Σύνδεση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

Σύνδεση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

Μηχανισμό που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με την ανάπτυξη της Ελλάδας εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, στο πλαίσιο των δυνητικών μέτρων για μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, όπως ανακοίνωσε το Eurogroup μετά τη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας Euro-working Group να εξετάσει τεχνικά αυτό το ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας πως ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον εάν κριθεί απαραίτητο και με προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Ο εν λόγω μηχανισμός είχε συζητηθεί για πρώτη φορά στο Eurogroup του περσινού Ιουνίου κατόπιν πρότασης της Γαλλίας και φαντάζει ένα από τα ανοίγματα των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το Ταμείο ζητά επισταμένα.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το ΔΝΤ, όμως ο επίτροπος Μοσκοβισί εκτίμησε ότι «η στάση, η γλώσσα, οι διατυπώσεις» που έγιναν από τους εκπροσώπους του Ταμείου κατά τη διάρκεια της ευρω-ομάδας ήταν «θετικές ή και πολύ θετικές». «Αισθάνθηκα θετική διάθεση», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε μάλιστα ότι ο μηχανισμός δεν είναι το μοναδικό μέτρο μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης που έχει τεθεί επί τάπητος, αλλά κάτι επιπρόσθετο.

Στο κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup καλεί τόσο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και το ΔΝΤ να εξετάσουν όλες τις πτυχές της ελληνικής στρατηγικής ανάπτυξης όταν θα επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η απόφαση του Eurogroup έρχεται υπό τη σκιά των πιέσεων του ΔΝΤ για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg που θέλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις δικές της προβλέψεις για την τροχιά του ελληνικού χρέους σε βάθος διετίας αλλά και έως το 2030.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνδεση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη εξετάζουν οι Ευρωπαίοι
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7732728206088047719
item