Γιάννενα: Μετρούν δυνάμεις και διάθεση Γιάννενα: Μετρούν δυνάμεις και διάθεση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μετρούν δυνάμεις και διάθεση

Γιάννενα: Μετρούν δυνάμεις και διάθεση

Ζεσταίνουν τις… μηχανές οι αγρότες των Ιωαννίνων ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης στην φετινή έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, όπου θα βρεθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από ολόκληρη τη χώρα, μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής μπλόκων.

Στα Γιάννενα, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας καλούν σε μαζική κινητοποίηση τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, ξεκινώντας από αύριο Τετάρτη, όπου πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11.30 το πρωί στα γραφεία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ). 

Παράλληλα, συντονίζουν τον αγώνα τους με τις ομοσπονδίες αγροτών Άρτας και Πρέβεζας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει, ενώ θα συμμετέχουν και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια απόφαση, έλαβε και η Επιτροπή Αγώνα νομού Ιωαννίνων στη συνάντησή της την προηγούμενη εβδομάδα, όπου εκφράστηκε ομόφωνα η στήριξη στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις καθώς και στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Agrotica. Το επόμενο διάστημα, η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις στον νομό.

Εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας, ο πρόεδρος Κώστας Κατσάνος τόνισε ότι στόχος των κινητοποιήσεων είναι να εκφραστεί η αντίθεση του αγροτικού κόσμου στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, που με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων. 

Παράλληλα, εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στη βαριά φορολογία και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

«Η αυταπάτη της δίκαιης ανάπτυξης γκρεμίζεται κάτω από το βάρος της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουμε. Με την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και τον ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια, το 50% του εισοδήματός μας καταλήγει στα χέρια της κυβέρνησης. 

Δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά έχουν ξεκινήσει και οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες σε χωράφια και σπίτια», σημείωσε και πρόσθεσε πως μόνο ο μαζικός αγώνας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας Ηλίας Αγόρος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα και δίνει προοπτική», όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα, όταν, μέσα από τις κινητοποιήσεις, πέτυχαν το αφορολόγητο, τη σταδιακή επιβολή των αυξήσεων στις εισφορές, την αναβολή του φόρου επιτηδεύματος και άλλα.

«Χρειάζεται τώρα και εμείς οι αμπελουργοί να παλέψουμε συντονισμένα μαζί με τους άλλους συναδέλφους μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», σημείωσε και αναφέρθηκε ακόμη στα αιτήματα που αφορούν τον κλάδο. 

Μεταξύ αυτών είναι να δοθούν δικαιώματα φύτευσης αμπελοκαλλιεργειών, να επανέλθουν οι ενισχύσει παραγωγών, αλλά και να απελευθερωθούν από τους δασικούς χάρτες οι εκτάσεις που ήταν παλαιότερα καλλιέργειες.

Στα γενικότερα οικονομικά αιτήματα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα και να πληρώνονται οι παραγωγοί αμέσως μετά την παράδοση των προϊόντων τους, να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής, να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης και να καθοριστεί ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Μετρούν δυνάμεις και διάθεση
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2779128810709830173
Σχόλια
item