Γιάννενα: Διήμερο δράσεων για την ελληνική μουσική παράδοση Γιάννενα: Διήμερο δράσεων για την ελληνική μουσική παράδοση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Διήμερο δράσεων για την ελληνική μουσική παράδοση

                               Γιάννενα: Διήμερο δράσεων για την ελληνική μουσική παράδοση

Έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων στην περιφέρεια οργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», μετά τον περσινό επιτυχημένο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε επτά πόλεις της Πελοποννήσου.

Στις οκτώ πόλεις που επελέγησαν, περιλαμβάνονται και τα Γιάννενα, όπου στις 12 και 13 Ιανουαρίου διοργανώνονται μια σειρά από δράσεις, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων.

Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου με επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Θα πραγματοποιηθούν ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Την ίδια ημέρα, στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δ. Χατζής», θα οργανωθεί ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται».

Παράλληλα, θα δοθούν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού, με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος, θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

Επίσης την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα και μελών του φορέα υποδοχής με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η.. 

Στη συνάντηση θα γίνει συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής, καθώς και συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησής τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κ.λπ).

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δ. Χατζής», θα οργανωθεί ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική».

Την ίδια ημέρα, στις 7 το απόγευμα, και στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί μουσική τιμητική εκδήλωση, όπου θα βραβευτούν, με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τους τοπικούς φορείς, οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου, μελών των Κ.Α.Π.Η. και άλλων μουσικών-χορευτικών φορέων της περιοχής.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
                               
Γιάννενα: Διήμερο δράσεων για την ελληνική μουσική παράδοση
Epirusblog Gr
5 of 5
                               
Ιωάννινα 687675928599084718
Σχόλια
item