Γιάννενα: Τιμήθηκαν χθες οι πεσόντες στη «Μάχη της Κόνιτσας»! Γιάννενα: Τιμήθηκαν χθες οι πεσόντες στη «Μάχη της Κόνιτσας»! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Τιμήθηκαν χθες οι πεσόντες στη «Μάχη της Κόνιτσας»!

Γιάννενα: Τιμήθηκαν χθες οι πεσόντες στη «Μάχη της Κόνιτσας»!

Η μνήμη των πεσόντων μαχητών του Ελληνικού Στρα­τού, της Χωροφυλακής, των Μ.Α.Υ. και των κατοίκων της ακριτικής κωμόπολης που σκοτώθηκαν αντιμετωπίζοντας τους αντάρτες του λεγόμενου «Δημοκρατικού Στρατού» κατά την ιστορική «Μάχη της Κόνιτσας» (25 Δεκεμβρίου 1947 - 6 Ιανουαρίου 1948) τιμήθηκε χθες με τις καθιερωμένες επίσημες εκδηλώσεις.

Κύριος φορέας διοργάνωσης της εκδήλωσης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) Ιωαννίνων, ενώ σ’ αυτή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από όλη την Ήπειρο, συγγενείς των νεκρών, καθώς και υπερήλικες μαχητές του εμφυλίου.


Μνημόσυνο, ομιλίες…
Στον Ναό του Αγίου Νικολάου Κόνιτσας έγινε αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος, του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, τον οποίο συνόδευαν πλειάδα ιερέων. 


Μετά τη Θεία λειτουργία  και αφού τελέστηκε μνημόσυνο (φωτό), ακολούθησε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον Συνταγματάρχη ε.α. Γεώργιο Γκώνη, ο οποίος με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και στην επίθεση που δέχθηκε η Κόνιτσα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1947 από τους αντάρτες του Μάρκου Βαφειάδη, που σκοπό είχαν να καταλάβουν την κωμόπολη και να εγκαταστήσουν σ’ αυτήν την «κυβέρνηση του βουνού».

Ο κ. Γκώνης εξήρε την αντίσταση και των κατοίκων της Κονίτσης που μαζί με το Στρατό αγωνίστηκαν για την υπεράσπισή της. Υπογράμμισε τον αγώνα και τη θυσία των ανδρών του 582 Τ.Π και 584 Τ.Π., της Χωροφυλακής που ενίσχυσε την Κόνιτσα με τη συνδρομή των ΛΟΚ της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών, καθώς και την ηρωική αντίσταση στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Στηλίτευσε δε τη στάση της Πολιτείας που, όπως είπε, δεν πρέπει να ξεχνά τη θυσία εκείνων που έσωσαν τότε την Κόνιτσα.


Ο Μητροπολίτης Ανδρέας εξήρε με τη σειρά του τη θυσία των πεσόντων μαχητών του Στρατού, ενώ παράλληλα τόνισε την προσπάθεια της νυν Κυβέρνησης να αλλοιώσει τα πάντα στις μέρες μας, από το μάθημα των Θρησκευτικών έως και την ταυτότητα του φύλου για τη νέα γενιά. 


Κάλεσε το λαό να είναι πάντα κοντά στην Εκκλησία και στις Εθνικές αξίες. Στη συνέχεια κληρικοί και πολίτες με πομπή πήγαν στο Μνημείο Πεσόντων της «Μάχης της Κόνιτσας» όπου τελέσθηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Οι παρουσίες
Το «παρών» στις χθεσινές εκδηλώσεις έδωσαν ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κων/νος Τασούλας, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ο Αντιδήμαρχος Κόνιτσας Γεώργιος Καλλιντέρης, ο κ. Κωστούλας, Αντιστράτηγος ε.α., Έφεδροι Αξιωματικοί από τα Γιάννενα, ενώ εκπροσωπήθηκαν η εθνική αντίσταση Ν. Ζέρβα  Ιωαννίνων, η εθνική αντίσταση ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ Ν. Άρτας η Εθν. Αντίσταση Π.Α.Ο Θεσσαλονίκης, τα Παραρτήματα της Βασιλικής Ένωσης Θεσπρωτίας Ιωαννίνων και Κόνιτσας κ.α..Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Τιμήθηκαν χθες οι πεσόντες στη «Μάχη της Κόνιτσας»!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8487724844691466372
Σχόλια
item