Γιάννενα: «Ποδαρικό» με την Οφθαλμολογική Κλινική Γιάννενα: «Ποδαρικό» με την Οφθαλμολογική Κλινική | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Ποδαρικό» με την Οφθαλμολογική Κλινική

Γιάννενα: «Ποδαρικό» με την Οφθαλμολογική Κλινική
Μέσα στο Φεβρουάριο η μετακίνηση στο 4ο κτήριο - Στόχος της διοίκησης η σταδιακή μετακίνηση των Κλινικών και η επανασύσταση της Αγγειοχειρουργικής
Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει και τυπικά η λειτουργία του τέταρτου κτηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. 
Η αρχή αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο με την μετακίνηση της Οφθαλμολογικής Κλινικής που σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΓΝΙ θα μεταφερθεί εκκενώνοντας χώρο για την επέκταση των άλλων Κλινικών που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν εξαιτίας και της αύξησης των πολιτών που απευθύνονται στα Νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή του ΠΓΝΙ Βασίλη Τσίκαρη, στο Itv και τα «Πρωινά Νέα»,  στόχος είναι να μπει σταδιακά σε λειτουργία το τέταρτο κτήριο και να αποσυμφορηθούν οι Κλινικές ώστε τα …ράντζα να αποτελέσουν παρελθόν.
Το νέο κτίριο δημιουργεί την ευκαιρία για μια εξ΄ ολοκλήρου σχεδόν ανακατάταξη στον τρόπο λειτουργίας όλου του νοσοκομείου. 
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της ανακατάταξης είναι η απόφαση επανασύστασης της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής αφού ήδη η διοίκηση πήρε την απόφαση παραχώρησης αριθμού κλινών ώστε να ανοίξει ο δρόμος λειτουργίας της στο ΠΓΝΙ.
Το ιστορικό της τελικής πρότασης
Έπειτα από μήνες διαβούλευσης με όλο το ιατρικό προσωπικό, η διοίκηση κατάφερε να βγάλει ένα πλάνο ώστε σύμφωνα με αυτό να κινηθεί για να ξεκινήσει αφενός την λειτουργία του τέταρτου κτηρίου και αφετέρου να δώσει χώρο στις άλλες κλινικές του Νοσοκομείου.
Ανάμεσα στους στόχους που τέθηκαν στην Επιτροπή- που είχε συσταθεί για το λόγο αυτό από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ήταν:  ο σχεδιασμός και προγραμματισμός της ανάπτυξης των κλινικών που προβλέπονται να μεταφερθούν / επεκταθούν (ήδη από τον αρχικό προγραμματισμό του ΕΣΠΑ) στο Δ κτίριο με τρόπο σταδιακό και ομαλό ώστε αυτές να λειτουργήσουν όσο το δυνατό ταχύτερα με τα υπάρχοντα δεδομένα από άποψη κύρια κλινών (τα έπιπλα-κλίνες παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα λόγω ενστάσεων και αποφάσεων της ρυθμιστικής αρχής που είναι σε εξέλιξη) και νοσηλευτικού προσωπικού, η διασύνδεση με τις δραστηριότητες των κλινικών που μεταφέρονται στο Δ κτίριο με το Γ κτίριο (αφού τα 2 κτίρια συνδέονται σε κάθε όροφο), η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου καθ’ όλη τη διάρκεια των μετακινήσεων/επεκτάσεων, η επίλυση κατά το δυνατό χρονιζόντων προβλημάτων που υπάρχουν σε ορισμένες κλινικές με υπερβολική πληρότητα και αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών που καλούνται να νοσηλεύσουν (πχ Αιματολογική, Γαστρεντερολογική, Καρδιολογική Β’, Παθολογική Β’ και Α’) καθώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου και σε ένα κτίριο ακόμη αναμένεται να επιτρέψει την καλύτερη λειτουργία του υπάρχοντος Νοσοκομείου και τέλος η  ανάπτυξη (σταδιακή) κλινικών και όσο δεν υφίσταται
Οι ενστάσεις της Ορθοπεδικής…
Σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, οι μόνες ενστάσεις που διατυπώθηκαν είναι από την Ορθοπεδική  και εστιαζόταν στο να μην παραχωρηθούν  οι 20 κλίνες για την εγκατάσταση της ΚΔΧΚ (Καρδιοχειρουργική) κλινικής. Τα επιχειρήματα που έθεσαν και που δεν έγιναν αποδεκτά είχαν να κάνουν με αποδυνάμωση της Κλινικής αλλά και με τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η μετακίνηση της Καρδιολογικής λόγω απομάκρυνσής της κατά ένα όροφο από τον όροφο που βρίσκεται η ΜΕΠΚ και τα χειρουργεία.
