Πρέβεζα: Αίτημα στο Δήμο Πρέβεζας για μετονομασία της Λεωφόρου Ιωαννίνων σε Λεωφόρο Κώστα Κρυστάλλη

Πρέβεζα: Αίτημα στο Δήμο Πρέβεζας για μετονομασία της Λεωφόρου Ιωαννίνων σε Λεωφόρο Κώστα Κρυστάλλη
Την μετονομασία της Λεωφόρου Ιωαννίνων σε Λεωφόρο Κώστα Κρυστάλλη, ζητά με αίτηση του προς τον Δήμο Πρέβεζας ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας. 

Η αίτηση αναμένεται να συζητηθεί το προσεχές διάστημα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας και εν συνεχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.

Κώστας Κρυστάλλης: «Ο Ποιητής του Βουνού και της Στάνης»


Ο Κώστας Κρυστάλλης ή Κρουστάλλης (1868-1894) ήταν Έλληνας ποιητής και πεζογράφος της Νέας Αθηναϊκής σχολής, γεννήθηκε στο Συρράκο της Ηπείρου το 1868, όπου και έζησε μέχρι τα δώδεκα. 

Ο πατέρας του, Δημήτρης Κρυστάλλης, ήταν έμπορος κτηνοτροφικών προϊόντων του Συράκου, με έδρα τα Ιωάννινα, σε όλη την Ήπειρο. 

Μητέρα του ήταν η Ιωάννα Ψαλλίδα και είχε άλλα τέσσερα αδέλφια, ενώ ο ίδιος ήταν πρωτότοκος.Τα στοιχειώδη γράμματα τα μαθαίνει στο μεικτό δημοτικό σχολείο του χωριού του. Το 1880 γράφτηκε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων.

Την ίδια χρονιά η μητέρα του πεθαίνει.Φοιτά στις τέσσερις τάξεις του Ελληνικού Σχολείου της Ζωσιμαίας και στην Α΄τάξη του Γυμνασίου, οπότε και έμεινε επανεξεταστέος, στα 1885. Διακόπτει και αυτό σχετίζεται μάλλον με την ασθενική του υγεία. 

Κατ΄άλλους βιογράφους του, ο πατέρας του τον χρησιμοποίησε υπάλληλο στο μαγαζί του. Το 1887 δημοσίευσε το ποίημα «Αι σκιαί του Άδου», που αναφερόταν σε επεισόδια της Επανάστασης του 1821. 

Εξαιτίας αυτού διώχθηκε από τις τουρκικές αρχές και κατέφυγε στην Αθήνα (Ιανουάριος 1889), ενώ τα τουρκικά δικαστήρια τον καταδίκασαν ερήμην σε εικοσιπενταετή εξορία στη Βαγδάτη. Στην Αθήνα άλλαξε το οικογενειακό του όνομα σε Κρυστάλλης. 

Στην Αθήνα εργάστηκε αρχικά στο τυπογραφείο των εκδόσεων «Φέξη» και παράλληλα δημοσίευε ποιήματα.

Το 1891 προσλήφθηκε ως συντάκτης στο περιοδικό «Εβδομάς» του Ιωάννη Δαμβέργη, αλλά η συνεργασία του έληξε τον ίδιο χρόνο εξαιτίας διαφωνιών με τη διεύθυνση του περιοδικού. Έπειτα διορίστηκε ως υπάλληλος στους σιδηροδρόμους της Πελοποννήσου. 

Οι δύσκολες συνθήκες ζωής του είχαν αποτέλεσμα να προσβληθεί από φυματίωση. 

Μετακόμισε στην Κέρκυρα, ελπίζοντας ότι εκεί θα βελτιωθεί η υγεία του, η οποία όμως επιδεινώθηκε και τελικά πέθανε στις 22 Απριλίου του 1894 στην Άρτα, όπου έμενε η αδερφή του.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Αίτημα στο Δήμο Πρέβεζας για μετονομασία της Λεωφόρου Ιωαννίνων σε Λεωφόρο Κώστα Κρυστάλλη
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 6410354779561605974
item