Πόλεμος νεύρων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο βάθος… κεντροαριστερά

Πόλεμος νεύρων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο βάθος… κεντροαριστερά

Το Σκοπιανό φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορές τους, που μπορεί να αποδειχθούν αγεφύρωτες - Στις 2 το μεσημέρι η συνεδρίαση των ΑΝΕΛ που θα καθορίσει τη συνέχεια και για τις διαπραγματεύσεις, ίσως και για την κυβέρνηση.

Οριακές μοιάζει να είναι οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με αφορμή το Σκοπιανό και τις μεγάλες διαφορές τους - που μπορεί να αποδειχθούν αγεφύρωτες - σχετικά με τη λύση του ονοματολογικού. 

Η κρίση αυτή μάλιστα αρχίζει ήδη να τροφοδοτεί σενάρια και υποθέσεις περί πολιτικών ανακατατάξεων, ακόμη και σπάσιμο με της κυβερνητικής συνεργασίας, με στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία συμμαχία με την κεντροαριστερά, με την οποία υπάρχει μεγαλύτερη σύμπτωση απόψεων για το ζήτημα, καθώς και για άλλα θέματα.

Το κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων είναι βαρύ και αναμένεται να γίνει χειρότερο εφόσον όσο το Μέγαρο Μαξίμου μπαίνει όλο και πιο βαθιά στις διαπραγματεύσεις, που περιλαμβάνουν σενάρια για χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια, αλλά και όσο οι βουλευτές και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων συνεχίζουν την σκληρή ρητορική κατά μίας τέτοιας λύσης και συμμετέχουν στα συλλαλητήρια.

Μάλιστα τα πράγματα φαίνεται να ξεφεύγουν ορισμένες στιγμές, όπως για παράδειγμα με τη δημόσια αντιπαράθεση, μετά πολλών χαρακτηρισμών και ακραίων εκφράσεων, που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο από τη μία πλευρά και υπουργούς, βουλευτές, αλλά και την ίδια την Κουμουνδούρου από την άλλη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, που έχει συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι (στις 14:00) ο Πάνος Καμμένος.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει ξεκάθαρα διαμηνύσει μέχρι τώρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον όρο Μακεδονία σε καμία εκδοχή σε όνομα των Σκοπίων, απορρίπτοντας έτσι τα περί σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύεται το Μέγαρο Μαξίμου. 


Εφόσον η γραμμή αυτή επιβεβαιωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση, καθίσταται σαφές ότι τυχόν πρόοδος των διαπραγματεύσεων και εμφάνιση μίας τέτοιας λύσης θα οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, με πιθανή τη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Αυτή η προοπτική απασχολεί ήδη τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φαίνεται και στις συζητήσεις που τροφοδοτούνται από έντυπα του κόμματος (όπως η Αυγή) και άλλα φιλοκυβερνητικά μέσα, αλλά και από βουλευτές και στελέχη, σε παρασκήνιο και προσκήνιο, περί του ενδεχομένου να προκύψει συμμαχία με την κεντροαριστερά. Να αλλάξει δηλαδή ο κυβερνητικός συνασπισμός και να προκύψει σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ - κεντροαριστερά, στη θέση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η Αυγή μάλιστα έγραψε για «προοδευτικό ρεύμα για την εξεύρεση λύσης» για το θέμα των Σκοπίων, όμως είναι φανερό ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο το εθνικό αυτό θέμα, αλλά γενικότερα τις κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Μάλιστα η υπόθεση έγινε ακόμη περισσότερο περίπλοκη μετά τις δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε εκλογές ίσως και πολύ σύντομα με αφορμή το Σκοπιανό! 


Τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων διαψεύστηκαν από κυβερνητικές πηγές, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι το πρόβλημα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις, στην περίπτωση που το Σκοπιανό πάει προς έναν συμβιβασμό και δεν βαλτώσει σε κάποιο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.  
epirusblog.gr
5 of 5
Πόλεμος νεύρων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο βάθος… κεντροαριστερά
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4059404300007678994
item