Γιάννενα: Σε… εθνικούς τόνους το δημοτικό συμβούλιο Γιάννενα: Σε… εθνικούς τόνους το δημοτικό συμβούλιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σε… εθνικούς τόνους το δημοτικό συμβούλιο

Γιάννενα: Σε… εθνικούς τόνους το δημοτικό συμβούλιο
Όταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης κυριαρχούν ζητήματα εθνικής πολιτικής, καθίσταται σαφές και αυτονόητο ότι η πλειονότητα των θεμάτων που απασχόλησαν το Σώμα ήταν ήσσονος τοπικής σημασίας.
Έτσι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε την Τετάρτη διεξήχθη συζήτηση για τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με αφορμή τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Γκόντας πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων στο οποίο δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία.
Πρότεινε επίσης ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να συμμετέχει στη διοργάνωση της κινητοποίησης για το συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου.
«Αποτελεί εθνικό μας χρέος να πάρουμε θέση στο επιλεγόμενο «Σκοπιανό ζήτημα»,κάτι άλλωστε που στο παρελθόν έχουμε πράξει σε αντίστοιχα ακόμη και ήσσονος σημασίας θέματα. Ήτοι, σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, χωρίς τον όρο Μακεδονία και άμεση παύση των αλυτρωτικών επιδιώξεων της γειτονικής χώρας. 
Προτείνω επίσης να γίνει κινητοποίηση για το επικείμενο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου όπως έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη όπου παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μας κ. Εμμανουηλίδης, ως εκπρόσωπός της. Επιβάλλεται ο Δήμος μας να συμμετέχει σε τέτοια σοβαρά εθνικά ζητήματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας.
Από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ο Β. Καραμπίνας τόνισε ότι λύση θα έπρεπε να έχει βρεθεί εδώ και χρόνια προσθέτοντας πως συλλαλητήρια που διοργανώνονται από Δήμους ανά τη χώρα είναι εκ του πονηρού».
Την έκδοση ψηφίσματος πρότεινε επίσης και ο Δ. Τασιούλας από τη Λαϊκή Συσπείρωση, σε διαφορετική όμως κατεύθυνση τονίζοντας πως η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επίλυση του προβλήματος προκειμένου τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Μακριά από εθνικιστικές κορώνες τόνισε ο Σωτ. Μαλάμος, ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο.
 Η απάντηση  της δημοτικής αρχής
Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας τόνισε πως κανείς φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εθνική διπλωματία.
«Ποτέ δεν ήμουν σύμμαχος ακραίων διχαστικών λογικών και αντιλήψεων. Ο Δήμος όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά τη διπλωματία της χώρας. Είναι σαφές ότι τασσόμαστε απέναντι σε αλυτρωτικές επιδιώξεις και απόψεις».
Η τοποθέτηση έγινε λίγο νωρίτερα και από τον αντιδήμαρχο Θαν. Μανταλόβα τονίζοντας την αναγκαιότητα να διαφυλαχθεί η ενότητα της πόλης. «Από τη στιγμή που κάποιοι προσεγγίζουν με μικροκομματικές στοχεύσεις το Σκοπιανό ή το Μακεδονικό –το πρωί είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας και το απόγευμα υπέρ του συλλαλητηρίου-, ως δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα της πόλης και να απαιτούμε μια εθνικά επωφελή λύση». 
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε… εθνικούς τόνους το δημοτικό συμβούλιο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5348066130191934624
Σχόλια
item