Ήπειρος: Πολλές οι κλίνες, ανεπαρκείς οι υποδομές Ήπειρος: Πολλές οι κλίνες, ανεπαρκείς οι υποδομές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Πολλές οι κλίνες, ανεπαρκείς οι υποδομές

Ήπειρος: Πολλές οι κλίνες, ανεπαρκείς οι υποδομές

Την ανάγκη για περισσότερες υποδομές, αν όχι σε κλίνες, τουλάχιστον σε επιχειρήσεις εστίασης, ανέδειξε το μεγάλο κύμα επισκεπτών που δέχθηκε η ορεινή Ήπειρος στις εορτές των Χριστουγέννων.

Αν και η αύξηση της επισκεψιμότητας ήταν αναμενόμενη με την ολοκλήρωση και της Ιόνιας Οδού, που έφερε πιο κοντά τη νότια Ελλάδα, τα οκτώ χρόνια κρίσης, σίγουρα, δεν ήταν ευνοϊκά για την όποια επένδυση, μικρή και μεγάλη, κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Ωστόσο, ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών σε αυτή τη συγκυρία, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη μελλοντική εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος, αλλά και του είδους των επισκεπτών που θα ακολουθήσουν. 


Όπως είναι γνωστό, στόχος των τοπικών φορέων, επαγγελματιών του τουρισμού και αρχών, είναι η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και στα Ζαγοροχώρια, έναν «παλιό» τουριστικό προορισμό, αρκετά πιο ανεπτυγμένο σε σχέση με άλλες περιοχές που τώρα αρχίζουν να απολαμβάνουν τα οφέλη του τουρισμού, οι υποδομές δεν επαρκούν.


Σε άλλες περιοχές, όπως τα συνεχώς ανερχόμενα Τζουμέρκα, αν και ο αριθμός των εκδρομέων, αλλά και επισκεπτών της μιας ημέρας ήταν μεγάλος, δεν υπήρξαν προβλήματα εξυπηρέτησης, ωστόσο και εκεί τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη υποδομή, σε κλίνες και καταστήματα.


Η πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Ελένη Παγκρατίου, με αφορμή τη μεγάλη επισκεψιμότητα που φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, έκανε λόγο για ελλείψεις, κυρίως στην εστίαση, με τα καταστήματα να μην επαρκούν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι και οι ημερήσιοι επισκέπτες, μαζί με όσους καταλύουν σε ξενοδοχεία και ξενώνες, δεδομένου ότι τα περισσότερα καταλύματα δε διαθέτουν κουζίνα. 


Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τις επιλογές των επισκεπτών και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για την περιοχή, πέραν της φυσικής ομορφιάς, των μνημείων και των υπαίθριων σπορ, που ήδη προσφέρονται σε ποτάμια και βουνά της περιοχής.


Εξίσου σημαντικό, τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και τη διαφοροποίησή του σε σχέση με τον «ανταγωνισμό», είναι η σύνδεση με την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. 


«Βασικό μέλημα όσων ασχολούνται με τον τουρισμό θα πρέπει να είναι οι συνεργασίες, η ένταξη της τοπικής γαστρονομίας στο προσφερόμενο μενού και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για έλευση επισκεπτών στο Ζαγόρι, όλες τις εποχές του χρόνου», κατέληξε η κ. Παγκρατίου.

Ικανοποίηση και αισιοδοξίαΤο θετικό μήνυμα, πάντως, ήταν ότι, για πρώτη φορά, οι πληρότητες δεν περιορίστηκαν μόνο στις ημέρες των αργιών, αλλά όλες τις ημέρες των εορτών σε πολλές τουριστικές περιοχές του νομού Ιωαννίνων, όπως το Μέτσοβο, το Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα. 


Η ίδια εικόνα αναμένεται και για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με την αργία των Φώτων, αλλά υπάρχουν κρατήσεις ακόμη και για τις Απόκριες, όπως ανέφερε η κ. Παγκρατίου.

«Σταθερός στόχος για τον τουρισμό στο Ζαγόρι είναι η διάρκεια, να μην περιορίζεται η κίνηση μόνο στις εορταστικές περιόδους, αλλά η περιοχή να προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την καλή πορεία των ημερών. 


«Ο δήμος στηρίζει με κάθε πρόσφορο μέσο τον τουρισμό με υποδομές και προβολή μέσω των εκθέσεων που συμμετέχει, αλλά βασικό μέλημα των επαγγελματιών του κλάδου θα πρέπει να είναι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας για να στηρίζονται και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα». 

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι πληρότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα όχι μόνο στους δημοφιλέστερους προορισμούς του Ζαγορίου, αλλά συνολικά στα χωριά που διαθέτουν καταλύματα, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων, ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, δωματίων και των καταστημάτων εστίασης τα οποία δούλεψαν και με ημερήσιους επισκέπτες. 


Την ικανοποίησή του για την καλή πορεία του τουρισμού στο Ζαγόρι εξέφρασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος, επισημαίνοντας ότι «οι προοπτικές που ανοίγονται για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα είναι ευοίωνες και η προσπάθεια δήμου, περιφέρειας και επαγγελματιών για την προβολή του τουριστικού προϊόντος αποδίδει καρπούς».


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Πολλές οι κλίνες, ανεπαρκείς οι υποδομές
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3621283303173149074
Σχόλια
item