Γιάννενα: Ζητά νέου τύπου Καταφύγιο η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών Γιάννενα: Ζητά νέου τύπου Καταφύγιο η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ζητά νέου τύπου Καταφύγιο η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών

Γιάννενα: Ζητά νέου τύπου Καταφύγιο  η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών

Σε μία πρόταση 15 σημείων για την άμβλυνση του οξυμένου προβλήματος των αδέσποτων ζώων, κατέληξε η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών, που συστάθηκε, στο πλαίσιο της διαδικασίας της αναμόρφωσης του νόμου 4039/2012 που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή, που συνεδρίασε μετά από πρωτοβουλία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Χαράλαμπου Μπρέχα, επεξεργάστηκε μία σειρά προτάσεων, που θα κατατεθούν μέσω του συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, Ρήγα Τσιακίρη, ο οποίος μέχρι πρότινος υπηρετούσε στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, ενώ στο γραφείο του υπουργού έχει φτάσει και ένα δεύτερο κείμενο προτάσεων, που συντάχθηκε από τον προϊστάμενο του τμήματος Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας του δήμου Ιωαννιτών Θωμά Λεοντίου.

Η βασική πρόταση έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας περιφραγμένης περιοχής, τουλάχιστον 15 στρεμμάτων, η οποία θα είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα, ένα για τα αρσενικά σκυλιά, ένα για τα θηλυκά και ένα για τα κουτάβια. 

Η βασική διαφορά με το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, που λειτουργεί εδώ και χρόνια ο δήμος Ιωαννιτών, έχει να κάνει με το ότι η διαμονή των αδέσποτων δε θα είναι προσωρινή και στη συνέχεια θα επανεντάσσονται, αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και τα ζώα θα φεύγουν μόνο όταν υπάρχει ενδιαφέρον για υιοθεσία τους. Μια δεύτερη διαφορά είναι το ότι δε θα δημιουργηθούν κελιά για κάθε σκύλο ξεχωριστά, αλλά μικρά σπιτάκια, όπου τα ζώα θα προφυλάσσονται από το κρύο, τη βροχή και τη ζέστη.

Το ενδιαφέρον είναι πως η πρόταση αυτή φαίνεται να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων, που σήμερα συμμετέχουν στην πενταμελή επιτροπή του δήμου, καθώς βλέπουν πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα.

«Θεωρούμε πως πρόκειται για μια λύση, που μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα και να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες μηνύσεις κα τα δαγκώματα. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί ως μεταβατικό στάδιο, μέχρι να φανεί η αισθητή μείωση των αδέσποτων με βάση τα αποτελέσματα που θα δώσουν οι υπόλοιπες προτεινόμενες αλλαγές», τόνισε στον Η.Α. ο κ. Μπρέχας.

Η προτεινόμενη λύση έχει, βέβαια, ένα υψηλό κόστος, που δεν μπορεί να αναλάβει μόνος του ο δήμος. Πέρα από το κατασκευαστικό κόστος, που θα είναι μειωμένο σε σχέση με αυτό της δημιουργίας ενός καταφυγίου με τις προδιαγραφές που απαιτούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα απαιτηθούν σημαντικές δαπάνες για τη σίτιση και τον εμβολιασμό των ζώων, που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα χρήματα που δαπανά σήμερα κατ’ έτος ο δήμος Ιωαννιτών. Και αυτό γιατί και ο εμβολιασμός θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και γιατί ο αριθμός των ζώων θα είναι μεγάλος, από τη στιγμή που δε θα επανεντάσσονται. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η διαπαραταξιακή επιτροπή ζητά σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους.

Μία άλλη πρόταση έχει να κάνει με την αυστηρή εφαρμογή της σήμανσης των ζώων συντροφιάς, όπως ήδη προβλέπεται, αλλά δεν εφαρμόζεται, καθώς και ο έλεγχος των δεσποζόμενων από την Ελληνική Αστυνομία, που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει scanner, αλλά υπάρχει και μια απροθυμία να αναλάβει το έργο. Σημειώνεται, ακόμη, πως δε θα πρέπει να υπάρξει καμία επιπλέον φορολόγηση στους νόμιμους ιδιοκτήτες, γιατί αυτό θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο εγκατάλειψης.

Επίσης, προτείνονται η επανένταξη των ζώων μέσω της πενταμελούς επιτροπής, ακόμη και όταν αυτά έχουν διαχειριστεί από φιλόζωους πολίτες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι φιλοζωικά σωματεία επανεντάσσουν ζώα σε χώρους όπου απαγορεύεται από τον νόμο, όπως το πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ ζητείται και η ρητή απαγόρευσης της σίτισης αδέσποτων ανεξέλεγκτα, καθώς δημιουργούνται αγέλες. 

Αναφέρεται, επιπλέον, πως δεν μπορεί να νοούνται ως φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων οι πόλεις και τα χωριά, καθώς αποτελούν εχθρικό περιβάλλον (αδυναμία εύρεσης τροφής, έντονη κυκλοφορία αυτοκινήτων κ.λπ), ενώ το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Προτείνονται, ακόμη, η σύνταξη μελέτης για την πυκνότητα των ζώων, ώστε να προκύπτει που θα υπάρχει η δυνατότητα επανένταξης, η πρόβλεψη για τη χρήση αναισθητικού όπλου, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικά η περισυλλογή, και ο προσδιορισμός για το ποιοι θα αποτελούν το συνεργείο περισυλλογής.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή ζητά να οριστεί ανώτατο όριο παραμονής στα Καταφύγια για τα ζώα που πάσχουν από λεϊσμανίαση, καθώς σήμερα αυτό δεν καθορίζεται επακριβώς, με συνέπεια να παραμένουν επί μακρόν και αποτελούν κίνδυνο και για τα υπόλοιπα ζώα. 

Επισημαίνει, παράλληλα, και την ανάγκη η απόφαση για τα ζώα που είναι επιθετικά, να λαμβάνεται πλειοψηφικά από την πενταμελή επιτροπή και όχι με ομόφωνη απόφαση ή να αποκλειστικά από την τριμελή, που απαρτίζεται από τρείς κτηνιάτρους.

Τέλος, ζητά την αποποινικοποίηση των υπεύθυνων οργάνων των δήμων που ασχολούνται με το θέμα των αδέσποτων, τη δυνατότητα άμεσης πρόσληψης από τους δήμους κτηνιάτρων και τη δημιουργία κτηνιατρικής υπηρεσίας σε κάθε δήμο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις του προϊσταμένου του τμήματος Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας του δήμου Ιωαννιτών Θωμά Λεοντίου, ο οποίος καταλήγει σημειώνοντας πως εφόσον συνεχιστεί η απουσία μόνιμου και επαρκούς κτηνιατρικού προσωπικού στους δήμους, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς δε θα έχουν τη διαχείριση που τους αρμόζει, το υπηρεσιακό προσωπικό θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, τα φιλοζωικά σωματεία θα εμπλέκονται ενεργά βάσει νόμου στην υλοποίηση της αρμοδιότητας, αλλά χωρίς καμία ουσιαστικά ευθύνη, και οι κάτοικοι της χώρας θα υφίστανται τις αρνητικές παρενέργειες από την παρουσία υπεράριθμων αδέσποτων ζώων, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε μη αποδεκτές πρακτικές.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ζητά νέου τύπου Καταφύγιο η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5119096824517379597
Σχόλια
item