Γιάννενα: Μια πολυλειτουργική «Σκηνή» στον Κατσικά Γιάννενα: Μια πολυλειτουργική «Σκηνή» στον Κατσικά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μια πολυλειτουργική «Σκηνή» στον Κατσικά

Γιάννενα: Μια πολυλειτουργική «Σκηνή» στον Κατσικά

Ένα Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας, με τον διακριτικό τίτλο «Σκηνή», στο Πνευματικό Κέντρο του Κατσικά είναι η πρόταση του δήμου Ιωαννιτών για το πρόγραμμα επανάχρησης και αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που δημοσίευσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στόχος της πρότασης του γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου είναι να δημιουργηθεί ένα Κέντρο, όπου θα μπορούν να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, αλλά παράλληλα θα αποτελεί έναν χώρο δημιουργίας και συνεργατικού/επιχειρηματικού εργαστηρίου, που θα φιλοξενεί μεμονωμένα άτομα, ομάδες και start-ups.

Το κτίριο, που ξεπερνά τα 1300 τ.μ., φιλοξενεί σήμερα τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής στο ισόγειό του, ενώ οι υπόλοιποι χώροι παραμένουν αναξιοποίητοι, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σημαντικές φθορές. 


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόταση, το υπόγειο είναι πλημμυρισμένο, υπάρχει υγρασία, ενώ οι δύο όροφοι πέραν του ισογείου έχουν γίνει αποθήκες άχρηστων ειδών και «άτακτοι περιστερώνες». Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, εξαιτίας των εκτεταμένων φθορών, το κτίριο να πάψει να είναι κατάλληλο ακόμα και για τις υφιστάμενες χρήσεις.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργείου, οι δήμοι καλούνται να καταθέσουν έργα που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού κτιρίων/εγκαταστάσεων που λειτουργούν πλήρως, επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις σε ανενεργά κτίρια ή κτίρια που ένα μικρό ποσοστό της επιφάνειας τους (έως 20%) έχει υφιστάμενη χρήση και με την παρέμβαση θα αποκτήσει χρήση το σύνολο της επιφάνειάς του.


Επίσης, κάθε δήμος δύναται να υποβάλει μια και μοναδική πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση, αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου, ενώ, σύμφωνα με τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, η χρήση που θα επιλεγεί, θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του κτιρίου τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και οκτώ μήνες τον χρόνο.


Η αίτηση χρηματοδότησης του δήμου θα αφορά στην 1η Κατηγορία Παρέμβασης, όπου προβλέπεται αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας του κτιρίου για αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που θα παρέχει ο δήμος ή αρμόδιος φορέας του, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, στους πολίτες, και αξιοποίηση μέχρι 20% (μέγιστο) της επιφάνειας του κτιρίου για οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την κύρια χρήση. 

Οι οικονομικές δραστηριότητες θα ασκηθούν αποκλειστικά από ιδιώτες μέσω εκμίσθωσης, που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό της επιλέξιμης συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης θα ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι μέχρι 2.500.000 ευρώ.

Η πρόταση για την δημιουργία της «Σκηνής» είναι απόλυτα εναρμονισμένη τόσο χωροταξικά όσο και λειτουργικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2016-2019.


Μάλιστα, έχουν ολοκληρωθεί ήδη η αρχιτεκτονική και η ηλεκτρομηχανολογική προμελέτη, ενώ, σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την πρόταση. Οι προτάσεις εξάλλου μπορούν να υποβληθούν από σήμερα και μέχρι εξαντλήσεως προϋπολογισμού, οπότε όσο ταχύτερα υποβληθεί, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να εγκριθεί.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙΤο Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας «Σκηνή» θα αποτελεί έναν πολυλειτουργικό χώρο, με τις υφιστάμενες δράσεις του, αλλά και πολλές περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργούς και όχι μόνο.
Το ισόγειο θα αποτελεί τον χώρο κοινωνικοποίησης, συνεύρεσης αλλά και έναν κύριο χώρο για εκδηλώσεις, παραστάσεις, προβολές, μουσικές συναυλίες, ομιλίες, παρουσιάσεις και άλλες χρήσεις. 


Στην κύρια είσοδο θα βρίσκεται ο χώρος υποδοχής και γραμματείας, που θα στηρίζει διοικητικά και διαχειριστικά όλες τις δομές της Σκηνής. 


Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τη λειτουργία γραμματείας και διοικητικής υποστήριξής, θα περιλαμβάνουν την καταγραφή των επισκεπτών σε ηλεκτρονική φόρμα, την εξυπηρέτησή τους, την τοποθέτηση τους σε σταθμούς εργασίας και τη διαχείριση των χώρων.

Ο χώρος για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Επίσης, στο ισόγειο θα φιλοξενείται και αναψυκτήριο–φουαγιέ, προσφέροντας τη δυνατότητα μικρο-εκθέσεων των δημιουργιών καλλιτεχνών της Σκηνής.


Ο πρώτος όροφος αποτελεί τον κύριο χώρο εργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σε αυτόν θα βρίσκεται ένας ανοιχτός συνεργατικός χώρος με σταθμούς εργασίας που θα διαθέτουν υπολογιστές, και άλλου είδους δημιουργικό εξοπλισμό. Στόχος είναι ο ανοιχτός συνεργατικός χώρος «να αποτελέσει το σημείο ώσμωσης μεταξύ των φιλοξενούμενων στη δομή και των επισκεπτών-πολιτών». 


Επιπλέον, θα υπάρχει και ένας χώρος δημιουργίας (maker space), όπου θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας και μελέτης σε όσους θέλουν να μοιραστούν τα δημιουργικά τους σχέδια και να δουλέψουν από κοινού πάνω σε νέες πρακτικές. 


Μάλιστα, ο χώρος θα παρέχει εξοπλισμό και εργαλεία, ψηφιακής και μη τεχνολογίας, για άτομα με δημιουργικές ανησυχίες, οι οποίοι θα αποτελούν συνδετικό κρίκο δημιουργικότητας μεταξύ κατοίκων, επιχειρηματιών, πολιτιστικών παραγόντων και άλλων κοινωνικών φορέων. Προβλέπεται, επίσης, χώρος για εργασίες εκτύπωσης, με εξειδικευμένο εξοπλισμό, εκθεσιακό χώρο και πωλητήριο.

Στον δεύτερο όροφο του κτιρίου προτείνεται οι χώροι να διαμορφωθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και γραφεία. 


Σύμφωνα με την πρόταση, στους χώρους αυτούς, τα μέλη της Σκηνής θα μπορούν να εργαστούν σε πιο «προσωποποιημένους» χώρους με τη μορφή γραφείων, θα ενθαρρύνεται η διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων, τα οποία θα γίνονται έπειτα από αίτηση των ενδιαφερόμενων και θα μπορούν να λειτουργούν και ως Startup studios και εργαστήρια. 

«Στην πόλη των Ιωαννίνων και τη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που αναζητούν χώρο στούντιο, όπου μπορούν να εργαστούν και να αναπτυχθούν σε περιβάλλον ομάδας. Οι χώροι αυτοί θα παρέχονται και σε δημιουργούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς και κατασκευαστές, φωτογράφους, ζωγράφους, γλύπτες και κάθε είδους δημιουργικό καλλιτέχνη για να εγκατασταθούν με τον εξοπλισμό τους και να δουλέψουν ακόμα και για μια ημέρα. 


Τέλος, οι χώροι αυτοί απευθύνονται και σε δημιουργικά σχήματα, που εστιάζουν στην παροχή υπηρεσιών, όπως επί παραδείγματι αρχιτέκτονες, γραφίστες κ.τ.λ.», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της πρότασης.

Στον ίδιο χώρο προβλέπεται και αίθουσα που θα παρέχεται η δυνατότητα συνεδριάσεων και προβολής για συναντήσεις δικτύωσης, επαγγελματικές συναντήσεις, παρουσιάσεις πρωτοτύπων και άλλα. 


Τέλος, το υπόγειο προβλέπεται να μετατραπεί σε studios φωτογραφίας (που θα διαθέτει ακόμη και σκοτεινό θάλαμο), ηχοληψίας και ηχογράφησης, εικονοληψίας και μοντάζ. Οι χώροι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση, αλλά και ελεύθερα για παραγωγές των συμμετεχόντων της δομής.


Ο εξοπλισμός που απαιτείται, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος, εφόσον εγκριθεί η πρόταση, ενώ προβλέπεται πως θα απαιτηθούν τέσσερα άτομα προσωπικό από τον δήμο Ιωαννιτών.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Μια πολυλειτουργική «Σκηνή» στον Κατσικά
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2317517280082281641
Σχόλια
item