Γιάννενα: Νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και στο Δήμο Ιωαννιτών Γιάννενα: Νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και στο Δήμο Ιωαννιτών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και στο Δήμο Ιωαννιτών

Γιάννενα: Νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και στο Δήμο Ιωαννιτών
Τουλάχιστον τέσσερις νέες δομές, διεκδικεί ο ΟΚΠΑΠΑ - Εντός των επόμενων ημερών, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), θα προχωρήσει στην έκδοση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το νέο πρόγραμμα επιδότησης
Τη δημιουργία τουλάχιστον τεσσάρων νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίο θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζουν τα Γιάννενα, διεκδικεί ο ΟΚΠΑΠΑ, μέσω του νέου προγράμματος επιδότησης από εθνικούς πόρους.
Το πρόγραμμα, παρουσιάστηκε την Πέμπτη ενώπιων δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα.
Ο χαρακτήρας της, ήταν καθαρά ενημερωτικός, χωρίς να προκύψουν «ειδήσεις» για το πώς θα «μοιραστούν» οι 400 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους 203 Δήμους που έχουν επιλεχθεί. Αυτό, αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, αφού εξεταστούν οι τοπικές ανάγκες και καταγραφούν τα σχετικά αιτήματα.
Εντός των επόμενων ημερών, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), θα προχωρήσει στην έκδοση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια απαιτείται μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ακολούθως ΟΚΠΑΠΑ, θα καταθέσει το σχετικό φάκελο ενδιαφέροντος που θα διαμορφωθεί άμεσα καθώς έχει προθεσμία μέχρι τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη που μίλησε στα «Πρωινά Νέα».
Η έγκριση του φακέλου σημαίνει ταυτόχρονα την καταβολή 50.000 ευρώ προς τους Δήμους, οι οποίοι θα ενισχυθούν με άλλα 25.000 ευρώ, έως το τέλος του έτους.
Το συνολικό κονδύλι που θα προκύψει από κοινοτικούς και εγχώριους πόρους, θα ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ.
Ξεχωριστή είναι η διαδικασία για την πρόσληψη 2.562 ατόμων για την στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών. Όπως έγινε γνωστό, οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΕΣΠΑ και η διαδικασία θα εξελίσσεται παράλληλα με τη δημιουργία των νέων σταθμών.
Εκτιμάται, ότι συνολικά θα καταστεί εφικτό να ενταχθούν στους νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς άλλα 10.000 παιδιά, τα οποία θα προστεθούν τα 109.000 που καλύπτονται σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για τη διετία 2019 -2020, προβλέπει την διάθεση άλλων 150 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία άλλων 1.800 νέων παιδικών σταθμών που θα καλύψουν επιπλέον 45.000 παιδιά.
Η παρουσίαση της Θ. Φωτίου
Στην παρουσίασή της, η κ. Φωτίου, σημείωσε ότι μετά από εξέταση των στοιχείων του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή» του προηγούμενου έτους, διαπιστώθηκε ότι στους 203 Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών, υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες.
«Για το λόγο αυτόν και με δεδομένο ότι η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας», το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνει ότι οι Δήμοι αυτοί επιλέχθηκαν να επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε Δήμου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία τους από την επόμενη περίοδο.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της, έκανε ειδική μνεία στους συνεργαζόμενους φορείς για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, όπως είναι το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
«Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο υψηλής προτεραιότητας το παιδί, όχι μόνο το κακοποιημένο, το ιδρυματοποιημένο, αλλά και το παιδί της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι το παιδί είναι το μέλλον της χώρας.
Όπως εκτίμησε, ένα από τα βασικά προβλήματα της υπογεννητικότητας είναι η έλλειψη υπηρεσιών για το παιδί, «δεν είναι τόσο το επίδομα του παιδιού», διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλούς δείκτες υπογεννητικότητας. 
Κάνοντας αναφορά στο τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας στην οποία οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Άλλες δράσεις
Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απαρίθμησε και άλλες δράσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο για το παιδί, αναφέροντας το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για την αναδοχή και υιοθεσία, καθώς και το δεύτερο μητρώο στα Κέντρα Κοινότητας που αφορά όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το παιδί.
Τέλος, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τις κοινωνικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Για τα οικογενειακά επιδόματα, είπε ότι συμφωνήθηκε η απόδοση ενός συνολικού ποσού 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 910 εκατ. ευρώ. Αύξηση, δηλαδή, 40%.
Επίσης, συμπλήρωσε ότι 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ημερήσια σχολικά γεύματα, το 2018 και 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών εντός του 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως τόνισε, το 2019, με τα αντίμετρα, που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές.
Κριτική από την ΚΕΔΕ
To σχεδιασμό προγράμματος ώστε να μην μείνει «κανένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας, εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών», ζητάει η ΚΕΔΕ με αφορμή σχετική συνάντηση.
Ασκεί κριτική προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Θ. Φωτίου, για το γεγονός ότι κάλεσε σε σύσκεψη «τους εκπροσώπους 203 Δήμων της χώρας, για να τους ανακοινώσει όπως αναφέρει το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών είναι βεβιασμένη».
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητάει να ενημερωθούν όλοι οι Δήμοι και εκφράζει τη δυσφορία της για τη μη πρόσκλησή της ως κορυφαίο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Επίσης αναφέρει ότι: «Σε μια περίοδο που η χώρα φθίνει δημογραφικά, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα και να διευκολύνει τις νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. Η συνεργασία Κεντρικής Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτό είναι απαραίτητη».
Παράλληλα ζητάει την «εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου, που να αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Βίκυ Κώστα
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και στο Δήμο Ιωαννιτών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6029788105041034252
Σχόλια
item