ότι ζημιώνονται οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.  «Το ξέραμε αυτό το πράγμα, είναι εισοδηματικό το κριτήριο, όμως ένα κομμάτι του κόσμου αδικείται» σχολίαζε βουλευτής.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η οποία ολοκληρώθηκε στις δέκα το βράδυ, οι ερωτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα έπεφταν βροχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμός υπήρχε και για το νόμο με τις απεργίες.  


Πηγές αναφέρουν ότι οι βουλευτές στις τοποθετήσεις αντέκρουσαν τα επιχείρημα και  ανέφεραν υπολογισμούς που δείχνουν ότι ζημιώνονται, ως επί το πλείστον,  οι  τρίτεκνες οικογένειες, που είναι πληθυσμιακά η ευρύτερη ομάδα πολυτέκνων. 

Για παράδειγμα, ανέφεραν ότι μία οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 13,500 έως 22.500 με ένα ή δύο τέκνα θα δουν αύξηση περί τα 35 ευρώ, ενώ  οι οικογένειες με τρία τέκνα θα υποστούν  μείωση περί τα 50 ευρώ το μήνα. 

Φωτίου: 12.000 οικογένειες με εισόδημα από 33.750-56.000 δεν θα πάρουν επίδομα
Σύμφωνα με την ενημέρωση που εκανε η κ. Φωτίου, τα 260.000.000 ευρώ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ σε 910.000.000 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση 40%. Η υπουργός μοίρασε, μεταξύ άλλων, τον παρακάτω πίνακα, ο οποίος προκάλεσε και τις περισσότερες ενστάσεις.

Γ. Κατηγορία


Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ένα μικρό ποσοστό οικογενειών, περίπου 53.000 σε σύνολο 804.000, οι οποίες ανήκουν στις 2 υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες θα δουν κάποιες μειώσεις, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής :

32.600 οικογένειες, με εισοδήματα από 13.500 έως 45.000, θα έχουν μειώσεις από 1,5% έως 18%

22.500 οικογένειες, με εισοδήματα από   22.500 έως 67.000 θα έχουν μειώσεις από 6,6% έως 30%.

Τέλος 12.000 οικογένειες με εισόδημα από 33.750-56.000 δεν θα πάρουν επίδομα.

Τσακαλωτος: Κι εγώ τρίτεκνος είμαι
Σύμφωνα με πηγές, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στους βουλευτές ότι με τον νέο υπολογισμό επιδομάτων ευνοούνται οι οικογένειες με ένα και δυο παιδιά, ενώ στους τρίτεκνους και πολύτεκνους γίνεται εξορθολογισμός. 

«Και εγώ τρίτεκνος είμαι», είπε ο υπουργός, με το περίεργο χιούμορ που τον διακρίνει, θέλοντας  πιθανότατα να τονίσει το... θετικό πρόσημο του μέτρου. Ο κ. Τσακαλωτος, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχθηκε στους βουλευτές ότι στα αρνητικά είναι η ρύθμιση για την απεργία και δήλωσε ότι «δεν θα ήταν δική μας επιλογή».

Κατά την ενημέρωση των βουλευτών, ο  υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «είναι το πρώτο πολυνομοσχέδιο  που τα θετικά υπερτερούν, μακράν, των αρνητικών», ενώ υπογράμμισε ότι το ογκώδες πολυνομοσχέδιο έχει αρκετές θετικές διατάξεις, όπως είναι το Κτηματολόγιο,  η αύξηση του Προϋπολογισμού για τα επιδόματα και έκανε λόγο για προτεραιότητα αποζημίωσης των εργαζομένων έναντι τραπεζών για τους πλειστηριασμούς επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει.  


Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις, ενώ προς το παρόν θα γίνονται με βάση τους κανόνες που ισχύουν και τώρα.
epirusblog.gr
5 of 5
Τα «άκουσε» η Φωτίου για τη «σφαγή» των επιδομάτων με το πολυνομοσχέδιο: Είναι κουτό, διορθώστε το
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 482064736833612656
item