Ήπειρος: Η ιδέα μετατρέπεται σε δράση Ήπειρος: Η ιδέα μετατρέπεται σε δράση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Η ιδέα μετατρέπεται σε δράση

Ήπειρος: Η ιδέα μετατρέπεται σε δράση

Με καινοτομία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν οι Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, που από… ιδέα αρχίζει να μετατρέπεται σε δράση.

Με χρηματοδότηση που αγγίζει τα 40 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Ηπείρου, το καινοτόμο πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία αναστύλωσης σημαντικών μνημείων, όπως είναι τα πέντε θέατρα της Ηπείρου, αλλά και οδικών υποδομών, όπως η βελτίωση της πρόσβασης προς τα μουσεία και το μεγάλο έργο της παράκαμψης της εθνικής οδού από τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Παράλληλα, όμως, οι δράσεις που θα αρχίσουν σύντομα να… ξετυλίγονται, εμπλέκουν πλέον τοπικούς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, οι οποίοι θα υποστηρίζουν το εγχείρημα μέσα από τη λειτουργία εκθετηρίων και πωλητήριων τοπικών προϊόντων.


Μέχρι τον Απρίλιο, όπως συμφωνήθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Ηπείρου, θα συγκροτηθεί το ιδρυτικό «σύμπλεγμα» (cluster) επιχειρήσεων με τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής. Στη συνέχεια, τηρώντας τους κανόνες πιστοποίησης, θα μπορούν να εντάσσονται συνεχώς και νέες επιχειρήσεις.


«Θα γίνει σπουδαία δουλειά. Είναι το άλλο κομμάτι -εκτός από την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων- που θα δώσει υπεραξία και δουλειά στον τόπο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο «Διάζωμα» και ειδικά στον κ. Μπένο, που τον έχουμε αρωγό σε όλους τους τομείς. 


Νομίζω ότι, αν αυτό γινόταν σε όλη την πατρίδα μας, το είχαν ενστερνιστεί και το είχαν καταλάβει όλοι, θα είχαμε δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη υπεραξία μέσα από τα μνημεία της κάθε περιοχής, που βοηθάει εκτός από την αναστήλωση, και στην ανάπτυξη του τόπου», ανέφερε, μετά τη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά την παρουσίαση του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια περίπου, αποτελεί πλέον «πιλότο» για αντίστοιχα, μικρότερα ή μεγαλύτερα προγράμματα, περιφερειών και δήμων της χώρας, που έχουν αποτανθεί τόσο στα στελέχη της περιφέρειας Ηπείρου για την «τεχνογνωσία» όσο και στο Σωματείο «Διάζωμα».

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑΜια πρώτη εικόνα της ολοκληρωμένης διαδρομής, αλλά και όλων των δυνατοτήτων που θα προσφέρει στον επισκέπτη, όπως είναι οι ψηφιακές ξεναγήσεις, θα είναι έτοιμη μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, οπότε αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος, με κάθε επισημότητα.


Πρόκειται για το πρώτο έργο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαζώματος Σταύρο Μπένο, που αντιμετωπίζει ολιστικά τον πολιτιστικό τουρισμό.


«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Μόλις αποφασίστηκε ότι στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η εναρκτήρια εκδήλωση (launch event) του προγράμματος. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Είναι η παγκόσμια πρώτη. Είναι το πρώτο ολιστικό προϊόν στον πολιτιστικό τουρισμό παγκοσμίως. 


Θα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου. Θα φροντίσουμε να επιστρατεύσουμε τους πάντες, να έρθουν από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ηπείρου και αυτό το σπουδαίο προϊόν. Γίνεται κάτι μοναδικό σε αυτό το πρόγραμμα, και σε επίπεδο οργάνωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα τουρισμού Στράτος Ιωάννου. «Είναι ένα έργο ολιστικό, που θα δώσει τεράστια ανάπτυξη στην Ήπειρο. Κάτι που δεν το πιστεύουμε μόνο εμείς. Είμαστε οι πρώτοι, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, που κάνουμε μια τέτοια διαδικασία», σημείωσε.


Στην εκδήλωση θα προσκληθούν η πολιτική ηγεσία (πρωθυπουργός και υπουργοί) και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργάνων. Παράλληλα, θα κληθούν μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως και φυσικά στη χώρα μας. Εξάλλου, για την υλοποίησή του, εκτός από την περιφέρεια και το «Διάζωμα» συνεργάστηκαν στενά τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλοι φορείς.

ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣΟΙ νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα κομβικό στοιχείο του προγράμματος, θέλοντας να μετατραπεί η κάθε επίσκεψη σε μια εμπειρία για τον επισκέπτη, αλλά παράλληλα να επιτευχθεί η μέγιστη προβολή. 


Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπένος, το «Διάζωμα» εξασφάλισε δύο χορηγίες. Η πρώτη προέρχεται από την βραβευμένη ομάδα «Clio Muse», που θα αναλάβει την ανάπτυξη μιας αφήγησης για τα μνημεία του προγράμματος, η οποία θα παρουσιάζεται μέσω κινητών τηλεφώνων. Στις αφηγήσεις θα δίνονται διάφορα στοιχεία, που προέρχονται από την ιστορία και τους μύθους της περιοχής.


Η δεύτερη χορηγία αφορά τη δημιουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος, καθώς και προτύπων, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν. 


«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα λήγει το 2023. Εμείς θα δώσουμε το προϊόν το 2018 και θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2019. Θα έχουμε δηλαδή τριάμισι χρόνια ακόμα να το διορθώνουμε. Όχι σε ένα κλειστό δωμάτιο, αλλά με τη ζωή, τους επισκέπτες, που θα έρχονται και θα το αξιολογούν», σημείωσε ο κ. Μπένος.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος Κώστας Ντέτσικας και η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ήπειρος Α.Ε.» Ελένη Ρόκκου αντίστοιχα, ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος και υπηρεσιακοί παράγοντες. 


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Η ιδέα μετατρέπεται σε δράση
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5718236368022130918
Σχόλια
item