Ωστόσο η διοίκηση υποστήριξε ότι η  Ορθοπεδική κλινική δεν αποδυναμώνεται ούτε συρρικνώνεται καθώς η πληρότητά της με γνώμονα τα στοιχεία είναι  51% αρκετά κάτω από  τον μέσο όρου των κλινικών του νοσοκομείου που είναι 65%. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα λειτουργικότητας της κλινικής.
Οι ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
Οι απαραίτητες μετακινήσεις προβλέπονται σε 5 φάσεις συνοπτικά.
Κάποια από τα επιμέρους βήματα των φάσεων μπορούν να εκτελεστούν παράλληλα ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα χώρων και ανθρώπινου δυναμικού.
ΦΑΣΗ Α’ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ-ΜΜΑν
Οι δραστηριότητες του Γ4β θα ζητηθεί να ελαχιστοποιηθούν στο μέγιστο εφικτό για το διάστημα που απαιτείται έως και την ολοκλήρωση της μετακίνησης της Αιματολογικής. Στο μεσοδιάστημα που απαιτείται για τη μεταφορά, τα αναγκαία έκτακτα περιστατικά που πιθανόν να προκύψουν θα νοσηλευτούν ως εξής : τα περιστατικά της ΠαιδοΟΡΘ/κής θα νοσηλευτούν στην ΟΡΘ/κή,  τα περιστατικά της ΠαιδοΧΚ και της Πλαστικής στην Χ/Κ.
Ταυτόχρονα όλες οι βοηθητικές λειτουργίες θα πρέπει να μεταφερθούν στους προβλεπόμενους χώρους του Δ κτιρίου. Οι εμπλεκόμενες κλινικές (ΟΡΘ/κή, Χ/Κ, ΟΦΘ/κή, Αιματολογική, Πλαστική) θα πρέπει να λάβουν μέριμνα ώστε να διατηρήσουν σε λειτουργικά υπό αυτές τις συνθήκες επίπεδα, τα τακτικά τους περιστατικά. 
Η Ενδο (που θα χρησιμοποιεί το διάστημα της μεταφοράς 4 κλίνες και 1 γραφείο) θα παραμείνει ως έχει στο Γ4β προσωρινά (μερικές εβδομάδες μόνο) φιλοξενούμενη από τη μεταφερόμενη Οφθαλμολογική.
Η Οφθαλμολογική πηγαίνει στο Γ4β με το προσωπικό της και επεκτείνεται πλέον βαθμιαία και στο Δ4. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στο Δ4 θα πρέπει να προγραμματίσει τη μεταφορά στο Δ4 των Τακτικών τους Ιατρείων.
Η δύναμη της ΟΦΘ που σήμερα αριθμεί 32 κρεβάτια και με την ολοκλήρωση της μεταφοράς χωροταξικά θα φθάσει στα 28+10=38
Η Αιματολογική και η ΜΜΑν μετακινούνται με το προσωπικό τους στο Β2β με 28 κλίνες και στο Β2α (θάλαμοι 18 και 19) με 8 κλίνες αντίστοιχα.  Η Αιματολογική έχει περισσότερες από τις 22 κλίνες που χρησιμοποιεί σήμερα.
Το ίδιο και η ΜΜΑν που από 5 φθάνει στις 8 κλίνες. Η ΩΡΛ παραμένει ως έχει.
ΦΑΣΗ Β’ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ στο Α2β
Η ΓΕΣ θα μετακινηθεί από το Α3β στο Α2β με 12 κλίνες. Με τη μετακίνηση της ΓΕΣ οι 2 ΠΘ κλινικών θα καταλάβουν το σύνολο των δύο ημιπτεριγίων του Α3. Σύνολο 56 κλίνες Η Ενδοκρινολογική θα μετακινηθεί με τις 8 κλίνες της στο Α2β.
