Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας στηρίξουν στην Αφρίν Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας στηρίξουν στην Αφρίν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας στηρίξουν στην Αφρίν

Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας στηρίξουν στην Αφρίν

Η Τουρκία θα ήθελε από τους Ευρωπαίους να σταθούν «στο πλευρό της» σε ό,τι αφορά την επιχείρησή της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να υπεραμυνθεί αυτής της επέμβασης.

«Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από τους φίλους και συμμάχους μας, αυτό που θα έπρεπε να πουν είναι: είμαστε με την Τουρκία, είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας όταν πρόκειται να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας (...) και ιδίως όταν πρόκειται να εκκαθαριστεί η Αφρίν από τα τρομοκρατικά στοιχεία» είπε ο τούρκος υπουργός.

Για να δικαιολογήσει αυτήν την επιχείρηση, που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει «νόμιμο συμφέρον» για την ασφάλειά της. «Μέχρι σήμερα, υπήρξαν από την Αφρίν περισσότερες από 700 περιπτώσεις παρενοχλητικών πυρών που έπληξαν την Τουρκία. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό!», υπογράμμισε.


«Βαθύτατα ανήσυχη» δήλωσε η Μογκερίνι

«Είπαμε με σαφήνεια στους φίλους και συμμάχους μας ότι δεν θα έπρεπε να στηρίξουν τις YPG», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως η Αγκυρα πρότεινε, ματαίως, στους Δυτικούς «να κάνουν από κοινού αυτήν την επιχείρηση» προτού αποφασίσει να προχωρήσει μόνη της.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στηρίχθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ στον αγώνα τους για την ανάκτηση των συριακών εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Η Αγκυρα υποστηρίζει όμως ότι οι YPG αποτελούν παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο Τσελίκ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Στις αρχές της εβδομάδας, η Μογκερίνι δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχη» για την τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν και ζήτησε να παρασχεθεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια ενώ επισήμανε ότι η «στρατηγική» της Τουρκίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στο Ισλαμικό Κράτος. 
Epirusblog Gr
5 of 5
Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας στηρίξουν στην Αφρίν
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 3455400723839985787
Σχόλια
item