Γιάννενα: Στο επίκεντρο η ζημιά στο ξυλόγλυπτο τέμπλο Γιάννενα: Στο επίκεντρο η ζημιά στο ξυλόγλυπτο τέμπλο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στο επίκεντρο η ζημιά στο ξυλόγλυπτο τέμπλο

Γιάννενα: Στο επίκεντρο η ζημιά στο ξυλόγλυπτο τέμπλο
Μικρότερες τελικά φαίνεται πως είναι οι ζημιές στον Ιερό Ναό της Αγ. Παρασκευής στα Πράμαντα του δήμου Βορ. Τζουμέρκων από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε λίγη ώρα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. 
Μία πυρκαγιά που ξέσπασε πιθανότατα από βραχυκύκλωμα στο χώρο του ιερού, επεκτάθηκε γρήγορα και προκάλεσε σημαντικές φθορές κυρίως στο μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής ξυλόγλυπτο τέμπλο. 
Κάτοικοι των Πραμάντων αρχικά και στη συνέχεια πυροσβέστες που έφτασαν από τα Ιωάννινα, κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά, με τις εικόνες που αντίκρισαν οι πρώτοι που βρέθηκαν εντός του Ι.Ν να είναι αποκαρδιωτικές. 
Η δεύτερη εκτίμηση όμως που έγινε με το φως της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελέ είναι πως τελικά, οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης. 
Αναφορικά με την αποκατάσταση της ζημιάς στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού όμως, θα απαιτηθεί η αναλυτική καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που θα γίνει σήμερα με κλιμάκιο αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων που θα πραγματοποιήσει αυτοψία.
Ήδη ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει έρθει σε επικοινωνία και με το υπ. Πολιτισμού και με την περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται.
Ωστόσο, το περιστατικό επιβεβαίωσε την αδήριτη αναγκαιότητα εγκατάστασης ενός Πυροσβεστικού κλιμακίου στην απομακρυσμένη έδρα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Ένα αίτημα που έχει υποβληθεί εδώ και χρόνια από τις δημοτικές αρχές της περιοχής και επανέρχεται με αφορμή την πυρκαγιά της Δευτέρας.
«Ευτυχώς, που η υπενθύμιση αυτής της αναγκαιότητας έγινε με το συγκεκριμένο περιστατικό και όχι με ένα τραγικό περιστατικό, όπου θα θρηνούσαμε ανθρώπινα θύματα ή άλλες σοβαρές υλικές ζημιές. 
Μόνο στην έδρα του δήμου υπάρχουν 400 κατοικίες και καταστήματα που αντιμετωπίζουν αυτόν τον σοβαρό κίνδυνο, σε μία περίπτωση πυρκαγιάς, να χρειαστεί να περιμένουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής, να φτάσουν μετά από μία διαδρομή 65 χιλιομέτρων και μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη», ανέφερε ο κ. Σεντελές, προσθέτοντας, ότι το αίτημα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων θα υποβληθεί εκ νέου, με την υποσημείωση, ότι ο δήμος παρέχει και την απαιτούμενη κτηριακή υποδομή και αναλαμβάνει την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του Πυροσβεστικού κλιμακίου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Στο επίκεντρο η ζημιά στο ξυλόγλυπτο τέμπλο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5712052407586782010
Σχόλια
item