Η Πνευμονολογική που έχει στο Α ημιπτερύγιο 24 κλίνες, ένα δίκλινο για βρογχοσκόπια και ένα δίκλινο για εφημερείο και στο Β ημιπτερύγιο ένα δίκλινο για τη μελέτη ύπνου, παίρνει 6 κλίνες στο Α2β.
ΦΑΣΗ Γ’ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ Χ/Κ ΥΠΟ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Η Χ/Κ θα διαθέτει 40 κλίνες στο Γ3 και θα επεκταθεί με το προσωπικό της και στο Δ3 όπου υπάρχουν ακόμη 10 κλίνες Χ/Κ και 10 κλίνες ΠαιδοΧ/Κ. Στο Γ3, οι 12 κλίνες που ελευθερώνει η Χ/Κ (από τις 56 που φαίνεται ότι είχε) θα διατεθούν για την ανάπτυξη της ΑγγειοΧ/Κ κλινικής. Η Πλαστική θα λειτουργεί στο Δ3 με 9 κλίνες.
ΦΑΣΗ Δ’ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Τμήμα της ΟΡΘ/ΚΗΣ μεταφέρεται από το Γ2α (θάλαμοι 9-17) στο Δ2 Τελικά η Ορθοπεδική θα διαθέτει 56 κλίνες στο σύνολό της:  36 από Γ2β και τμήμα του Γ2α + 10 από Δ2 + 10 Δ2-ΠαιδοΟΡΘ/κή.
Υπάρχει η ιδιαίτερα επιθυμητή διασύνδεση με το ΦΙΑ Η ΚΔΚΧ μετακινείται με το προσωπικό της στο Γ2α Θα διαθέτει 20 κλίνες (θάλαμοι 9-17) και το εφημερείο της θα είναι απέναντι από το Θ18. Η μετακίνηση της ΚΔΚΧ θα γίνει αφού διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες (ασανσερ κλπ)
ΦΑΣΗ Ε’ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ / ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Οι 2 Καρδιολογικές επεκτείνονται στο Γ1 στο Δ1 (1 ημιπτερύγιο με 10 κλίνες)
Οι 56+10 κλίνες κατανέμονται ισότιμα στις 2 κλινικές.
Στους χώρους του Γ1 θα ληφθεί μέριμνα να αναπτυχθούν οι δραστηριότητες που γίνονται στους 3 από τους 4 χώρους που χρησιμοποιούν οι καρδιολογικές κλινικές στα τακτικά ιατρεία. Θα διατηρήσουν 1 μόνον χώρο στα Τακτικά Ιατρεία.
Αιμοδυναμικό Το Αιμοδυναμικό στο Δ1 θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των στεφανιαίων αγγείων (η ημερήσια εκτέλεση 14 πράξεων/ημέρα σε 1,5 αίθουσα έχει κριθεί ως απαράδεκτη από την ακτινοπροστασία και θα διαμοιραστεί πλέον σε 2 αίθουσες με λογική χρήση). 
Η Β’ αίθουσα του Αιμοδυναμικού στο Ακτινολογικό Εργαστήριο που διαθέτει και ηλεκτροφυσιολογικές δυνατότητες θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τους καρδιολόγους για βηματοδότηση /ηλεκτροφυσιολογία (απαιτείται πολύς χρόνος και άσηπτες συνθήκες).
ΦΑΣΗ ΣΤ’ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΕΠΚ, ΜΑΦ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ PET/CT
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ
Η Α’ αίθουσα του Αιμοδυναμικού στο Ακτινολογικό Εργαστήριο θα χρησιμοποιείται από τους ακτινολόγους.  Οι χώροι που εκκενώνονται στα Τακτικά εξωτερικά ιατρεία από την Οφθαλμολογική και τις Καρδιολογικές κλινικές θα διατεθούν με επόμενη απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που θα προκύψουν για την ανάπτυξη της Μονάδας στήριξης της Εξατομικευμένης Ιατρικής και Μοριακής Ιατρικής, Την αναβάθμιση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας, τις ανάγκες επαναδιευθέτησης των αιμοληψιών κλπ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ
proinanea.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ποδαρικό» με την Οφθαλμολογική Κλινική
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7228465755659107488
Σχόλια
item