Γιάννενα: Όχι στην αποδυνάμωση σχολείων της Κόνιτσας Γιάννενα: Όχι στην αποδυνάμωση σχολείων της Κόνιτσας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Όχι στην αποδυνάμωση σχολείων της Κόνιτσας

Γιάννενα: Όχι στην αποδυνάμωση σχολείων της Κόνιτσας

Στην αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που πρότεινε το Υπουργείο Παιδείας και σύμφωνα με την οποία στον Δήμο Κόνιτσας αποδίδονται 7 μόρια αντί των 8 που μέχρι τώρα ίσχυαν, αντιδρά έντονα η Δημοτική Αρχή της ακριτικής κωμόπολης, ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο την επανεξέταση και τροποποίηση της σχετικής πρότασης. 

«Οι σχολικές μονάδες του Δήμου Κόνιτσας ανήκουν σε παραμεθόριο, ακριτική ζώνη και απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αλβανικό Κράτος. Ως εκ τούτου, εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας ευρύτερης δυσπρόσιτης και αγροτικής περιοχής» τονίζει ο Δήμος Κόνιτσας σε σχετική ανακοίνωσή του. 


Και προσθέτει ότι «η χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του νομού (64 χιλ.) καθιστά τα σχολεία από τα πιο απομακρυσμένα του Νομού Ιωαννίνων, ενώ το οδικό δίκτυο και η ολισθηρότητα του δρόμου, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, δυσχεραίνουν τη μετάβαση στην περιοχή. Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης, το οποίο έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, είναι αποτρεπτικό για τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν το σχολείο».


Ανεξήγητη…
Απευθυνόμενος στους καθ’ ύλην αρμόδιους επισημαίνει ότι «εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης και μετακίνησης δεν έχουν βελτιωθεί, θεωρείται ανεξήγητη και πέραν κάθε λογικής η μείωση των μορίων, η οποία υποβιβάζει την περιοχή και αποδυναμώνει τις σχολικές μονάδες».


Σύμφωνα με όλα αυτά – καταλήγει ο Δήμος - προβάλλεται εύλογο το αίτημα για άμεση επανεξέταση του θέματος και συγκεκριμένα για τροποποίηση της πρότασης και διατήρηση των 8 μορίων, που αποδίδονται μέχρι σήμερα στα σχολεία του Δήμου Κόνιτσας, αν όχι την πριμοδότησή τους.


Κοινοβουλευτική παρέμβαση
Στην απόφαση της Κυβέρνησης να «εξαφανίσει» τα δυσπρόσιτα σχολεία δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα σχολεία της περιφέρειας αναφέρεται και ο Γραμματέας ΠΕ Ν.Δ. βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τoν Υπουργό  Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.


Στην ερώτησή του ο Λευτ. Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η οποία έχει αποφασίσει να απορρίψει την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας αναφέροντας χαρακτηριστικά  πως με την προαναφερόμενη απόφαση υποβιβάζονται συνολικά 430 σχολεία, ενώ έμμεσα καταργούνται σχολικές μονάδες. 


Και σε άλλο σημείο τονίζει ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα η προαναφερόμενη απόφαση και να υπάρξει εκ νέου πρόταση για τα δυσπρόσιτα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που να λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, τη γεωμορφία της κάθε περιοχής και τις ιδιαίτερες ανάγκες (ορεινές περιοχές, οδικό δίκτυο, αποστάσεις, προσβασιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, κλπ) της ελληνικής περιφέρειας».
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Όχι στην αποδυνάμωση σχολείων της Κόνιτσας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 193694336044393962
Σχόλια
item