Μνημόσυνο στη Μνήμη των αθώων πολιτών της Ηπείρου …Στο Νταλαμάνι Πρεβέζης Μνημόσυνο στη Μνήμη των αθώων πολιτών της Ηπείρου …Στο Νταλαμάνι Πρεβέζης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μνημόσυνο στη Μνήμη των αθώων πολιτών της Ηπείρου …Στο Νταλαμάνι Πρεβέζης

Μνημόσυνο στη Μνήμη των αθώων πολιτών της Ηπείρου …Στο Νταλαμάνι Πρεβέζης
Με Πανελλαδική συμμετοχή τελέστηκε των Κυριακή 28/1 στο μαρτυρικό Νταλαμάνι Μελιανών Πρεβέζης, το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο μνήμης των 150 και άνω μαρτυρησάντων Σουλιωτών το 1945.

Με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων θυμάτων του Ε.Δ.Ε.Σ. αλλά και αθώων πολιτών της Ηπείρου, τελέστηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο για την επέτειο της δολοφονίας τους από άντρες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που είχαν επικεφαλής τους  τον «Καπετάν Τζουμερκιώτης».
Οι  αντάρτες  του ΕΛΑΣ αφού υπέβαλε τους αιχμαλώτους τους σε ανήκουστα βασανιστήρια, σιδηροδέσμιους ανά 3 – 4 τους οδήγησαν τη νύχτα της 24ης προς 25η Ιανουαρίου 1945, στα Δερβίζιανα, στο Νταλαμάνι όπου και τους εκτέλεσαν.
Κύριος  φορέας της εθνικοθρησκευτικής εκδήλωσης ήταν ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ Πρεβέζης , με παρόντα τον πρόεδρό της κ. ΤΣΟΥΤΣΗ Κωνσταντίνο Στράτηγο ε.α..
Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από όλη την Ήπειρο καθώς ακόμη και τη Θεσσαλονίκη, συγγενείς των ηρωικών νεκρών ,καθώς και υπερήλικες μαχητές της εποχής.
  Μετά τη Θεία λειτουργία  και αφού τελέστηκε το ιερό μνημόσυνο, ακολούθησε ο  πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον κ. Πεπόνη Θωμά.  Στο Μνημείο των 140  θυσιασθέντων τελέσθηκε τρισάγιο  στη μνήμη τους και έγινε η κατάθεση στεφάνων:
Η σεμνή τελετή έληξε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

http://veteranos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Μνημόσυνο στη Μνήμη των αθώων πολιτών της Ηπείρου …Στο Νταλαμάνι Πρεβέζης
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 452093538268901548
Σχόλια
item