Άρτα: Γιατί όχι τμήμα ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Άρτα, στο ενοποιημένο Πανεπιστήμιο; Άρτα: Γιατί όχι τμήμα ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Άρτα, στο ενοποιημένο Πανεπιστήμιο; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Γιατί όχι τμήμα ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Άρτα, στο ενοποιημένο Πανεπιστήμιο;

Άρτα: Γιατί όχι τμήμα ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Άρτα, στο ενοποιημένο Πανεπιστήμιο;
ΠΡΩΤΑ η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενοποίηση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς και μετέπειτα παίρνουν σειρά οι ενοποιήσεις Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, όπως και Ιόνιου Πανεπιστημίου με ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Ας τα πάρουμε λιγάκι από την αρχή για όσα αφορούν την Ήπειρο, λέγοντας συνοπτικά πως το πόρισμα της επιτροπής διαβούλευσης βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, από τον οποίο η επιτροπή περιμένει τις παρατηρήσεις για να τεθεί (το πόρισμα) υπόψη στις Συγκλήτους και των δύο Ιδρυμάτων.
Αυτό στο οποίο πρέπει να περιορισθούν είναι οι συζητήσεις επί των Ακαδημαϊκών κριτηρίων, γιατί το άλλο, η ενοποίηση δηλαδή, είναι θέμα πολιτικής απόφασης και την απόφαση παίρνει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, το οποίο και κρίνεται. Όχι «166», και 766 από τους καθηγητές να είναι αντίθετοι, έτσι και πει «ναι» το υπουργείο πάμε για το επόμενο βήμα.
Μετά τις Συγκλήτους το θέμα της ενοποίησης οδηγείται προς ψήφιση στη Βουλή, αφού πρώτα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Εδώ είναι που χρειαζόμαστε παρεμβάσεις όχι μόνο από την αρμόδια επιτροπή και ολόκληρη την Βουλή, αλλά πίεση απ’ όλες τις πλευρές για το νομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί. 
Ως Άρτα και κυρίως ως Πανεπιστήμιο υπάρχει που θα πρέπει να εξεταστεί πάρα πολύ σοβαρά. Και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.
Αν μη τι άλλο είναι θετικό ότι στο νομό μας δημιουργείται Γεωπονική Σχολή και παράλληλα ότι διατηρείται το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, που μετονομάζεται σε τμήμα Μουσικών Σπουδών. 
Στο ΤΕΙ Ηπείρου υπάρχει το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και ενώ στην επιτροπή διαβούλευσης προτάθηκε η δημιουργία τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, δεν πέρασε γιατί διαπιστώθηκαν αντιδράσεις από την Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αντ’ αυτού προτάθηκε το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κι αυτό όχι ενταγμένο στην Πολυτεχνική Σχολή αλλά παραμένοντας αυτόνομο.
Με γνώστες του αντικειμένου που το συζητήσαμε, μας είπαν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο τμήμα μ’ αυτόν τον τίτλο γι’ αυτό μπορεί αν μην υπάρξει πολύ μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους φοιτητές, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν να επιλέξουν άλλα πιο ανταγωνιστικά τμήματα με μέλλον στην αγορά εργασίας.
Νομίζουμε ότι θα είναι άδικο τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για τους καθηγητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, που αποδεδειγμένα οι περισσότεροι έχουν τα προσόντα να διδάξουν σ’ ένα τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, να το στερηθεί η Ήπειρος, επειδή κάποιοι καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής θέτουν εμπόδια. 
Ταυτόχρονα οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είδε με ενδιαφέρον την δημιουργία στην Άρτα ενός τέτοιου τμήματος, επομένως για να μη χαθεί η ευκαιρία, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή καλόν είναι να περιλαμβάνει την ίδρυση και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων, ότι δηλαδή μ’ ένα τέτοιο τμήμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο. Και προκειμένου να πειστούν γι’ αυτή την αναγκαιότητα όσοι βουλευτές δεν είναι από την Ήπειρο, ας αναλάβουν πρωτοβουλία οι δικοί μας και πρωτίστως βέβαια η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. 
Στην προσπάθεια να συστρατευθεί, πλην του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, και ο συνάδελφός του της ΝΔ, επίσης από την Άρτα, Γιώργος Στύλιος, καθώς η εκπαίδευση δεν έχει χρώμα ούτε είναι φρόνιμο να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαλότητας.
Με την ενοποίηση η Άρτα γίνεται ισχυρός πανεπιστημιακός πόλος, κάτι που αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία. Κι αν τώρα τίθεται τέτοιο αίτημα είναι γιατί θα πρέπει να προλάβουμε τις ακόμα θετικότερες εξελίξεις ώστε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να καταστεί το δυναμικότερο περιφερειακό. Άλλωστε ιστορικά το αξίζει!
ΥΓ: Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Άρτα θεμελιώνει εδώ την ύπαρξή του, ενώ στην περίπτωση που το προτεινόμενο τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αν δεν συγχωνευτεί τώρα με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κινδυνεύει να συγχωνευθεί στο μέλλον και να χαθεί από την Άρτα.
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Γιατί όχι τμήμα ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Άρτα, στο ενοποιημένο Πανεπιστήμιο;
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 6949395287104248187
Σχόλια
item