Ήπειρος: Θεοφάνεια στη λίμνη και τα ποτάμια της Ηπείρου Ήπειρος: Θεοφάνεια στη λίμνη και τα ποτάμια της Ηπείρου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Θεοφάνεια στη λίμνη και τα ποτάμια της ΗπείρουΉπειρος: Θεοφάνεια στη λίμνη και τα ποτάμια της Ηπείρου
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα 
Τον δικό τους συμβολισμό αποκτούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων στην σημερινή γιορτή των Θεοφανείων σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου.
Οι εκδηλώσεις, στα Γιάννενα, θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, με λιτανεία από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και έπειτα επίσημοι και πολίτες, θα κατευθυνθούν στην πλατεία Μαβίλη όπου έχει στηθεί και η εξέδρα για την ρίψη του Σταυρού, από τον Μητροπολίτη Μάξιμο.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι Τοπικές Κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου καλούν στον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, στις 11 το πρωί, στον χώρο του ιστορικού γεφυριού Πλάκας.
Η τελετή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ευχή και ελπίδα όλων είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστύλωση του γεφυριού.
Ανάλογη πρόσκληση, απευθύνει και ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου.
Μια ώρα αργότερα, στη γέφυρα Τζαρή Άρτας, η Κατάδυση του Τίμιου Σταυρού από την Ένωση Συλλόγων και Αδελφοτήτων Δημοτικής Ενότητας Αθαμανίου, υπενθυμίζει πως με τους αγώνες μπορούν να αποτραπούν σχεδιασμοί για αλλοίωση της φύσης, φέρνοντας ως παράδειγμα την ματαίωση κατασκευής του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο.
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών, την Ιστορική έδρα του Δήμου.
Ο αγιασμός θα γίνει στην Γέφυρα Κοράκου του Αχελώου, στις έντεκα το πρωί.
Ο Δήμος Ζαγορίου θα γιορτάσει τα Θεοφάνεια, με τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων, στις 10:30 το πρωί στους Μηλιωτάδες.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθεί στο πανέμορφο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ-Αγά στον Ζαγορίτικο ποταμό.
Στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Δήμο Ζίτσας.
Ο εορτασμός θα ξεκινήσει το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και θα ακολουθήσει ο αγιασμός των υδάτων με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι Βροσίνας.
Στην Άρτα
Με κάθε επισημότητα και πιθανότατα παρουσία της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη, θα εορταστούν τα Θεοφάνεια και στην Άρτα.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτας (περιοχή Τριγώνου), προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλινίκου.
Στις 10:30 θα ξεκινήσει η πομπή από την αρχή του πεζοδρόμου της οδού Θειακογιάννη με κατεύθυνση τον χώρο του Ιστορικού Γιοφυριού και στις 11:00 θα καταδυθεί ο Τίμιος Σταυρός στον Ποταμό Άραχθο.
Στην Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα σήμερα το πρωί θα τελεστεί δοξολογία, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, θα σχηματιστεί πομπή στον περίβολο του ναού, η οποία θα κατευθυνθεί στην παραλία της πόλης. Εκεί, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα επιβιβαστεί σε πλοιάριο και θα κάνει την ρίψη του Σταυρού στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Στην Ηγουμενίτσα
Τέλος, στην Ηγουμενίτσα, ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων, θα τελεστεί στις 10.00 το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, κ.κ. Τίτου.
Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Τελετή Αγιασμού των Υδάτων με κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα του Παλαιού Λιμένα Ηγουμενίτσας.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Θεοφάνεια στη λίμνη και τα ποτάμια της Ηπείρου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2598522390878819082
Σχόλια
item