Τιμήθηκαν οι Πεσόντες στη Θρυλική Μάχη της Κονίτσης …Από την ΕΑΑΣ!

Τιμήθηκαν οι Πεσόντες στη Θρυλική Μάχη της Κονίτσης …Από την ΕΑΑΣ!
Με λαμπρότητα και σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων Μαχητών του Ελληνικού Στρατού , της Χωροφυλακής , των Μ.Α.Υ και κατοίκων της Κονίτσης τελέστηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο για την επέτειο της θρυλικής » Μάχης της Κονίτσης»!
Η Μάχη της Κονίτσης  στέρησε απο τους ξενοκίνητους κομμουνιστοσυμμορίτες (Κ/Σ) του λεγόμενου ΔΣΕ, που διήρκησε από 25 Δεκεμβρίου 1947 έως 06 Ιανουαρίου 1948, την ευκαιρία να ανακηρύξουν  πρωτεύουσα της Κυβέρνησης του Βουνού!
Το Ιερό Μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κονίτσης , ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου , Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα , τον οποίο συνόδευαν πλειάδα ιερέων.


Κύριος φορέας της Εθνικοθρησκευτικής εκδήλωσης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.(Ε.Α.Α.Σ) Ιωαννίνων.

Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από όλη την Ήπειρο καθώς ακόμη και τη Θεσσαλονίκη, συγγενείς των ηρωικών νεκρών ,καθώς και υπερήλικες μαχητές του αντισυμμοριακού αγώνα.
Το παρών επίσης έδωσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Τασούλας Κων/νος, ο Δήμαρχος της Κόνιτσας . κ. Παπασπύρου Ανδρέας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μητροκώστα ο, κ. Καλλιντέρης, Αντιδήμαρχος Κονίτσης, ο δημοσιογράφος κ. Τζιαφάς Γιώργος κ.α.
Μετά τη Θεία λειτουργία και αφού τελέστηκε το ιερό μνημόσυνο , ακολούθησε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον Συνταγματάρχη ε.α. κ. ΓΚΩΝΗ Γεώργιο.
Με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής του συμμοριτοπολέμου και στην επίθεση που δέχθηκε η Κόνιτσα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1947 από τους αντάρτες του Μάρκου Βαφειάδη , που σκοπό είχαν να καταλάβουν την Κόνιτσα και να εγκαταστήσουν την ξεχωριστή κομμουνιστική «κυβέρνηση του βουνού».
Εξήρε την αντίσταση και των κατοίκων της Κονίτσης που μαζί με το Στρατό αγωνίστηκαν σώμα με σώμα ειδικά στην κάτω Κόνιτσα ώστε να μη περάσουν οι ορδές των ανταρτών.
Υπογράμμισε τον αγώνα και τη θυσία που έκαναν οι άνδρες του Στρατού του 582 Τ.Π και 584 Τ.Π. , της Χωροφυλακής που ενίσχυσε την Κόνιτσα και την συνδρομή των ΛΟΚ της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών, καθώς και την ηρωική αντίσταση στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία.
Στηλίτευσε τη στάση της Πολιτείας που δεν πρέπει να ξεχνά τη θυσία εκείνων των παλικαριών που έσωσαν τότε την Κόνιτσα και κόλη την Ελλάδα από την κομμουνιστική δικτατορία.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας με μια καυστική ομιλία ενθουσίασε τους προσκυνητές. Εξήρε τη θυσία των Πεσόντων μαχητών του Στρατού .
Παράλληλα τόνισε την προσπάθεια της Αριστερής Κυβέρνησης να αλλοιώσει τα πάντα στις μέρες μας. Από το μάθημα των Θρησκευτικών έως και την ταυτότητα του φύλου για τη νέα γενιά. Κάλεσε το λαό να είναι πάντα κοντά στην Εκκλησία και στις Εθνικές αξίες..
Στη συνέχεια κλήρος και λαός εν πομπή πήγαν στο Μνημείο Πεσόντων όπου τελέσθηκε τρισάγιο και έγινε η κατάθεση στεφάνων:
Για την Περιφέρεια Ηπείρου η κα. Μητροκώστα Γιούλα, Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ιωαννίνων (Ε.Α.Α.Σ.) ο  Κωστούλας Αντιστράτηγος ε.α Ένωση Απόστρατων Χωροφυλακής Ιωαννίνων κ. Κίτσιος, οι Έφεδροι Αξιωματικοί Ιωαννίνων, Η εθνική αντίσταση Ν.ΖΕΡΒΑ Ιωαννίνων, Η εθνική αντίσταση ΕΟΕΑ –ΕΔΕΣ Ν. Άρτας κ. Θεοχάρης, η Εθν. Αντίσταση Π.Α.Ο Θεσσαλονίκης κ. Βουλγαρόπουλος τα Παραρτήματα της Βασιλικής Ενώσεως, Θεσπρωτίας κα Αποστόλου, Ιωαννίνων κ. Τόσκας, Κόνίτσης κ. Γαλάνης.
Η σεμνή τελετή έληξε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
http://veteranos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Τιμήθηκαν οι Πεσόντες στη Θρυλική Μάχη της Κονίτσης …Από την ΕΑΑΣ!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4527860444234463292
item