«Καταδικαστέα» ενδεχόμενη τουρκική κατοχή εδαφών στη Συρία «Καταδικαστέα» ενδεχόμενη τουρκική κατοχή εδαφών στη Συρία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Καταδικαστέα» ενδεχόμενη τουρκική κατοχή εδαφών στη Συρία

«Καταδικαστέα» ενδεχόμενη τουρκική κατοχή εδαφών στη Συρία
«Απόλυτα καταδικαστέα» θα είναι η Τουρκία εάν προχωρήσει σε κατοχή εδαφών στη Συρία ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών της επιχειρήσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριαν ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. 

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία θέλει να ασφαλίσει τα σύνορά της και να πολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται εκεί και, εσείς το γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, προκαλώντας τις σύντομες αποδοκιμασίες του ακροατηρίου, σε έναν βουλευτή που τον ρώτησε σχετικά με τη θέση της Γαλλίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας. 

«Όμως δεν μπορούμε να επικυρώσουμε ότι αυτό θα γίνεται σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, πόσο μάλιστα αφού πρόκειται συχνά για πρόσφυγες και εκτοπισμένους και υπάρχουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες» συμπλήρωσε ο Λε Ντριαν. 

«Επομένως, εάν ενδεχομένως η Τουρκία πραγματοποιούσε επιχειρήσεις με στόχο την κατοχή εδαφών ή την κατάκτηση, θα ήταν απόλυτα καταδικαστέα», υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. 

«Αυτά τα δύο σημεία επισημάναμε στις τουρκικές αρχές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) είχε την ευκαιρία να το πει στον (Τούρκο ομόλογό του) Ερντογάν». 

Ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος Ζαν Πολ Λεκόκ καταλόγισε στον Λε Ντριαν ότι «υποστηρίζει εγκλήματα πολέμου» καθώς «εξηγεί ότι η Τουρκία εμπλέκεται στην Αφρίν για τη δική της ασφάλεια». Κατήγγειλε από την πλευρά του «μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης εναντίον των Κούρδων». 

«Κύριε πρωθυπουργέ, μπορείτε να καταδικάσετε απερίφραστα και επίσημα τα όσα εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Αφρίν και στη Συρία (εξαιτίας) του τουρκικού στρατού;» ήταν το ερώτημα που έθεσε επίσης προς τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ. 

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε την αναγκαιότητα παραμονής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την πολιτική διευθέτηση του πολέμου στη Συρία. 


Μια νέα διαδήλωση κατά των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αφρίν έχει προγραμματιστεί το προσεχές Σάββατο στο Παρίσι έπειτα από κάλεσμα κουρδικών οργανώσεων. Την 27η Ιανουαρίου, 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.


Εντείνεται η τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τουρκική επίθεση στην κουρδική περιοχή του Αφρίν, στη βόρεια Συρία καθώς νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς τομείς και αναφέρθηκε η διεξαγωγή σφοδρών μεθοριακών μαχών.

Η επιχείρηση «Κλάδος ελαίας», που άρχισε πριν από 10 ημέρες, συνεχίζεται ενώ η Τουρκία είναι ένας κεντρικός πρωταγωνιστής στις συνομιλίες για τη Συρία που διεξάγονται σήμερα υπό την αιγίδα της Ρωσίας στο Σότσι: στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, αντιπρόσωποι της συριακής κοινωνίας των πολιτών και σύροι πολιτικοί επιχειρούν να συζητήσουν μια λύση στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα τους από το 2011.

Στόχος της τουρκικής επίθεσης, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές ανέφεραν πως δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες αυτές. Και σήμερα, για δέκατη διαδοχική ημέρα, η αεροπορία της Άγκυρας σφυροκόπησε τον θύλακό τους στο Αφρίν, στα σύνορα με την Τουρκία.

Παράλληλα στην Τουρκία οι αρχές συνέλαβαν σήμερα 11 μέλη μιας ιατρικής ένωσης που είχαν επικρίνει την επίθεση, σκληραίνοντας την εκστρατεία τους εναντίον όσων διαφωνούν.

Από τις 20 Ιανουαρίου, έχουν ήδη συλληφθεί 311 πρόσωπα ως ύποπτα ότι έκαναν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης στο Αφρίν , σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη στρατιωτική πτυχή, τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα είχαν σήμερα το πρωί στόχο τους τομείς του Ράζο και του Ζανταϊρίς, στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής του Αφρίν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. 

Στους τομείς αυτούς, σφοδρές συγκρούσεις φέρνουν αντιμέτωπες τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους μεταξύ των σύρων ανταρτών με τους κούρδους μαχητές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Από τη Δευτέρα, η Τουρκία έχει εντείνει τα αεροπορικά πλήγματά της», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. 

Τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν επίσης πάνω από την ίδια την πόλη Αφρίν, όπου ακούγονται οι κρότοι από τους βομβαρδισμούς στους γύρω λόφους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την Δευτέρα, η Τουρκία ενίσχυσε τις στρατιωτικές θέσεις της στη βόρεια Συρία και μια φάλαγγα δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων διέσχισε τα σύνορα, με στόχο να φθάσει σ' έναν τομέα που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια της πόλης Αφρίν.

Όμως στη διάρκεια της νύκτας σφοδρά πυρά φιλοκαθεστωτικών μαχητών σταμάτησαν τη φάλαγγα, υποχρεώνοντάς την να αλλάξει προορισμό και να μεταβεί τελικά στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. 

Απο τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η τουρκική επίθεση στον θύλακο του Αφρίν για την εκδίωξη της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, έχουν σκοτωθεί 85 κούρδοι μαχητές, καθώς και 81 αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, έκανε γνωστό το Παρατηρητήριο.

Οι άμαχοι έχουν πληρώσει επίσης βαρύ φόρο και 67 άνθρωποι, από τους οποίους 20 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισε η επιχείρηση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του πως η επίθεση «δεν θα σταματήσει πριν εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή από τα σύνορά μας».

Αγνοώντας τις εκκλήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για «αυτοσυγκράτηση», η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να διευρύνει την επίθεση προς ανατολάς, κυρίως στην πόλη Μινμπέτζ που ελέγχεται από τους Κούρδους και όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις. 
Epirusblog Gr
5 of 5
«Καταδικαστέα» ενδεχόμενη τουρκική κατοχή εδαφών στη Συρία
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 1063685199900745857
Σχόλια
item