Γιάννενα: Θα δώσει «ανάσα» η νέα πτέρυγα Γιάννενα: Θα δώσει «ανάσα» η νέα πτέρυγα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Θα δώσει «ανάσα» η νέα πτέρυγα

Γιάννενα: Θα δώσει «ανάσα» η νέα πτέρυγα

Ψηλά βάζει τον πήχη για το 2018 η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς θέτει μια σειρά από στόχους, που η επίτευξή τους θα ανεβάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η ένταξη του 4ου κτηρίου στις λειτουργίες του νοσοκομείου. «Αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμπίεση των κλινικών, οι οποίες ασφυκτιούν από τον αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων που δέχονται, και ταυτόχρονα να κατακτηθούν νέες καινοτόμες ιατρικές και νοσηλευτικές πρακτικές, που θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή μας», τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, ζητώντας τη βοήθεια των εργαζομένων.

Η λειτουργία της νέας πτέρυγας αναμένεται να δώσει μια βαθιά «ανάσα» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς συνεχίζει να δέχεται όλο και περισσότερους ασθενείς, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από τα Ιόνια νησιά, την Αιτωλοακαρνανία, τη Δυτική Μακεδονία και την Αλβανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 έως σήμερα οι κλίνες του νοσοκομείου παραμένουν σχεδόν οι ίδιες (μειώθηκαν από 760 σε 756), την ίδια στιγμή που το σύνολο των νοσηλευθέντων αυξήθηκε κατά 2,71% και από 56.715 το 2014 έφτασε τους 58.253 το 2017. 
Ιδιαίτερα αυξημένη, όμως, είναι και η προσέλευση ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, άτι που σε μεγάλο βαθμό αναδεικνύει και το έλλειμμα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να καλύψει με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας. 
Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εξετάστηκαν το 2017 229.071 άτομα, με τη μεταβολή από το 2014 να φτάνει στο 29,98% και το 3,86% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Με απλά λόγια, η αύξηση ξεπέρασε τα 50.000 άτομα μέσα σε μια τετραετία. 
Αύξηση κατά 2% καταγράφεται και στα έκτακτα περιστατικά, που έφτασαν τις 52.055 την περσινή χρονιά, καθώς και στους εξετασθέντες στα απογευματινά ιατρεία, που ανήλθαν σε 12.760 (+19,18% σε σχέση με το 2014).
Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων σε ετήσια βάση, φτάνει τους 353.945, περισσότεροι από 10.000 σε σχέση με το 2016 και από 57.000 σε σύγκριση με το 2014.
«Αν υπολογίσουμε και έναν συνοδό, αντιλαμβάνεστε πως όλη η Ήπειρος πέρασε από το νοσοκομείο. Τα μεγέθη είναι πάρα πολύ μεγάλα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί από το προσωπικό αφυπηρέτησαν και πολλοί έχουν φτάσει στα όρια συνταξιοδότησης, αντιλαμβανόμαστε το φορτίο που σηκώνει αυτός ο κόσμος, που ζει και εργάζεται μέσα σε αυτόν τον οργανισμό», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης. 
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ένας δεύτερος στόχος, όπως τον οριοθέτησε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης κλινικών, μονάδων και υπηρεσιών, με μεσοπρόθεσμο στόχο την πιστοποίηση του συνόλου του νοσοκομείου.
Στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη σύνταξης ενός οργανισμού, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, στον τριτοβάθμιο και δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, στη δρομολόγηση της ίδρυσης και λειτουργίας της αγγειοχειρουργικής κλινικής, στην ολοκλήρωση της περαιτέρω ανάπτυξης του Μαγνητικού Τομογράφου με τη δρομολογηθείσα ήδη προμήθεια και εγκατάσταση του κατάλληλου λογισμικού για μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς, καθώς στην προμήθεια και οργάνωση της λειτουργία υποδομών του PET/CT. 
Ο λόγος για το μηχάνημα, που θα αποκτηθεί από δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και θα δίνει ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες ταυτόχρονα, εντοπίζοντας με ακρίβεια την ανατομική θέση της παθολογικής μεταβολικής δραστηριότητας μέσα στο σώμα. Η σημασία του είναι μεγάλη, καθώς θα οδηγεί στην επιλογή των κατάλληλων θεραπευτικών σχημάτων για ογκολογικούς ασθενείς.
Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος της διοίκησης είναι να δρομολογηθούν μέσα στο 2018 η ίδρυση του Κέντρου στήριξης εξατομικευμένης Ιατρικής και Μοριακής Ιατρικής, η ανάπτυξη πιστοποιημένων υποδομών Βιοτραπεζών, η αναβάθμιση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας, η ανανέωση και αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η θεσμοθέτηση εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας, μετακίνησης, και οργάνωσης που να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία και την ορθή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου, και να ξαναστηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης στο νοσοκομείο.
«Στους εννέα μήνες που βρισκόμαστε μαζί με τον αναπληρωτή διοικητή στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη, από άποψη οικονομική, κατάσταση με έναν και μοναδικό στόχο: Να μπορέσει τούτη η ναυαρχίδα των δομών υγείας στη Βορειοδυτική Ελλάδα, να ανταποκριθεί με επάρκεια και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που οφείλει και πρέπει να προσφέρει ένα τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο», τόνισε ο Β. Τσίκαρης και ευχαρίστησε το προσωπικό, προσθέτοντας πως «ως διοίκηση και εργαζόμενοι δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε και πολύ περισσότερο να εκμεταλλευτούμε την ελπίδα και την ανάγκη των πολιτών για πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
Τέλος, ο διοικητής κάλεσε όλους σε συστράτευση στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πρωτοπόρου ρόλου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. «Το αξίζει η περιοχή, το χρειάζεται η χώρα», κατέληξε.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Θα δώσει «ανάσα» η νέα πτέρυγα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 634779739009682022
Σχόλια
item